Jump to content

Малокръвие (анемия)


Recommended Posts

Малокръвие (анемия)

Малокръвието е често явление у децата, особено у момичетата. Среща се най-често през пубертетната възраст, т. е. между 12 и 18 години.

Причини. Липса на слънчева светлина, чист въздух, неправилно хранене, неправилна обмяна на веществата, недостатъчно каляване на децата. Спането на деца в един креват със стари и болнави хора причинява често, и то в тежка форма, малокръвие.

Признаци. Болното има главоболие, виене на свят, премаляване.

Слизестите ципи (венците и клепачите) са бледи. Кожата изгубва розовия си цвят и става прозрачна. Липсва апетит и лесно се заморява. Има шум в сърцето, пищене в ушите, отслабване на паметта, треперене на ръцете и пр.

Малокръвните момичета през време на пубертета имат понякога припадъци, подобни на епилептичните, или схващания на отделни мускулни групи.

Предпазване. По 300 г гроздов сок дневно, съчетан с повече слънчева светлина, чист въздух, правилно хранене и каляване могат да предпазят децата от малокръвие.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение, за да се засили организмът.

А. При обикновена анемия (малокръвие)

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болното да взема по 1-2 чаени лъжички или сироп от листа на широколистен живовляк (2 супени лъжици се варят 30 минути в 500 г вода с 250 г чист пчелен мед на тих огън, за да остане наполовина; като изстине, се прецежда през тънка кърпа), или настойка от яйца с лимон (вж. точка III, „Рахит“).

II. Десет минути след сиропа или настойката да се изпива 25-50 г (според възрастта на детето) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (медуница), мента пиперита, пелин (листа и цвят), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Една пълна супена лъжица от тази смес се запарва с 300 г вряща вода и се вари на тих огън; като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното дете).

Сутрин на първа закуска от голяма полза е детето да изпива следната смес: 50-100 г боза, в която от вечерта е киснало парче от 5-10 г прясна хлебна мая; сутринта се разбърква и засилва с 1/4-1/2 чаена лъжичка бирена мая, копривено брашно и шипково брашно (от аптеката).

На втора закуска (1 час след първата) е добре да изяжда следната смес: 1/2-1 жълтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка прясно краве масло, залети с 50-100 г горещо мляко, подсладено с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед. На обяд заедно с другата храна (винаги за аперитив 1 глава печен кромид лук без захар, изяден и без хляб) може да изяжда 25-50 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря да му се дава безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия, компоти и ядки от бадеми, орехи, лешници с малко леко препечен хляб. След обяда и вечерята да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес се вари в 600 г вода, докато се разпукнат зърната, след което се прецежда през кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед и лимон по вкус).

III. Два часа след ядене да се взема 1/2-1 чаена лъжичка настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, захлупени киснат 3-4 дни, докато черупките се разтопят. След това се разбъркват с вилица, изваждат им се ципите и се прибавя 30 г чист винен коняк (за да не вкисне) и 200 г небетшекер, счукан на ситно. Всичко добре се разбърква. Държи се на студено.

IV. Десет минути след настойката детето да изпива 25-5 0 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, и 1 супена лъжица корени от обикновена коприва; варят се 15 минути в 1200 г вода, след това се добавят 2 пълни супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бял равнец, джоджен, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, росопас, синя тинтява и червена хвойна (зърна) - по 50 г от всяка, и се варят още 15 минути. Прецежда се през кърпа и се подслажда с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане (и за двата случая) при запек (даже еднодневен) се прави топла клизма със 150-250 г вода или чай от лайка, последвана от разтривка 1 път на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт; налагане на корема с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан, засилен с 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно (за отнемане излишната влага на лапата); или с топла лапа от 100-150горизс 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, в 300-350 г вода се вари, за да стане като пилаф. След това се прибавят и 1-2 чаени лъжички ленено семе, разбърква се добре и се вари още 10 минути. На главата се слага „шапка“ от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 2-5 супени лъжици млади корени от полски бъзунек, счукани на сит-но), и върху нея - вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Б. При средиземноморска анемия

Същото лечение с добавка: налагане на лакътните кости и пищялите с 4 мушами от хаваджива, дълги според дължината на костите и широки 5-10 см, с тропосани отгоре им парчета тънък найлон, добре набоден с дебела игла, и прикрепени с леки бинтове или стари чорапи.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето и веднага сухо изтриване; махат се мушамите, а местата им се изтриват с камфоров спирт; през целия ден на черния дроб и далака да се носят 2 парчета мушама от хаваджива с размери около 20 на 6 см. След измиването и обличането децата от 6 до 10 години да правят и по 5 дълбоки вдишвания през носа с издишвания през устата. Същите се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко, придружена от екскурзия в полето или в планината.

Важни добавки:

1. Лапите от печения кромид лук, ориза и квасеца могат да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечерта се затоплят; квасецьт се засилва и с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Мушамите от хаваджива се носят 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...