Jump to content

Болести, които засягат целия организъм на децата. Треска (висока температура)


Recommended Posts

БОЛЕСТИ, КОИТО ЗАСЯГАТ ЦЕЛИЯ ОРГАНИЗЪМ НА ДЕЦАТА

Треска (висока температура)

Причини. Простуда (настинка), грип и др. Разни заразни, мозъчни и други заболявания.

Признаци. През време на треската пулсът е ускорен и температурата се покачва и при лека форма трае само няколко часа, а при по-тежка - няколко дни или седмици.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене:

а) ако е кърмаче, майка му да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 250 г чист пчелен мед, 1 изравнена супена лъжица ленено брашно, 1 изравнена чаена лъжичка индийско орехче, настъргано на ситно, 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 изравнена чаена лъжичка винена киселина от аптеката;

б) деца над 2 години да вземат по 1/4-1/2 изравнена чаена лъжичка от даденото в точка „а“ (според възрастта на детето и ако го понася) или по 1 чаена лъжичка чай от лайка, засилен с прах от индийско орехче на върха на ножа. На деца над 4 години се дава 1/4 чаена лъжичка от индийското орехче.

II. Пет минути след вземане на едно от горните средства:

а) ако бебето е на кърма, майка му да изпие 1 чашка от 75 г отварка от обелена кисела ябълка с прибавка по 3 супени лъжици листа от къпина и дива ягода (запарват се с 1 л вряща вода и се варят на тих огън още 10 минути; като изстине, се цеди) или 1 чаша домашна шумяща сода (в празна чаша се сипват с върха на ножа винена киселина на прах и 1-2 лъжички пудра захар, вода и се бърка, докато се разтворят; след това се сипва 1 изравнена лъжичка сода бикарбонат, бързо се разбърква и се изпива веднага);

б) за деца над 2 години - 1 чашка от 35-50 г от казаните средства.

Диета. Ако болното е кърмаче, кърменията да се намалят, докато се нормализира температурата. Ако детето е на обща храна, храната му да се намали, като се дава предимно вегетарианска (но без употреба на прясно мляко), или още по-добре да се откаже от всякаква храна (особено от месни бульони), като се задоволи дневно с 2-3 чашки липов чай с мед и малко лимонов сок и парченце леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие също липов чай или преварена топла вода с малко мед и лимонов сок.

III. Два часа след закуска, обед и вечеря да се повтори казаното в точка I и II от плана.

IV. Преди вечеря - топла клизма (37°С) със 150-300 г (според възрастта). Болното да пие топла отварка, мътеница или айран, прецеден през тънка кърпа - отлично средство за смъкване на температурата.

Преди лягане:

а) За бебета и малки деца до 5 години - разтривка на тялото с хладкасмесот 1 супена лъжица ракия, 1 супена лъжичка сода бикарбонат и 1/2 таблетка аспирин или хинин, стрити на прах. Разтрива се с дланта и винаги в топла стая при затворена врата, за да не настине детето: топва се дланта на дясната ръка в сместа и с нея внимателно се намазват лицето, шията, гърдичките, коремът и краката отпред, след това вратът, гърбът и краката отзад, чака се 1-2 минути да поизсъхне сместа и болното се увива в чаршаф и одеяла и температурата бързо спада до нормалната. Или разтривка на цялото тяло със смес от чисто дървено масло и терпентин (от аптеката) по равни части. Или със смес от ракия, оцет и олио по равни части. Или със смес от петрол и олио по равни части и 1 изравнена чаена лъжичка готварска сол. Или със смес от изравнена супена лъжица несолена свинска мас и 1 таблетка детски хинин или 1/2 таблетка аспирин. Или със смес от 1 супена лъжица сок от суров кромид лук, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сол, последвани, както е казано вече, от сухо увиване; лежи се в него 1/2-1 час, докато болното се препоти хубаво.

б) За деца над 5 години се прави или едно от казаните за по-малки деца средства, или парна баня на краката до под коленете с продължителност 5-10 минути, последвана от сухо увиване (лежи се в него 1-2 часа), или се прави фрикция на цялото тяло с разтвор от 100 г оцет и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, съчетани с коремен компрес от 2-3 бархетни парчета, натопени или в същия разтвор, или в сурово прясно мляко. На главата се слага „шапка“ от хасена торбичка, напълнена със сурови картофи, настъргани на ситно ренде, полети с 50 г оцет, в който киснат 20 минути и се изцеждат; върху нея се поставя друга шапка от чорап. Или му се облича „мокра риза“, натопена в разтвор от оцет и сода бикарбонат, в която се лежи 2 часа. Или на гърдите, гърба и стъпалата се поставят кърпи, намазани с мед и поръсени със синап, а върху тях - вълнени кърпи; държат се цяла нощ.

V. Сутрин се прави фрикция на тялото с хладка вода. Ако детето има температура, да се повтори казаното за вечерта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...