Jump to content

Лошо гърло (дифтерия)


Recommended Posts

Лошо гърло (дифтерия)

Дифтерията е остра заразна болест главно у децата в предучилищна и училищна възраст (най-често до 10 години) и по-рядко при кърмачетата и възрастните. През последните години заболеваемостта от дифтерия у нас намаля много.

Причини. Заболяването се предизвиква от дифтерийните бактерии. За честотата на заболяването значение имат условията на живот - хранене, жилище и други.

Дифтерията се предава главно чрез пръски и замърсен прах, но може да се предаде и чрез предметите, с които са си служили болните от дифтерия. Предава се и чрез трети лица, които са били в контакт с болни.

Признаци. Заболяването протича различно в зависимост от формата и мястото на дифтерийното огнище: гърлото, носа, гръкляна, трахеята, очите, кожата, половите органи и др.

В началото болното е общо неразположено, има главоболие и леки болки в гърлото, няма апетит. Температурата е леко повишена. Гърлото със сливиците и мъжеца е зачервено, също и небцето и бързо (за 1-2 дни) се покриват с мръсни белезникави налепи, които са здраво прикрепени към подлежащата тъкан. Езикът е силно обложен, а под-челюстните жлези са подути.

При тежка форма общото състояние е силно засегнато, температурата е много висока, болното повръща, отпаднало е, има болки в гърлото, в корема. Когато налепите се разпространят в глътката, трахеята и бронхите, дишането е затруднено, хъркащо. При дифтерия на носа от него изтича кръвениста, гнойна материя, носът е запушен, дишането е тежко, шумно. При засягане на очите те се зачервяват, подуват и от тях изтича секрет.

Усложнения. При тежка и разпространена дифтерия може да се стигне до задушаване и смърт. Освен това често се засяга сърцето, като се явява сърдечна слабост. При неправилно и закъсняло лечение може да настъпят и различни парализи - на очите, на небцето, на ръцете и краката и други.

Предпазване. Задължителна болнична изолация на болните, особено на децата до 12 години. Добре е детето сутрин, обед и вечер да прави гаргара с лимонова вода или да смуче парченце лимон и да му се капват в носа по 2 капки лимон.

Предсказание. Сериозно. У възрастните болестта е по-тежка, отколкото у юношите, но не колкото у децата. При това дифтерия с умерена температура (37,7-38°Q) по-мъчно минава, отколкото съпроводената с висока температура.

Лечение. Болното трябва незабавно да постъпи в болница, където се провежда специфично серумно лечение.

До идването на лекаря добре е да му се направи хладка клизма с чай от лайка, след което да се постави на легло. На корема се поставя компрес, натопен в хладка (20°С) вода и оцет наполовина (ако има по-висока температура) или в хладка отварка от овесена слама и трина (ако температурата не е висока), и се обуват мокри чорапи, натопени също във вода и оцет наполовина (при температура) или само във вода (при невисока температура). Цялата шия (не само гърлото отпред) се налага с торбичка, направена от тънък плат, напълнена с хладка прясна несолена извара или с лапа от бамя, сварена с мляко и захар, или пък с лапа от ленено семе (вж. том I); компресът и мокрите чорапи се държат два часа, а лапите се сменят всеки час.

При задушаване се правят компреси, натопени или в чист зехтин, наполовина размесен с терпентин (боли много, но също е ефикасно), или в топъл оцет, или пък много студени компреси (0-10°С), които се сменят всеки 5 минути. Това се прави с часове, докато е необходимо. Едновременно с тези компреси се правят и парни компреси на прасците, които се сменят всеки четвърт час.

Гаргара. По-големите деца трябва често (всеки час) да си мият устата и да правят гаргара с лимонова вода (по равни части лимонов сок и вода) или с хладък чай от джоджен. На деца, които не могат да правят гаргара, да се дава да смучат парченце лимон или гърлото им да се маже с лимонов сок.

Външно. Полезно е при малки деца, които мъчно дишат, за облекчаване на положението носът им внимателно да се маже с памуче, навито на кибритена клечка и натопено в зехтин с 2-3 капки лимонов сок, а на по-големите деца да се капват по 2 капки лимонов сок в носа и помежду гаргарите да се маже гърлото с чист лимонов сок.

Вътрешно. Препоръчва се топъл чай и лимонов сок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...