Jump to content

Отичане на тялото с поява на гнойни пъпки (вариолоис)


Recommended Posts

Отичане на тялото с поява на гнойни пъпки

(вариолоис)

Причини. Това се случва рядко при ваксинацията на децата против едра шарка, и то главно с тези деца, които са я прекарали много леко - без всякаква температура.

Признаци. Цялото тяло на детето започва да отича - краката, коремът, главата и горните му крайници. Ако не се вземат своевременно мерки, почват да се появяват ту тук, ту там и малки циреи, които веднага се разпукват и бързо заздравяват.

Предсказание. Заболяването не е тежко и с помощта на навременно оказано лекарско лечение минава бързо.

Лечение. Общо за засилване на организма.

а) Първите 1-2 вечери подред на детето да се направи топла клизма (37°С) със 150- 250 г (според възрастта) чай от лайка или с вода.

б) Всекидневно сутрин да му се прави цяла топла баня (37°С за 15-20 минути) с отварка от борови клони, орехови листа и трина. След банята следва сухо увиване за по-добро изпотяване, в което се лежи 1 час. Вечер преди лягане да му се постави коремен компрес, натопен в същата отварка, и с него да спи.

в) Въздухът в стаята на детето винаги да е чист - лятно време прозорецът да е винаги отворен, а зимно време по-често да се проветрява.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болното да изпива по 1 чашка от 25-50 г отварка от корените на обикновена коприва (4 супени лъжици корени в 1 л вода се варят, докато водата остане 1/2 л). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци.

След оздравяването, което обикновено настъпва след две до три седмици, лечението да продължи до пълното закрепване на детето с по една цяла топла баня на всеки три дни, както по-горе, последвана от сухо увиване (1 час) за по-силно изпотяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...