Jump to content

Дребна шарка (морбили, брусница)


Recommended Posts

Дребна шарка (морбили, брусница)

Брусницата е болест, която обикновено не е опасна и протича благоприятно, но сравнително тежко. Смята се общо като необходимост за детската възраст, защото възприемчивостта към брусница е всеобща и обикновено от нея преболедува цялото население. Често дава тежки усложнения, главно бронхопневмонии, понеже предизвиква понижена устойчивост на организма към различни инфекции.

Причини. Причинителят е вирус, а заразата се разпространява по въздушно-капков път чрез пръски при кашляне, кихане, говор и др. Трети лица и предмети не могат да служат за преносители. Болните са заразителни още преди появата на кожния обрив, а и после до неговото изчезване. Кърмачетата до 6 месеца не заболяват от морбили или боледуват много рядко. От брусница боледуват всички, които не са я преболедували. Възрастните боледуват по-леко.

Признаци. В първите 10-12 дни (инкубационен или скрит период) се появява общо неразположение, липса на апетит, хрема и едва забележима треска. Детето е неспокойно, хремата се засилва, киха, температурата се повишава до 39°С. Има дрезгав глас, кашлица, очите се зачервяват, понякога повръща, има и диария. В този период е налице явен признак, по който може да се установи болестта - на мекото и твърдото небце се явяват червени петна колкото лещени зърна, а на бузите от вътрешната страна близо до сливиците - малки бели точки като напръскано с вар.

Обикновено на 4-ия или 5-ия ден от заболяването температурата наново се повишава, лицето се подува, клепачите са зачервени и кръвясали, детето държи очите си постоянно затворени, защото светлината го дразни. Появява се изривът - най-напред зад ушите, по главата, лицето, а после по цялото тяло, особено по корема.

Петната са червени, розови, неизпъкнали, често се съединяват едно с друго, обаче между тях винаги се намира част от здрава бяла кожа. На четвъртия ден, обикновено когато температурата е най-висока и започва да спада, изривът избледнява и изчезва. През пялото време хремата и кашлицата продължават. След изчезването на обрива започва лющене, което е придружено със силно изпотяване. Макар и много рядко, дребната шарка повтаря.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за засилване ла организма. Цялото боледуване трябва да се прекара на легло в добре проветрявана стая. Ако детето чувствува болки в очите, да му се слагат хладки компреси, натопени в отварка от лайкучка. При болки в ушите да се слага топла лапа от праз лук.

Болното дете трябва да се държи на топло, но завивките му да не са много дебели и тежки.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болното дете да изпива по 1 чашка от 30-100 г (според възрастта) отварка от орехови черупки и външни люспи от кромид лук - по 3 супени лъжици се поставят в 1 л вода и се варят 30 минути на тих огън. След това се прибавят по чаена лъжичка ленено семе и ружа (корени), 1/2 чаена лъжичка анасон и 1 супена лъжица мед и се варят още 10 минути; преди да се снеме от огъня, се прибавя още по 1 чаена лъжичка бъзов и липов цвят и като клокне, се снема от огъня, а след 10 минути се прецежда. Пие се топла.

Диета. Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Обаче докато трае треската и болното няма апетит, да не се дава насила никаква храна с изключение на настъргани ябълки или гроздов сок.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от кисела ябълка и листа от къпина и дива ягода или отварка от 3 супени лъжици очистен овес - в 700 г вода се вари 25 минути и като изстине, се прецежда чрез изстискване. Пие се също подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Един-два часа след ядене да взема 1 чашка от 30-50 г (според възрастта) отварка от бял и жълт равнец, синя тинтява, червен и жълт кантарион - по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и след това се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла (36 С) клизма с 500 г чай от лайка (2 супени лъжици от лайка се запарват с 500 г вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда), а след това винаги при запек се прави клизма с 250 г от същия чай. При висока температура цялото тяло (от шията до петите без половите органи) се намазва със смес от един белтък от кокоше яйце и по 1 супена лъжица сода бикарбонат, оцет и ракия, добре разбъркани; след това детето се увива с чаршаф и одеяло и лежи 1 час. При слабо повишена температура се прави коремен компрес от 2-4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец или още по-добре в разтвор от вода и оцет наполовина с прибавка на 1 чаена лъжичка готварска сол. Едновременно на гърдите (отпред) се поставя млечен компрес от две парчета, натопени в сурово мляко, а на гърлото - торбичка, напълнена с чист топъл селски хлебен квасец; държат се цяла нощ или докато досадят на болното.

IV. Сутрин се прави пяла топла баня (3 9 С за 5-10 минути) с отварка от борови клонки и овесена слама - по 1 хватка от двете в котел с вода се вари 30 минути, след това се добавя двойна шепа орехови листа и се вари още 10 минути. Преди да се снеме от огъня, се слага двойна шепа трина и се оставя да поври още 1 минута. Така сварената отварка се прецежда и се охлажда до указаната температура. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване с продължителност 1/2 до 1 час. Вместо цяла баня може да се облече мокра риза, натопена в същата отварка от борови клонки, овесена слама и пр. или пък в чай от трина с температура 37°С. След това детето се завива добре с вълнени завивки и се оставя да полежи в тях най-малко 1 час. Ако заспи, да не се събужда, докато само не се пробуди.

Преди обяд се слага парен компрес на гърдите с торбичка, напълнена с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и захар; държи се 20-30 минути. След това гърдичките се изтриват със суха кърпа и се налагат с топъл маслен компрес (вж. том I), а на корема се поставя компрес, натопен в топъл чай от трина; масленият компрес се държи до вечерта, а коремният 2-3 часа.

Важни добавки:

1. Докато очите на детето са зачервени, то трябва да лежи с гръб към прозореца, но стаята не бива да се затъмнява.

2. Въздухът в стаята да е чист, като всеки 1-2 часа стаята се проветрява чрез отваряне на прозореца при хубаво закътване на детето, за да не се простуди.

3. За да не се дразнят дихателните органи от сухия въздух в стаята, да се постави на огъня тенджера с вода и в нея да се капне терпентин или да се окачи в стаята мокър чаршаф.

4. При силен сърбеж засегнатите места да се измиват с отварка от смрадлика (2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 чаена лъжичка оцет и сол), а след това да се напудрят.

Усложнения. При правилно лечение рядко възникват усложнения. Възможно е обаче да се развие ларингит, бронхит, бронхопневмония и др. В този случай лечението продължава.

След оздравяването болните в продължение на 10-20 дни имат силна кашлица, защото болестта засяга най-много бронхите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...