Jump to content

Сребърна екзема (псориазис). Рибени люспи


Recommended Posts

Сребърна екзема (псориазис)

Признаци. Проявява се с дребни розови възелчета върху зачервена ясно ограничена основа, покрита със сребристобели люспици, наслоени на няколко пласта, които лесно се олющват.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от трионче (алое арборесценс).

Приготовление: Вземат се 10-20 зелени листа с обща тежест 200 г, махат им се бодлите, смилат се на каша и към нея се прибавят 30 г корени от сарсапарила (от аптеката), по 400 г чист пчелен мед и малага или чисто натурално (домашно) червено вино и 1 лимон, разрязан на 4 части. Варят се във водна баня 30 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Държи се на хладно място.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, великденче, гръцка коприва (листа и клонки), исландски лишей, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), орехови листа, листа от френско грозде и полски хвощ - по 50 г от всяка. Две изравнени супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка счукано семе от уров (фий) се запарват с 500 г вряща вода и се варят 15 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Също така да не му се дава кафе и руски чай. Преди обяд като аперитив детето да изяжда 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна - винаги придружена със салата от кромид лук с магданоз (листа) с малко и от други любими салати с винен оцет и чист маслинен зехтин - може да изяжда и 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компота от круши и други плодове с малко ръжен или черен тричав хляб. След закуска, обед или вечеря болното да взема и по 1/2 изравнена чаена лъжичка от следната смес: 300 г чист пчелен мед, 150 г кафе от фий (уров), а при липса на фий от леблебия, стрита на брашно, 50 г сода бикарбонат и 25 г рафинирана сяра (от аптеката).

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие домашна шумяща лимонада - в чаша със 100 г вода се изсипва 1/2 чаена лъжичка ситна захар и с върха на ножа лимонтозу (от аптеката), разбъркват се добре и след това се слага 1/2 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат, разбърква се бързо и се изпива наведнъж. Едновременно с лимонадата детето да изпива и 1 чашка от 25-50 г отварка от жълт и червен кантарион, синя тинтява, мента пиперита и цикория (листа и стебла) - по 50 г от всяка. Две изравнени супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минута. Като изстине, се прецежда и подслажда с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма със 150-500 г топла вода (според възрастта), последвана от цяла топла баня (37-38°С за 10-15 минута) с отварка от борови клонки, орехови листа, смрадлика и трина. След нея болното да се увие сухо за по-бързо изпотяване, а след препотяването да се изтрие сухо тялото и да се намаже на кожните изменения с домашен мехлем, приготвен от 100 г чист боров катран от аптеката (предварително измит с 10 води), 300 г грес и 10 г розова вода. Едновременно се слага „шапка“ на главата от 6-7 зелени листа от орех, леко напръскани от лицевата страна с малко оцет („шапката“ да покрива само косата), или от пресен гъсто замесен селски хлебен квасец; над нея - шапка от чорап и болното се слага да спи така.

IV. Сутрин след тоалета мехлемът да се изтрие с памуче, натопено в отварка от пипериче (1 супена лъжица се вари 5 минути в 250 г вода).

V. Лятно време преди обяд между 9 и 11,30 часа детето да направи слънчево-въздушна баня (разхождайки се голо по слънцето около 1/2 час). Следва слънчево-пясъчна баня, като болното се зарие в горещия пясък до шията, със студен компрес на сърцето. Главата му да е покрита със сламена шапка или чадър, за да не получи слънчев удар. Банята продължава, докато сърцето на детето е спокойно.

След тази баня следва сухо изтриване с горещ пясък и хладка баня в реката или морето (5-10 минути), като през цялото време болното е до шията във водата.

Неделя. Пълна почивка от всичко. Пият се само билките, спазва се диета и кожните поражения се мажат с дадения мехлем.

Важна добавка. Дете, което няма възможност да прави слънчево-пясъчни бани след слънчево-въздушните, може да ги замени с обикновени слънчево-въздушни бани, като внимателно се следи кожата му постепенно да потъмнява, без да изгаря. За целта всеки 5 минути да се обръща по гръб, по корем, на лявата и на дясната страна.

Рибени люспи

Признаци. Прекомерно суха кожа с образуване по нея на голямо количество люспи и рогови наслоявания.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене детето да взема по 1-2 чаени лъжички (според възрастта на детето) сироп от плода на полския бъзак.

Приготовление: В голям буркан се нареждат един пръст узрели зърна от бъзак, над него един пръст ситна захар и т. н., докато се напълни бурканът, като най-горният пласт е 3-4 см ситна захар. Отворът се завързва с платнено парче и бурканът се поставя на светло място, докато зърната се стопят. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, поръсва се с малинова есенция и се разлива в няколко добре затворени бутилки, които се държат на студено. Вместо сиропа от бъзак може да се пие сироп от трионче (алое арборесценс), както при псориазис.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 чашка (25-50 г) отварка от агримония, борови връхчета и др., както при псориазис.

Диета и вместо вода като при псориазис у децата.

III. Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка 25-50 г (според възрастта) отварка от 5 ореха (счукани с ядките и черупките и вързани в марличка), по 1 супена лъжица корени от обикновена коприва, репей и ранилист. Всичко се вари в 2 л вода на тих огън 20 минути, след което се прибавят и 3 супени лъжици от следната смес: жълт кантарион, кървав здравец, спирея, цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка, и се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане. Една-две вечери подред на болното се прави топла клизма със 150-500 г (според възрастта) вода или чай от лайка, а през следващите дни само при запек. След нея се прави цяла топла баня (37-38°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзак (1-2 коренища заедно със стеблата и листата, но без плодовете), прибавят се и едно снопче борови клони с иглите и шишарките и по 1 двойна шепа бял равнец, здравец, орехови листа, листа от смрадлика и житни трици (вързани в кърпа) в 15-20 л вода; варят се 30 минути и веднага се прецеждат във ваната. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване. Така детето да лежи около 1 час, а след препотяването, което се познава по изсъхналото чело, да се изтрие до сухо и засегнатата от люспите кожа да се намаже с бадемово масло (от аптеката) или с чист зехтин (не олио). С една и съща отварка може да се направят три вечери подред бани, като се затопля водата до казаната температура.

Забележка. За по-големи деца и юноши банята може да се замени с обличане в „мокра риза“. Най-подходяща е бархетна нощница, натопена в същата топла отварка. Болното лежи в нея увито с 1-2 одеяла, докато хубаво се препоти. Ако след банята чувствува главоболие, да му се постави „шапка“ от зелени листа от орех или прясно зеле, леко напръскани от вътрешната страна с малко оцет; върху тях - друга шапка, и така да спи.

V. Сутрин. Да се направи фрикция на цялото тяло на детето с хладка отварка от листа на смрадлика (4 супени лъжици се варят 10 минути в 1 л вода), а след нея да се намажат засегнатите места с бадемово масло или чист зехтин.

Неделя. Почивка от всичко. Да се излиза на екскурзия в планината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...