Jump to content

Затлъстяване


Recommended Posts

Затлъстяване

Причини. Най-честата причина е прекомерно поднасяне на храна, особено във форма на въглехидрати и тлъстини (например чести междинни хранения и злоупотреба с мляко „против жаждата“, шоколади, бонбони, извънредно тлъсти храни и т. н.). Друга причина може да бъдат смущения в хипофизната жлеза и на обмяната на веществата.

Признаци. Прекомерно затлъстяване, запек, задух и други.

Предпазване. Изисква се умереност - малко приемане на въглехидратни храни, като хляб, картофи, ориз, захар, тестени храни, да не се пие боза или бира; не трябва също да се ядат тлъстини, масло, месо, бонбони, сладкиши и пр. и повече игри с активно движение.

Лечение. Общо за засилване на организма.

а) Първите 1-2 вечери подред на болното да се направи топла (37°С) клизма с 200-500 г (според възрастта) най-добре с чай от лайка.

б) Всяка сутрин да му се прави сух четков масаж (3-5 минути), последван от фрикция на цялото тяло с хладка (26°С) солена вода. Преди обяд, ако времето е топло, да му се направи слънчева баня със зелени листа (10-30 минути), последвана от поливане със слънчева вода или къпане в река (море), и то с повече плуване или игра във водата.

През вечер преди лягане (понеделник, сряда и петък) четкова баня на краката: напълваме леген с вода (26°С), натопяваме в него средно твърда четка за дрехи и почваме да четкаме краката от глезена до чатала. Продължаваме, докато кожата се зачерви. През вечер (вторник, четвъртък и събота), ако преди обяд не е правена слънчева баня, да се направи цяла топла баня (38°С за 10-15 минути) с отварка от орехова шума, овесена слама, трина и морска сол, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването да се облече суха нощница. Вместо цялата баня може да се направи парна баня на краката, последвана от сухо увиване, и след препотяването - коремен компрес, натопен в хладка отварка от орехови листа (5 листа се варят 5 минути в 500 г вода); държи се цяла нощ. Ако е правена слънчева баня, да се постави само коремен компрес, както по-горе. Едновременно се слага „шапка“ на главата със зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и върху него - друга лека шапка, за да го задържи. На щитовидната жлеза (гушата) се поставя попарен зелен орехов лист като хладък компрес. Държат се цяла нощ.

Вътрешно. Отварка от исландски лишей с орехови черупки и мед. Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 кафена чашка.

Диета. Преди всичко вегетарианска (млечно-растителна) храна без месо, риба, яйца, гъби, фасул, грах, какао, шоколад. Вместо тях да се употребяват повече сурови зеленчуци (особено гулия), салати, плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), сухари и малко кисело мляко. През време на яденето болното да не пие. Да пие само при жажда, и то само вода или чай от бял равнец (попарва се като обикновен чай). Да се яде бавно и да се дъвче добре храната. Следобедните закуски да се изключат.

За по-голямо дете би било подходяща за отслабване например следната диета: обед и вечер - редки супи, готвено от картофи и други зеленчуци с малко тлъстини (около 20 г), обезмаслено мляко или леко подсладен чай с черен хляб или сухар с малко мармалад, понякога едно яйце и плодове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...