Jump to content

Унилост и умореност. Леност (мързел)


Recommended Posts

Унилост и умереност

Причини. Нередовен живот (късно лягане и ранно ставане), пушене, преумора, заболяване на белодробните жлези и жлезите с вътрешна секреция, онанизъм и др.

Признаци. Детето постоянно се чувствува уморено, не му се учи, повече му се лежи и много му се спи. Ако и от време на време кашля, е вече признак, че детето е по-сериозно болно.

Предсказание. Ако от време на време детето кашля, заболяването е сериозно, без кашлицата не е опасно.

Лечение. Първо от лекар трябва да се установи причината и после да се пристъпи към лечението. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма и лечение според причината, която е предизвикала болестта. Ако причината не е известна, да се приложи начинът на лечение, даден при лош цвят на лицето.

Леност (мързел)

Леността е голям недостатък. Още в най-ранни години може да се забележи дали детето е пъргаво, дейно или изнежено, неподвижно и отпуснато. Трябва веднага да се търсят причините на тая ленивост

Причини. Детето може да стане лениво и когато родителите му не умеят да развият у него интерес към труда или когато самото то влага интерес другаде, а не там, където му се налага; има „дейни ленивци“, които се занимават непрекъснато, но изключително с онова, което те обичат.

Лечение. Според причината, която поражда леността. Ако е известна, тогава общо засилване на организма.

а) На детето първите 1-2 вечери подред да се направи топла клизма (37°С) с чай от лайка (след това само при запек).

б) Всяка сутрин да му се прави сух четков масаж, последван от фрикция на гърдите и гърба с вода (25 °С) или от коремна баня (32-26°С за 5-10 минути), или от коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от трина и овесена слама; държи се 2 часа. Преди обяд, от 10 до 11 часа, ако е лятно време, да се направи на цялото тяло слънчева баня със зелени листа (20-30 минути), последвана от поливане със слънчева вода или от къпане в река или море с повече плуване и игра във водата. Преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) да му се прави парна баня на главата, последвана веднага от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди), а след нея - коремен компрес (както по-горе), съчетани на главата с цяла „шапка“, а на щитовидната жлеза - малка торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квасец (вж. напикване нощем у децата); през вечер (вторник и четвъртък) пак коремен компрес, съчетан с „шапка“ и торбичка на щитовидната жлеза, напълнени със селски квас; държат се цяла нощ.

в) В събота се прави цяла топла баня (37°С за 10-20 минути) за чистота.

Вътрешно. Отварка за засилване на организма.

Диета. Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци или сокове от тях.

След обяд и вечеря непременно да се дава на болното и по 1 чашка сок от моркови с тахан, мед и лимон.

Вместо обикновена вода по-добре е да му се дава чай от бял равнец.

Внушение. По начина, изложен при напикаване нощем.

При лечението да се помни:

1. Средства за излекуване на леността има много. Те се различават според природата на детето.

2. Изложеният от нас начин на лечение с йодови съединения (каквито получаваме в чист вид от ореховата шума и морковите) и засилване на ендокринните жлези дава отлични резултати - теглото на детето се увеличава, почва силно да расте и умствените му способности се развиват.

3. Като общо правило трябва да се избягва да се искат от детето усилия, по-големи от възрастовите му възможности. Освен това трябва да се поощрява честолюбието му и да се възбуди у него интерес към работата. Не бива да се прекалява с наказанията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...