Jump to content

Бълхи и дървеници. Въшки 


Recommended Posts

Бълхи и дървеници

Бълхата е малко насекомо, което живее по тялото на животните и по дрехите на човека. Тя смуче кръв и затова причинява закръглени ухапвания, в центъра на които има черна точка. Задните й крака са дълги, затова скача много добре. Яйцата си снася из подовете и в праха.

Борбата с бълхите изисква чистота не само на дрехите на човека, но и на цялата покъщнина. Тъй като бълхите обикновено се крият в пода на жилищата и вълнените постелки, честото измиване на пода със сапунена вода и лизол (1 кафена чашка лизол на 1 кофа сапунена вода) пречи на тяхното размножаване. Изнасянето всеки ден на постелките на слънце също е необходимо за премахване на бълхите.

Дървеницата е дребно насекомо без крила. Тялото й е плоско, затова лесно може да се промъква и през много тесни пукнатини. Тя е нощно насекомо и напада човека, когато спи. Пробожда кожата му, като отделя в раната секрет, който предизвиква възпаление, затова дава по-осезателни ужилвания от бълхата и по-мъчителен сърбеж. Дървеницата живее в пукнатините на стените и дървените мебели.

Борбата с дървеницата е също трудна, защото само с особена чистота и най-старателна дезинфекция може да бъде умъртвена. Унищожаването на дървеницата изисква често посипване на мебелите и дрехите с нафталин или поставяне в дрехите на лавандула и измиване на пода и всички дървени части с лизолова сапунена вода, често варосване на стените, обгаряне на железните легла със спирт. В краен случай може да се прибегне и до дезинфекция на помещението с формалин или сяра (от аптеката). Предварително се запушват всички отвори и прозорци в помещението, което ще се дезинсектира, след което се разхвърлят всички дрехи в стаята и се отварят всички шкафове и гардероби. В така приготвеното помещение се внася мангал с добре разгорени въглища, върху които се изсипва около 1/2 кг сяра на прах; по този начин се опушва помещението в продължение на 48 часа. Влизането в такова херметически затворено помещение трябва да става много внимателно (след като навлезе чист въздух).

Първа помощ. В случай на ухапване намажете ухапаното място или със солена вода, или го натъркайте с парче кромид лук или чесън, или пък го наложете с ягоди или парче ябълка и други кисели плодове. Много е полезно да се турят на възпалените места и компреси от влажна глина или обикновени студени компреси, натопени във вода и оцет по равни части.

В по-тежки случаи на ухапвания вж. „Ухапване от пчели, оси, стършели, паяци и други насекоми" в том I.

Въшки

Въшката е паразитно насекомо, което живее по главата на човека. Снася яйца (гниди), които са залепени по космите. Има други видове въшки, които се въдят по дрехите и половите органи на човека. Те са носители на заразни болести.

Появата на тези паразити у децата предизвиква сърбеж и появяване на кел (косопас), гнойни рани и кори по главата.

За борбата с въшките и тяхното унищожаване вж. „Въшки" в том III.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...