Jump to content

Прекомерен ръст


Recommended Posts

Прекомерен ръст

Причини. Бързият, а често и ненормален растеж на децата се дължи на разстройство на жлезите с вътрешна секреция, на първо място на хипофизата.

Признаци. Детето започва бързо да расте на височина, и то за сметка на пълнотата. По лицето му се явяват пъпки. Костите му остават тънки, ходилата и ръцете наедряват много. Лицето добива страшен изглед. Детето чувствува безсилие.

Предсказание. Състоянието е сериозно. Да се търси лекарска помощ.

Лечение. Провежда се хормонално лечение. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се вземат 1-2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от борови връхчета - 300 г борови връхчета в 2 литра вода врят на тих огън, докато остане 1 литър. След това се добавя 1/2 кг захар и 1/2 кг мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда през цедка.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 30-50 г (според възрастта) отварка от агримония, бяла черница (листа), борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас и спирея - по 50 г от всяко. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, вари се 15 минути на тих огън и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, или обикновена храна без свинско, овче, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното).

Сутрин на първа закуска да се изпива по 1 чашка овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 600 г вода се вари, докато зърната се разпукат, след това се изстисква през кърпа), посладено с малко мед или захар и лимон по вкус, заедно с парче тричав хляб.

На обяд като аперитив да се взема или по 1-2 глави печен кромид лук (пече се като ябълка без захар), или салата от кромид лук и магданоз - по равни части, с малко моркови и целина, настъргани на ситно, и по малко от други салати с олио и оцет на вкус. На обяд с другата храна да се изяжда и по 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба), а за десерт - по 1/2 лимон, разрязан с корите на тънки филийки и поръсен с малко захар.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, сурови плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и компоти с малко препечен хляб. След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

Забележка. При тази болест не бива да се приемат захарни изделия, като бонбони, сладко и т. н. Вместо тях да се ядат изобилно плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък чист пчелен мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 1 литър вода и 3 супени лъжици корени от коприва, вари се 30 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да се взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 5 зелени листа от индрише, 10 бадема, счукани в дървен хаван на каша, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сместа да се изпива 1 чашка от 30-50 г отварка от агримония, бударица, исландски лишей и полски хвощ - по 60 г, обикновена коприва (листа и цвят), пача трева (листа, клонки), цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 250-500 г (според възрастта) топла вода, последвана от парни компреси в областта на хипофизата (от челото до темето) и на щитовидната жлеза (гушата), последвани от разтривка от долу на горе 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт, и налагане на главата с цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 3-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; на гръбнака се слага същият квасец, засилен с 3 супени лъжици диви кестени и 2 супени лъжици магданоз (листа, попарени, изстискани и нарязани на ситно); на щитовидната жлеза - същият квасец, засилен с 1 супена лъжица диви кестени; на корема отпред се поставя компрес, натопен в хладка отварка от орехови листа; държат се до сутринта или докато много досадят.

Неделя - пълна почивка от всичко, пият се само билките.

Добавка. Ежедневно да се прави 2 часа разходка на чист въздух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...