Jump to content

Гнойни пъпки (ектима). Мехури (пемфигус)


Recommended Posts

Гнойни пъпки (ектима)

Признаци. У недобре гледани и зле хранени деца (с брашнени храни, месо и др.) се образува изрив от пъпки с различна големина, закръглени, заобиколени с възпален червен кръг, пълни с гной. Тези пъпки при ектимата завяхват и се заменят с черни люспи или се отварят и се превръщат в същински ранички, които оставят белези след оздравяване. Тези пъпки, обикновено малочислени, се появяват предимно по долните крайници. Самите те не са опасни, но са признак за лошото общо състояние на детето.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. Първите една-две вечери подред на болното да се направи топла клизма (37°С) със 150-500 г (според възрастта) вода или чай от лайка. След клизмата, ако детето е на легло, да се направи коремен компрес, натопен в топла отварка от трина (37°С за 10 минути). След това пъпките да се измият с чай от лайка или с отварка от трина, леко да се изсушат чрез поливане (не с триене) и да се наложат с чисти марлички, сгънати на 2-3 ката, натопени в топла настойка от чист зехтин (но не и олио), сварен с жълт и червен кантарион, по начина, даден при язва на стомаха. Върху натопената марличка да се поставя друга суха, а над нея - фланелено парче, и да се държи до обяд. Ако детето не е на легло, достатъчно е само да му се измият раничките и след това да се превържат, както е казано вече.

Вечер преди лягане на болното да се направи цяла топла баня (37-38°С за 10-15 минути) с отварка от борови клони с иглите, орехова шума и смрадлика. От първата се взема 250 г, а от останалите по 100 г; варят се в 20 л вода 20 минути. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване и преобличане в суха нощница. След това се заменя сутрин с 1 цяла топла баня (36°С за 10 минути) с отвара от трина или с отвара от дъбови кори (още по-добре, ако се сменят през ден). Вечер преди лягане да се поставя на детето коремен компрес, натопен в топла отвара от трина (35°С) или в хладка вода (28°С). Раничките да се измиват с хладък чай от лайка или кислородна вода. След заздравяването пъпките да се поръсват с прах от струпейче или с пудрата, дадена в „Млечна краста“, или с болус алба (от аптеката).

Мехури (пемфигус)

Има два вида пемфигус - несифилитичен и сифилитичен.

Причините за несифилитичния пемфигус са неизвестни.

Признаци. Понякога у новородените се появява по врата, лицето, корема и бедрата изрив от отделни мехури, различни по големина (понякога до монета от 2 лв.), с прозрачна или светлосинкава течност. Те се пукват и изсъхналата кожа пада, като оставя виолетово петно.

У по-големите деца в началото често се изявява на стъпалата с по един-два мехура, които след това бързо се увеличават.

Предсказание. Острият пемфигус у децата минава благополучно; само в тежки случаи се образуват гнойници и ако те постоянно се появяват и не заздравяват, може поради изтощаване да настъпи и смърт.

Усложнения. Ако болестта засегне очите и не се лекува, може да настъпи ослепяване.

Лечение. То е болнично. Народната медицина предлага при неси-филитичен пемфигус с водни мехури общо лечение за засилване на организма.

а) Първите една-две вечери подред на болното да се направят топли клизми (38°С) със 150-500 г вода (според възрастта) и най-добре с чай от лайка, а по-нататък само при запек.

б) Всяка сутрин да се прави на детето коремен компрес, натопен в топла отварка от трина и овесена слама, а за по-големите деца - коремна баня (32-28°С за 10 минути), като след банята болното полежи поне 1/2 час. Вечер преди лягане да му се прави цяла топла баня.

в) През лятото са полезни слънчевите бани със зелени листа (без листа са вредни). Правят се между 10 и 11,30 часа с продължителност 20-40 минути, а след тях - или обеден коремен компрес, или коремна баня.

При несифилитичен пемфигус с гнойни мехури лечението е същото, както изложеното за пършей (гнойни лишеи) у децата.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене болното да пие по 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, жълт равнец, листа от горска ягода, орехови листа и листа от френско грозде - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Ако детето бозае, майката да се храни с природосъобразна храна, млечно-растителна, безсолна. Ако детето се храни изкуствено, да се смени млякото.

Ако детето е по-голямо - лека и безсолна вегетарианска храна, предимно сурови плодове и зеленчуци или сокове от тях. Млякото по възможност да се намали, като известна част се замени с овесено мляко. Особено полезни са моркови, алабаш, домати, коприва и спанак.

Сифилитичният пемфигус задължително трябва да се лекува в болница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...