Jump to content

Циреи. Подуване при удар, натъртване


Recommended Posts

Циреи

Причини. Инфектиране на кожата с разчесване.

Признаци. По тялото се възпаляват отделни места, пробиват се и изпускат гной. Обикновено първият цирей се появява на шията или гърба. Това е малка твърда пъпка с връх, много болезнен на пипане, с топла лъскава кожа. Този цирей узрява (образува се гной) за няколко дни и причинява силни болки при движение на шията или случайно натискане. Понякога циреите са мънички, но многобройни и не дават температура, но понякога излизат и т. нар. слепоци.

Лечение. Лечението на тези циреи е общо с цел да се заздрави организмът.

а) Да се направят на болното една-две вечери подред топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка.

б) Всяка сутрин на детето да се прави сух четков масаж (3-5 минути), а в топло време - фрикция с хладка (26°С) солена вода, след която да полежи малко в леглото, за да се затопли по-бързо.

Преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) на болното да се направи цяла топла баня (37-38°С за 10-15 минути) с отварка от трина или по-добре с отварка от борови клони (с иглите), овесена слама и трина, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването и от фрикция, както сутринта. Вторник, четвъртък и събота да му се прави коремен компрес, натопен в топла отварка от трина; държи се цяла нощ.

в) За да се ускори узряването на цирея, през деня и нощта той се налага с горещи лапи от ленено семе, сварено с мляко и преди поставянето поръсено с 1 чаена лъжичка захар, или със смес от мед и ленено масло (от аптеката) в пропорция 2/3 мед и 1/3 ленено масло. В тая смес се потопява тампон от памук и се поставя върху цирея. Сменя се сутрин и вечер, докато оздравее, или се взема 1 парченце прано хасе, намазва се с мед и се посипва със счукан нишадър, след което се поставя върху цирея. Сменя се 2-3 пъти през деня.

г) При лечението на циреите се препоръчва най-голяма чистота, защото чрез гнойта им заразата се разнася по съседни места на кожата и може да заразите себе си или околните.

Вътрешно. Вж. „Пемфигус“.

Диета. Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци

или сокове от тях. За предпочитане са коприва, алабаш, моркови и спанак.

Подуване при удар, натъртване

Причини. Падане, удари, контузии и натъртване.

Признаци. Подуване и посиняване на удареното място.

Лечение:

а) В по-леките случаи подуванията се премахват чрез студени компреси, натопени във вода (20-25°С). Те се слагат върху отока всеки час или по-често. Още по-добре действуват тези компреси, ако върху тях се сложи топла тухличка, шише или друг добре затоплен предмет. От влажната топлина натъртеното място бързо минава, без да останат следи.

б) В по-тежки случаи може да се приложи същото лечение, комбинирано вечер преди лягане с коремен компрес, натопен в хладка вода (28°С). Още по-ефикасно е върху силно набитото (натъртено) място веднага да се слага лапа, приготвена от суров кромид лук със сол (3 супени лъжици рендосан лук, 1 лъжица сол). Налагането се прави сутрин и вечер, съчетано със същия коремен компрес с хладка вода. Ако след 2-3 дни набитото не оздравее, лапата от лук се замества със селски хлебен квас и се налага, както с лука. В последния случай коремният компрес може да се слага и на обяд.

в) При запек да се правят топли клизми (37°С).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...