Jump to content

Строфулус. Млечна краста


Recommended Posts

Строфулус

Причини. Строфулусът е често явление при деца, които са чувствителни към белтъчини (месо, яйца и др.). Тези храни причиняват копривна треска, която при повторение се затвърдява и дава добра почва за настаняване на дълготраещ обрив особено в седалищната област (изходното място на чуждите вещества). Има три кожни боледуващия у кърмачетата и малките деца, които са близки по произход и се преливат едно в друго - копривна треска (уртикария), строфулус и екзема. И трите кожни болести се дължат на неподходящо хранене, прехранване, даване на нецелесъобразна, тлъста, неподходяща храна на детето или храна, към която то е свръхчувствително.

Признаци. По кожата, особено по крайниците и седалището, излизат малки пъпчици, които по някой път се превръщат в мехурчета. Кърмачетата имат силен сърбеж по кожата, затова се чешат много и я разраняват.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. За целта да се приложи начинът за лечението при копривната треска (уртикария) у децата.

Диета. На нея да се обърне особено внимание. Яйца на болното да не се дават, а вместо прясно мляко да му се дава овесено мляко (вж. „Кърмене“), но за да не се повтори болестта, е нужно да се избегнат направените грешки против хигиената на храненето. Тук даваме режим за дете на тази възраст, което има наклонност към такива кожни болести.

Сутрин - закуска с лилов чай, мед, хляб или кифла с несолено (изкиснато) сирене.

Втора закуска в 10 часа - 200 г грозде, добре изкиснато в оцетена вода.

Обяд - супа от зеленчуци, пюре от зеленчуци (но не зеле, леща или сух фасул) и компоти.

Следобедна закуска в 16 часа - овесено мляко.

Вечеря в 19 часа - каша от овесени ядки, печена ябълка (или круша), изкиснато сирене, компот от дюли, квасено мляко и пр.

Детето няма да преяжда, ще яде умерено и главно най-разнообразна зеленчукова и плодова храна. Особено през есента и до декември да се използуват плодовете (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) в широк размер. Детето не бива да употребява месо и риби; сол в яденето да се поставя много малко. Да се внимава детето добре да сдъвква храните; да ходи редовно по нужда, да не се чеше; да спи в хладна стая при отворен прозорец или в добре проветрена стая.

Млечна краста

Причини. Неправилна обмяна на веществата поради прехранване с мляко, яйца, брашнени каши и др.

Признаци. Млечната краста се явява в повечето случаи още през първите седмици и месеци след раждането отначало като сухо, а по-късно като влажно изриване на покритата с косми част на главата и бузите. Тя може постепенно да се разпростре по цялото тяло. Понякога се появяват мехурчета, които за един ден стават големи колкото двулевови монети и покриват цялото тяло. Само от натиска на дрехите мехурчетата може да се пукнат, а от тях изтича мътна течност.

Предсказание. Благоприятно. Заболяването няма лоши последствия.

Лечение. Посочените кожни изменения изчезват чрез промяна на диетата и основно пречистване на организма. Лечението чрез мехлем е недостатъчно. То отстранява само външните прояви, а корените на болестта остават незасегнати. Необходимо е общо лечение.

а) Една-две вечери подред да се пречистят червата с топла клизма (37°С).

б) Всяка сутрин на детето да се прави цяла топла баня (36°С за 10 минути) с отварка от трина или по-добре с отварка от борови клони с иглите и трина. След това добре да се завие в леглото, за да се изпоти.

в) Преди обяд на болното да се постави коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, а вечер - цяла топла баня (както сутринта) или коремен компрес с трина, който се държи цяла нощ. Между баните да се измива лицето на болното с вода, в която се размесва малко настойка от горска арника (от аптеката), или с медена вода, или с меден мехлем. Те не позволяват да се образуват корави кори и ускоряват лекуването.

г) След баните и компресите детето да се избърсва леко с мека кърпа и после да се пудри с прах от струпейче (див босилек, клиноподиум вулгаре): вземат се 3-4 стръка, изсушени на сянка, и се скълцват ситно като прах; с него се посипват струпеите (пъпките) сутрин и вечер, като предварително се промиват с отварка от трина или с хладка вода.

д) Полезни са и внимателно приложените слънчеви бани със зелени листа, последвани от грижлива фрикция на цялото тяло с отвара от трина (26°С).

Диета. Ако детето не бозае, да му се дава предимно овесена вода или овесено мляко, а също сурови плодове и зеленчуци или сокове от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...