Jump to content

Тумор на гръбначния мозък. Тумор в корема


Recommended Posts

Тумор на гръбначния мозък

Причини. Туберкули и глиоми в гръбначния мозък, заболяване на нервните корени, спондилит и сифилис на гръбначния мозък, тежко нараняване на гръбнака и други.

Признаци. Постоянни болки в гръбнака и понякога постоянна парализа.

Предсказание. Заболяването е сериозно и не минава от само себе си. Да се потърси специализирана медицинска помощ.

Лечение. Болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма както за тумор в мозъка, но налаганията, дадени за главата, в този случай да се направят на гръбнака, като се съчетаят със следните приложения:

Сутрин, ако състоянието на болното позволява, да му се направи топла баня, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването добре е да се сложи на гръбнака му торбичка, напълнена или с топла лапа от прясна несолена извара, или с лапа от печен кромид лук със сини сливи, или пък с топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан на ситно, с 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, 1 супена лъжица ленено семе и 100 г мляко - вари се да стане гъста лапа като тесто.

Тумор в корема

Причини. Наследствено предразположение, лоша обмяна на веществата, удар или лошо падане по корем и други.

Признаци. Загуба на апетит, болки в корема, оригвания, повръщания и други стомашно-чревни оплаквания.

Предсказание. Сериозно заболяване. Да се потърси лекарска помощ.

Лечение. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се дават по 1-2 чаени лъжички (според възрастта на болното) настойка от 500 г чист маслинен зехтин (не олио) с прибавка на по 3 супени лъжици жълт и червен кантарион, 1 супена лъжица корени от ранилист, нарязани на ситно, вари се на водна баня на тих огън 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изтискване.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче - по 50 г. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода, захлупва се и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед или сироп.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Преди обяд и вечеря добре е като аперитив да се изяжда по 1 глава печен кромид лук, смачкан на кашица, без захар и хляб. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от любимата му салата с малко лимонов сок или чист винен оцет и чист маслинен зехтин) може да изяжда и по 50-100 г младо месо, варено или печено, но не и пържено. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчуци и тестени ястия, компоти с леко препечен хляб. След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане 1-2 пъти подред да се прави топла клизма със 150-500 г (според възрастта на болното) топла вода или чай от лайка, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени едната вечер с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно или трици (за отнемане на излишната влага), отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата - „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре - друга шапка; другата вечер - с топла лапа от ориз 50-100 г (според възрастта), 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1-2 супени лъжици ленено брашно или семе - вари се в 150-600 г вода, докато стане гъсто като тесто, отгоре се слага вестник и вълнен пояс, на главата - „шапка“ от зелен лист прясно зеле, както по-горе; държат се до сутринта или докато много досадят.

Забележка. При силно главоболие на главата да се сложи „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, които се заливат с 50 г оцет, киснат в него 1/2 час, изстискват се добре и отгоре се слага вълнена шапка.

V. Сутрин 1-2 часа след закуска е най-добре да се направи или цяла топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от полски бъзак, борови клони, орехова шума и здравец по начина, изложен при тумор на мозъка, или да се наложи с една от дадените в точка IV лапи, която да се държи 6-8 часа.

Важна добавка. Лапите от ориза и печения кромид лук може да се използуват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, както е казано по-горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...