Jump to content

Песъчиви деца. Детски скорбут


Recommended Posts

Песъчиви деца

Лечение. Провежда се според причината. Ако не е известна, тогава лечението е общо за засилване и пречистване на организма.

а) Една-две вечери подред на болното да се направи топла клизма (37°С), а след това само при запек.

б) Всекидневно сутрин да му се прави по една цяла топла баня (37°С за 15-20 минути), един ден с отварка от борови клони, овесена слама, трина, орехова шума и морска сол, а другия ден да бъде или с отварка от мъртва коприва, или с отварка от песъчлив бурен (2-4 стръка от песъчливия бурен и малко пепел от дърва се варят заедно в продължение на 15 минути), а вечер - коремен компрес, натопен в топла (36°С) отварка от трина, и на щитовидната жлеза торбичка, напълнена с 1 супена лъжица хладък селски хлебен квасещ държат се цяла нощ.

Забележка. От голяма полза е дрехите на болното да се излагат всяка сутрин на разсъмване на действието на ултравиолетовите лъчи, т. е. на сутрешното слънце, за половин час (вж. том I, „Питагорови слънчеви бани“).

Вътрешно. На по-големите деца да се дава отварка от черница (листа) - 1 супена лъжица листа се варят в 400 г вода 15 минути; пие се подсладена с мед 10-15 минути преди ядене по 1 кафена чашка; отвара от исландски лишей с орехови черупки и мед (както при увеличени и възпалени гръдни жлези у децата). Пие се 1/2-1 час след ядене по 1 кафена чашка.

Диета. Същата, както при рахит и изтощение у децата, с добавка: на обяд и вечеря да им се дава заедно с храната и по 1 чаена лъжичка пречистена бяла пръст (болус алба, от аптеката).

Вместо вода да се пие чай от тесен живовляк (2 супени лъжици се запарват с 1/2 л вряща вода и се варят 5 минути).

Детски скорбут

Причини. Липса на витамин С в храната. Проявява се обикновено след петия месец у кърмачетата, които се хранят продължително време с преварено или силно сгорещено мляко, при което се разрушават витамините - важни съставни части на млякото.

Детският скорбут днес почти не се среща.

Признаци. Децата страдат от липса на апетит, спят неспокойно, охкат и плачат, когато се пробудят или когато ги обличат. Кожата им изглежда бледа, венците са подути с кръвотечение от тях, а очните ябълки изпъкват. По покритата с косми част на главата се образуват подутини. Заболяват също долните кости, появяват се кръвоизливи в надкостните ципи, в кожата (по долните крайници, ребрата и др.). Урината е кървава.

Лечение. Общо за засилване на организма:

а) Първите 1-2 вечери подред на болното да се направи топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка, а след това винаги при запек.

б) Всекидневно сутрин да му се прави цяла топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от борови клони, овесена слама, трина, орехова шума и морска сол. Преди обяд, ако времето е топло, да му се направи слънчева баня със или без зелени листа (10 - 20 минути), като се следи, ако банята е без зелени листа, да не изгори; след тази баня да му се направи фрикция или поливане с хладка слънчева вода. Вечер преди лягане да му се постави компрес, натопен в топла отварка от трина, и да се държи цяла нощ.

в) През деня, ако времето позволява, поне за 2 часа детето да се изнася на чист въздух и слънце.

г) Въздухът в стаята му винаги да е чист, като в хладно време по-често се проветрява, а в топло време да стои при отворен прозорец. Да не се пуши в стаята на детето.

Вътрешно. Полезно е да се взема по 1 лъжичка преди ядене прясно незагрявано растително масло - бадемово, орехово или чист зехтин (не олио).

Диета. На децата да се дава пастьоризирано, слабо сгрято прясно мляко или кисело мляко. Да им се дават по-разнообразни храни. Много добро лечебно въздействие оказват суровите плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и плодовите и зеленчуковите сокове от картофи, сливи, грозде, червени домати, пащърнак, алабаш, зеле, леща, глухарче, маруля, а също и медът. При употребата на соковете да не се смесват плодови със зеленчукови. При тази болест добро лекарство са и суровите картофи или сок от тях, ако не са торени с изкуствени торове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...