Jump to content

Мокра екзема (мокър лишей) със или без мехурчета. Пършеи (гнойни лишеи)


Recommended Posts

Мокра екзема (мокър лишей) със или без мехурчета

Предпазване. Като казаното за сухата екзема.

Лечение. Общо за засилване на организма. Лечението, дадено за сухата екзема, остава в сила по отношение на вътрешно, диета, клизми и топли бани, но с добавка: при сваряването на отварката за баните да се добавят и 1-2 шепи (според възрастта на детето) кора от летен дъб, нарязана ситно. Да се употребяват само следните средства и мехлеми:

а) Докато екземата е още влажна, да се поръсва с пепелта от изгорелите листа и стебла на бял пелин, след което внимателно да се превързва с чист широк бинт.

б. Същите места да се намазват със следната смес: 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1/2-1 изравнена чаена лъжичка (според възрастта на болното) печена хума, стрита на прах, след което леко се забинтова. С този мехлем се мажат екзематозните изменения сутрин и вечер, след като предварително се изсушат чрез поливане (не чрез изтриване).

Пършеи (гнойни лишеи)

Причини. Резултат е от вид гъбички и се среща предимно у деца от двата пола и у младежите от мъжки пол.

Признаци. Пършеят се появява почти винаги на покритите с косми части на тялото. В началото има силен сърбеж и единични малки, жълти, гнойни пъпки (големи колкото просено зърно), в средата на които стърчи косъм. Постепенно цялата окосмена част на главата се покрива с жълто-сиви отлагания и получава вид на медена пита. След отстраняване на коричките кожата на главата издава миризма на плесен и гнило. Космите също се засягат. Те загубват своя блясък, стават сухи, чупливи и безцветни, краищата им се разцепват, лесно падат.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина предлага общо засилване на организма:

а) Преди всичко да се остриже косата най-ниско.

б) В продължение на 1-2 вечери подред на болното да се правят топли клизми (37°С) с чай от лайка, а после при запек.

в) Всекидневно сутрин топла баня на главата с отварка от слез (38-40°С за 10 минути), а след нея изтриване до сухо, но не чрез търкане, а само чрез допиране със суха мека кърпа. Едновременно на болното се слага коремен компрес, натопен в топла отварка от овесена слама и трина. На главата и други засегнати места се слага чиста марля, сгъната на 3-4 ката, натопена в топъл маслинен зехтин (не олио), сварен с червен и жълт кантарион, и покрита с фланелено парче. Отгоре се поставя топла лапа от слез, сварен с прясно мляко, или лапа от счукано ленено семе, сварено с прясно мляко, поръсено преди налагането със захар. Лапата се слага в тънки торбички, покрити с фланела, които се държат заедно с компреса до обяд.

Преди обяд да се постави отново коремният компрес, съчетан с топла лапа, както сутринта. Компресът се държи 2-3 часа, а лапата - до вечерта.

Вечер преди лягане се прави парна баня на главата на болното, последвана веднага от меняваща баня на краката, след нея изтриване, коремен компрес и налагане на главата с топла лапа, както на обяд: компресът и лапата се държат до сутринта. Наред с това 2 пъти на ден (най-добре след топлата баня) да се изтриват коричките с чист памук, натопен в хладка (25 °С) лимонова вода (чаша вода, смесена с 1/2 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок). След няколко дни коричките се размекват и опадват, а под тях се появява почервенялата кожа. От нея трябва да се изскубнат (с помощта на пинцети) многочислените заболели косми, за да се предотврати повторното заболяване, тъй като в космените торбички (корени) остават зародиши на гъбичката.

Вътрешно. Вж. „Мокра екзема“.

Диета. Вж. „Екзема на бузите“, но тук е необходимо прясното мляко да се замести предимно със сокове от сурови плодове и зеленчуци.

Вместо вода детето да пие чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай), подсладен с мед.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...