Jump to content

Рак на черния дроб. Тумор на бъбреците или на надбъбречните жлези


Recommended Posts

Рак на черния дроб

Причини. Наследствено предразположение, употреба от майката на много месна храна, алкохол и тютюн през време на бременността, лош удар по корема на бременната и други.

Признаци. Бързо увеличаващ се черен дроб, поради което коремът се подува. Усеща се твърдият, често с гърбици черен дроб, без едновременно отичане на далака и в повечето случаи без жълтеница.

Предсказание. Заболяването е много сериозно.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Всяка сутрин на болното да се поставят в ануса свещички, направени от нелютив сапун (може и от този, който се употребява за бръснене), добре намазани с чист маслинен зехтин. След изхождането по нужда да се направи цяла топла баня (37-38°С за 10 минути) с отварка от полски бъзак, борови клони, орехова шума и здравец (както за тумор в мозъка), като през вечер при варенето в същата отварка се прибавят по една шепа корени, стебла и листа от цикория, а след прецеждането на отварката се сипва 50 г оцет. След като болното се събуди от банята, добре е коремът му да се наложи с торбичка от тънко хасе, напълнена с приятно топла прясна извара, отгоре - сухо хасено парче и фланелен пояс; държи се 4-6 часа.

II. Вечер преди лягане коремът да се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена през вечер или с приятно топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан на ситно, 10 сини сливи, смачкани без костилките, 1 китка нарязани зелени листа от магданоз и 1 изравнена супена лъжица ленено брашно със 150 г прясно мляко - вари се до гъстота като тесто, или с лапа от печен кромид лук със сини сливи и пр., както за тумор в корема, точка IV; през вечер - с топла лапа от 50 г ориз с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено брашно и 10 сини сливи, смачкани без костилките, и 150 г вода, вари се да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и фланелен пояс; държат се цяла нощ или докато много досадят.

Тумор на бъбреците или на надбьбречните жлези

Причини. Наследствено предразположение, употреба от майката на много месо, алкохол и тютюн през време на бременността, удар в областта на бъбреците и други.

Признаци. Този тумор може да расте дълго време незабелязано без болестно състояние, без да влошава общото самочувствие и без признаци в урината; понякога има оплаквания за тъпи болки в областта на бъбреците и др.

Предсказание. Заболяването е сериозно. Да се търси лекарска помощ.

Лечение. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се дават 1-2 чаени лъжички (според възрастта на болното дете) сироп от борови връхчета - 150 г борови връхчета, 2 супени лъжици корени от ранилист, ситно нарязани, и 2 супени лъжици корени от сарсапарила, всичко ври 30 минути в 2 литра вода на тих огън, веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, добавят се по 400 г чист пчелен мед и небетшекер (лята захар) и се вари още 10 минути; като изстине, се добавя сокът на един лимон.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка, кървав здравец (цялата билка), мечо грозде, невен (листа и цвят), орехови листа, слез, цариче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при тумор в корема.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото по-горе в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане да се приложи същото лечение, както за рак на черния дроб, като в този случай налаганията с лапите се правят на кръста - в областта на бъбреците и надбъбречните жлези, а не на корема. На корема в този случай се поставя компрес от две хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец и лайка (по 2 супени лъжици от двете се запарват с 1 литър вряща вода и се вари 5 минути), отгоре се слага сухо хасено парче и фланелен пояс, който обхваща едновременно него и лапата; държат се цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин 1-2 часа след закуска да се направи цяла топла баня по начина, даден за тумор в корема, а след събуждането от сън да се наложи кръстът с една от дадените в плана топли лапи, която да се държи 4-6 часа.

Неделя - ако няма болки, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата; ако има болки - лечението да продължи по плана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...