Jump to content

Обикновена и червена суха екзема (сух лишей) и невродермит


Recommended Posts

Обикновена и червена суха екзема

(сух лишей) и невродермит

Причини. Неправилна обмяна на веществата и неправилно хранене, невротично състояние от неправилно възпитание.

Признаци. Разпознава се по напластяването на кожата, особено на лактите и под коленете на бели, прилични на трици пластинки. При снемане на люспите се появява малко кръв.

Предпазване. Редовно прилагане през лятото на детето фрикция с хладка вода (28°С), а в студено време - седмично по 1-2 топли бани (36°С за 10-15 минути) с отварка от трина.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болното да изпива по 1 чашка 30-50 г отварка от агримония, бял равнец, гръцка коприва (листа и цвят), жълт равнец, живовляк (тесен), пача трева, росопас и синя тинтява (листа и цвят) по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 1/2 лимон, разрязан на две, и 2 супени лъжици мед се запарват с 500 г вряща вода и се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

Диета. Ако детето не е на кърма, да му се дава или лека вегетарианска храна, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). На обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от кромид лук, домати, магданоз, краставички и други любими зеленчуци с винен оцет или лимон и чист зехтин по вкус) детето може да изяжда и 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба, за предпочитане варена или печена, не пържена) и добре сдъвкана, с малко препечен хляб. На вечеря да му се дава безмесна храна - чай със сирене, масло, конфитюри и хляб, зеленчукови пюрета, тестени храни (макарони, юфка и т. н.), компота и плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), като на дъвченето се обръща най-голямо внимание. След закуска, обяд и вечеря детето да взема по 1/2 чаена лъжичка от следната смес: 250 г чист пчелен мед, 10 г яйчени черупки (врели 5 минута, за да се дезинфекцират), смлени на брашно, и 5 г рафинирана сяра (от аптеката). Преди всяко вземане сместа да се разбърква много добре.

II. Два часа след ядене болното да изпива пак по 1 чашка отварка (виж точка I).

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) на детето да се направи топла клизма с 250 г вода, последвана от цяла топла баня (38°С за 10 минути) с отварка от 1 снопче борови клони с по 50 г листа от пипериче, смрадлика и трина. Варят се в котел 30 минути, като поизстине до 39°С, се прецежда; след къпането се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла, за да се препоти хубаво. Вместо цялата баня може да му се прави топла баня със същата отварка на засегнатите от екзема места. След изсушаване на тялото изменената кожа се намазва леко с малко от следната смес: 50 г чист боров катран (от аптеката) и 50 г прясна несолена свинска мас. Разбъркват се добре, за да се получи мехлем, след това се покриват с марличка и леко се бинтоват. Тези средства се прилагат сутрин, обед и вечер след измиване с отварка от трина или трици. Едновременно се поставя на тила торбичка от хасе, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец (гъсто забъркан) и настъргани картофи, полети с малко прясно мляко; над нея се слага вестник и вълнена шапка и така детето спи.

IV. Сутрин. Изтриване на люспите с памуче, натопено или в чиста ракия, или в лимонов сок.

Важни добавки:

1. Засегнатата кожа да не се мие с обикновена вода, а само с отварката, дадена за баните.

2. С една и съща отварка може да се направят бани 3 вечери подред, като след последната баня тялото на детето се насапунисва с цяло прясно кокоше яйце и след това се изплаква със същата отварка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...