Jump to content

Суха краста (сърбеж). Краста (шуга)


Recommended Posts

Суха краста (сърбеж)

Сухата краста е заразна болест и ако в семейството само едно дете е заболяло, всички останали членове могат да се заразят чрез дрехите, прането и пр.

Причини. Причинява се от малки паразити, които живеят в кожата на болното.

Признаци. Измененията се наблюдават ту по лицето, ту по крайниците и тялото на детето. Изривът е от изпъкнали твърди пъпчици, големи колкото иглено топче, понякога розови, придружени от непрестанен сърбеж, който кара детето да се чеше. Този изрив трае понякога кратко, но много често е упорит и може да се повтаря.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина предлага общо заякчаване на организма.

а) Една-две вечери подред да се прави на болното топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка или с 200-500 г вода (според възрастта).

б) След клизмата - цяла топла баня (37-38°С), в която детето престоява 10 минути, натрива се със зелен сапун (от аптеката) и след това в същата баня се измива добре. На излизане бързо се полива с една кана хладка вода (26°С) и се облича в съвършено чисти дрехи.

в) Чаршафите, възглавницата и постелките също се сменят. С една до три такива цели бани, последвани от смяна на бельото (долно, чаршафи и пр.), може да се излекува сухата краста у децата.

г) При силен сърбеж няколко часа след първата баня да се направи тричава баня или няколко измивания на болните места с тричава вода.

Диета. Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна без сол, с повече сурови плодове и зеленчуци или сокове от тях.

Краста (шуга)

Тази болест е заразна и се предава на детето от друго заразено лице (майка, братче, сестриче и пр.).

Причини. Крастата се дължи на загнездване под кожата на паразит (кърлеж), наречен акарус. При навлизане в кожата той образува малки черни каналчета.

Признаци. У новороденото (кърмачето) крастата започва по ръцете, краката и бедрата, които най-вече се допират до болни, носещи причинителя. У по-големите деца се появяват много мънички пъпки по тялото, главата, по местата с тънка и нежна кожа (между пръстите на ръцете, подмишниците, на корема, от вътрешната страна на бедрата и китките, около половите органи и др.). Те са придружени от много силен сърбеж особено нощем, когато тялото се затопли.

Лечение. Може да се приложи с успех един от следните начини на лечение.

Първи начин:

а) В продължение на 5 минути се натрива цялото тяло на болното с изключение на лицето със зелен сапун (от аптеката), а след това се оставя да поседи половин час в топла баня (38°С), чиято температура се поддържа чрез доливане на по-топла вода.

б) През време на банята майката непрекъснато разтрива намазания по тялото на детето сапун, а след излизане от банята го изтрива до сухо. После болното се намазва със следната мас: 20 г рафинирана сяра, 10 г калиев карбонат и 120 г свинска мас (несолена). Намазването може да стане с мека четка за зъби, като се маже внимателно в продължение на 2-3 минути.

в) Без да се изтрие маста, се обличат чисти дрехи и детето стои с тях 3-4 часа, докато маста убие попадналите случайно и в дрехите кърлежи.

г. Следва втора баня (37-3 8°С за 10-20 минути) за чистота, като този път тялото се измива с катранен сапун (от аптеката), избърсва се с чист чаршаф, обличат се чисти долни и горни дрехи и се сменят завивките. По този начин крастата се лекува най-бързо.

Втори начин:

а) Тялото на болното се намазва със зелен сапун и след това се прави цяла топла баня, както е казано по-горе.

б) В продължение на 2-3 минути се намазва тялото (заразените места) с помощта на мека четка за зъби със следната мас от аптеката: 15 г перуански балсам, по 5 г спирт и зелен сапун и 30 г свинска мас (несолена).

в) Обикновено се маже вечер преди лягане, като след това се обличат чисти долни дрехи и се сменят чаршафите, калъфите на възглавницата и завивките.

г) След 3-4 часа кърлежите умират и болното заспива.

д) На сутринта се прави цяла топла баня за чистота с катранен сапун и пак се преоблича детето в чисти долни и горни дрехи. Сменят се също бельото и завивките на леглото.

Трети начин:

а) Намазва се тялото със зелен сапун.

б) Прави се цяла топла баня за чистота.

в) Изтрива се до сухо, след което заразените места се намазват с газ, но без да се трие кожата. Така приложената газ навлиза в лъкатушните канали и убива бързо кърлежите, без да предизвиква изрив.

г) След като газта съвсем изсъхне, на намазаните места се прави втора баня за чистота, но с катранен сапун; после се изтрива до сухо, болното се преоблича в чисти долни и горни дрехи и се сменят цялото бельо и завивките на кревата.

Ако при прилагането на някой от споменатите начини се появи отново краста, лекуването трябва да се повтори, като най-строго се спази всичко казано. Достатъчно е да остане един паразит неумъртвен, за да се поднови изцяло болестта. През време на лечението непременно трябва да се ликвидира източникът на заразата - майката, сестрата, братът и пр. Докато те са болни и в контакт с детето, болестта непрекъснато ще се повтаря. След успешното прилагане на един от начините за унищожаване на кърлежите да се направят на оздравялото дете 5-7 вечери подред по една цяла топла баня (37°С за 10—15 минути) с отварка от трина или по-добре с отварка от борови клони с иглите и трина за заздравяване на кожата и заякчаване на целия организъм.

За предпазване от ново заразяване чрез дрехите и постелките те трябва да се варят в пепелива вода. Дебелите горни дрехи, които не могат да се варят, се обеззаразяват чрез продължително изглаждане с гореща ютия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...