Jump to content

Нисък ръст


Recommended Posts

Нисък ръст

Причини. Ръстът е преди всичко нещо наследствено. Обикновено децата на ниски родители и прародители остават ниски. Отношение към растежа имат и жлезите с вътрешна секреция - на първо място хипофизната жлеза, която отделя хормон, способствуващ растежа на детето. Влияние има щитовидната жлеза, както и подгръдната жлеза (тимусът), която стимулира растежа у децата, и след 5- до 7-годишна възраст действието й започва да намалява.

Лечение. Ако е известна причината за ниския ръст на детето, да се прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема 1 супена лъжица (за деца до 7 години - по 1 чаена лъжичка) от следната настойка: 3 пресни сурови кокоши яйца, сложени в подходящ буркан, се заливат със сока на 9 лимона, стоят захлупени с хартия на светло място 3-4 дни, докато черупките им се разтворят; след това се разбъркват с вилица, за да се извадят ципите им, и се прибавят 250 г счукан ситно небетшекер (лята захар) и 100 г чист винен коняк, за да не вкисне. Държи се на студено и светло място, но не и на слънце. Преди всяка употреба бурканът се разклаща добре.

II. Десет минути след настойката да се изпива 75 г (за деца до 7 години - наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, 2 супени лъжици овес (опитва се да не мирише на мухьл и да не е горчив) и 2 супени лъжици корени от коприва - всичко се вари 15 минути в 1600 г вода на тих огън, след това се добавят по 1 пълна супена лъжица агримония, борови връхчета, исландски лишей, спи-рея и росопас и се вари още 15 минути; веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече зеленчуци и плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от пресен червен кромид лук, листа от магданоз, домати, маруля и др. с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус и по 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, разни зеленчукови пюрета, тестени храни - макарони, юфка и др., компота, сурови плодове и ядки от бадеми, орехи, лешници, фъстъци и др. След ядене да се взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или:

а) отварка от листата и стеблата на целината (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) запарка от шипки (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват в 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през тънка кърпа).

III. Два часа след ядене да се изпива 75 г (за деца до 7 години наполовина) отварка от исландски лишей - 40 г, полски хвощ - 50 г, бударица - 75 г, пача трева и обикновена коприва (листа и цвят) - по 100 г; две супени лъжици от тази смес с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка корени от дилянка се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се направи клизма с 250 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт или в настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, сложени в буркан и залети с оцет, така че да ги покрие 1/2 см, киснат 5 дни, изваждат се ципите им и се добавя 150 г терпентин). Следва налагане на гръбнака от раменете до опашката с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен със 7-15 (според възрастта) сини сливи, смачкани без костилките, и 1-3 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и нарязани на ситно. На главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, стигаща до раменете, напълнена с хладък и гъсто замесен пресен селски хлебен квасец, засилен според възрастта на болното или с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с 5-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзунек. Върху нея се поставят вестник и вълнена шапка, едновременно се налагат гушата (щитовидната жлеза) и тимусът (под-гръдната жлеза - намира се под самата гръдна кост) с 2 торбички от марля, напълнени с пресен селски хлебен квасец, засилен за всяко място с по 3-5 сини сливи, смачкани без костилките. На корема отпред се слага компрес от две бархетни парчета, натопени в отварка от орехови листа (10 листа в 600 г вода се варят 10 минути); върху тях се слагат вестник и вълнен пояс. Държат се до сутринта.

V. Сутрин да се прави изтриване на гръбнака и гръдната кост с памуче, натопено в камфоров спирт, а на подмишниците и корема - фрикция с хладка вода, сухо изтриване, а след обличането - по няколко гимнастически упражнения за увеличаване на ръста (вж. том I).

Неделя - почивка от всичко. Препоръчва се екскурзия в планината.

Важни добавки:

1. Квасовете за гръбнака, главата, щитовидната и тимусната жлеза могат да се използуват две вечери подред, като втората вечер се засилват с по 1-2 супени лъжици нов квасец, за да се предизвика нова ферментация.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг да не се ходи без шапка.

3. Преди започване на лечението да се отбележи ръстът на детето и след това всеки 15 дни да се отбелязва на същото място напредъкът.

4. При момичета без менструация и със слабо развити гърди, преди да се приложи това лечение, трябва да се нормализира менструацията и се приложи планът за увеличаване на ръста (вж. том I).

5. От голяма полза са сутрешните, обедните и вечерните свободни гимнастически упражнения или свободните игри - скачане на въже и др. Правят се преди водните приложения, на чист въздух и в продължение на 10-15 минути, винаги последвани от 5-7 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

6. Да се запомни, че растежът и развитието на отделните органи у децата зависи много от годишните времена. Децата растат на височина най-много през април, май, юни и юли и най-малко - през декември, януари, февруари и март. През време на усиления растеж децата имат и по-добър апетит. Затова по същото време трябва да се засили храната им според дадените по-долу упътвания.

7. За растежа твърде много помагат слънцето и чистият въздух, затова детето да се държи повече навън през лятото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...