Jump to content

Напуквания на кожата. Копривна треска (уртикария)


Recommended Posts

Напуквания на кожата

Причини. Често напукванията на кожата са последица от бързата промяна между много студен и много топъл въздух особено при студен и влажен вятър или когато се излезе от топла стая с влажни ръце на студения въздух.

Признаци. У децата, пък и у възрастните, често се напуква кожата на ръцете и краката, особено есен и пролет, а при хрема се напукват и устните, носът, даже и брадата. Кожата изглежда като че ли по нея са правени резки, от които понякога тече лимфа или кръв.

Лечение:

а) Вечер пукнатините да се обвиват с леки компреси, натопени в топла отварка (36°С) от трина и трици.

б) По-големите деца трябва един път дневно да си потопяват ръцете или краката в хладка вода (30°С) по 1-2 минути за разхлаждане и заякчаване, след което ръцете и краката много добре да се изсушат и намажат с глицерин, разреден с малко сок от лимон. Мнозина мажат напуканите места с лой или мас, но с това се запълват всичките пори на кожата, което пречи на правилното й потене.

в) Полезно е всяка вечер да се поставя и коремен компрес, натопен в обикновена хладка вода (30-28°С) или още по-добре в топла отварка (35°С) от трина.

г) При запек винаги топла клизма (36°С).

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер преди ядене - по 1/2-1 чашка чай от бял равнец (попарва се като обикновения чай).

Диета. Лека вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчукови сокове.

Копривна треска (уртикария)

Копривната треска е често заболяване у децата.

Причини. Понякога употребата на яйца, месо, мляко, боб и други храни, съдържащи много белтъчини, правят чувствителен организма на детето. Стомашно-чревни разстройства, трудносмилаема храна, особено мляко от крава, която се е отелила едва преди 20-30 дни, нервен стомах, някои лекарства, увреждане на бъбреците и други довеждат нерядко до уртикариален обрив.

Признаци. По кожата се появяват големи с неправилна форма петна (кабари), които сърбят и приличат на увреждания на кожата, предизвикани от ужилване с коприва. Те се задържат за няколко часа, изчезват, появяват се на нови места и така може да обхванат последователно цялото тяло. Обикновено обривът се появява без температура, но при по-изявени случаи може да се появи и температура и детето боледува три-четири дни по-тежко. Обривът се изявява с червен или порцеланов цвят.

Предсказание. Заболяването е сериозно, защото ако не се лекува, става хронично.

Лечение. Провежда се от лекар. Понякога е доста трудно, понеже трябва да се изясни причинителят. Чрез отстраняване на този фактор детето може да се излекува. Ако причината не е известна, народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива но 1 кафена чашка от 25-50 г отварка от фий (уров), семе. Към 1 изравнена супена лъжица семе, счукано в дървен хаван, се прибавят 1-2 чаени лъжички мед и се вари 10 минути в 300 г вода. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед или захар и лимон по вкус.

Диета. На първо място трябва да се отстранят онези храни, които предизвикват обрива. Освен това да се намали количеството на храната, като временно се отстранят месото, яйцата, рибата, консервите, солените храни, даже понякога и доматите. След това оставете детето по-продължително време на вегетарианска храна - предимно растителна с повече плодове и зеленчуци, винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали, или обикновена храна без свинско, говеждо, овче и консервирани меса и риби, а също и без прясно мляко, яйца, сухи плодове, бобови растения, орехи в сурово състояние, какао, шоколад, хайвер. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Храната да е варена или печена (но не и пържена), винаги пасирана във вид на пюре или каша. На закуска детето да изпива 1 чашка овесено мляко (1 супена лъжица очистен и измит овес се вари в 300 г вода, докато зърната се разпукат напълно, след което се цеди през кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед или захар и лимон по вкус) с малко леко препечен хляб или бисквити. Преди обяд и вечеря да се изяжда като аперитив 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, която да е богата на витамин Е и С, може да изяжда 30-100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле или прясна риба, варена или печена, но не пържена). На вечеря на болното да се дава безмесна храна - гъсти и пасирани супи, чорби от зеленчуци и корени, пюрета от картофи, моркови, спанак, лапад, компоти, кремове (ако уртикарията не е от белтъчини) и кисело мляко с малко препечен хляб - всички добре сдъвкани. След обяда и вечерята да му се дава по 1/2-1 изравнена чаена лъжичка от следната смес: 100 г пудра захар и 5 г рафинирана сяра с малко чай от лайка (1 супена лъжица цвят се запарва с 200 г вряща вода, кисне 1 час и се прецежда).

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие следната запарка: 15 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват в 250 г вряща вода и като клокнат три пъти, се свалят. Като изстине отварката, се прецежда през тънка кърпа.

II. Два часа след ядене болното да изпива 1 кафена чашка отварка, приготвена от 3 ореха, счукани с ядките и черупките, с 1 супена лъжица корени от гръцка коприва, 1 супена лъжица корени от репей и 1 супена лъжица очистени зърна от овес. Поставят се в 1200 г вода на тих огън и се варят 20 минути, след което се добавят по 1 супена лъжица борови връхчета, жълт кантарион и мента пиперита и се варят още 15 минути заедно с 1 лимон, разрязан на 4 части. Веднага се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед, захар или сироп и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) задължително клизма с 250 г топла вода, последвана първите три вечери подред от цяла баня (37°С за 10 минути) с разтвор от 20-40 г (според възрастта на детето) сода бикарбонат. След нея се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-бързо изпотяване и препотяване, което се познава по изсъхналото чело. Ако уртикарията не изчезва от тези три бани, да се направят бани с отварка от борови клони (1 голямо снопче с 1 двойна шепа корени от коприва се варят 20 минути в една кофа вода, след което се прибавят по 50 г орехови листа, листа от смрадлика и от черница и врят още 15 минути). Следва сухо увиване, както е казано вече. С една и съща отварка може да се правят бани три вечери подред. След последната баня измиването да не става със сапун, а с яйце (белтък и жълтък, добре разбити); накрая да се облее с чиста топла вода. Преди обличането с чисти дрехи пъпките по тялото да се намажат с чист зехтин или с медена вода (1 чаена лъжичка чист мед се разбърква в 100 г вода), или с меден мехлем (50 г чист мед и 50 г бяло брашно се разбъркват с малко топла вода, докато стане достатъчно гъста кашица). Последните две средства се препоръчват, когато пъпките са разчесани от детето. След намазването на ръцете и краката на детето да се обличат стари дрехи, за да не раздразват пъпките.

След баните пъпките да се пудрят с „народната“ пудра, дадена при спарване на децата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...