Jump to content

Дифтерия на носа у кърмачетата и децата. Истински круп (загърлица)


Recommended Posts

Дифтерия на носа у кърмачетата и децата

Причини. Проникване на дифтерийните бацили от глътката към носните кухини на болното дете.

Признаци. Затруднено дишане, съпроводено с изтичане от носния отвор на малко гноен течен секрет. Секретът съдържа по-малко лига, отколкото при обикновената хрема, често е оцветен малко червеникаво или кафяво (съдържа кръв). Носът за кратко време става непроходим. Понякога външният отвор на носа се зачервява, подобно на това при червения вятър.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. То е преди всичко серумно - в болнично заведение. Значение има възможното най-ранно инжектиране на серум след заболяването.

Истински круп (загърлица)

Истинският круп е извънредно тежко боледуване от дифтерия, локализирана в гръкляна.

Причини. Когато дифтерийните облагания се развият в гръкляна, гласът на детето става дрезгав и се явява лаеща кашлица. Това е круп - детето става силно бледо, неспокойно, диша тежко и на втория ден почва да се задушава и ако не получи помощ, умира.

Признаци. Тази болест се среща най-често между втората и седмата година. Различават се три периода в развитието й. Първият е периодът на възпаление на гръкляна, което се придружава с пресипналост, прегракване на гласа, а понякога и със суха кашлица. Вторият период се отличава по същинското възпаление, което се придружава с болезнени усещания и всичко това се обръща после в горене и чукане в областта на гръкляна. През третия период във вътрешността на гръкляна се образува бяла маса. Но не всеки круп протича така. Нерядко първите два периода се сливат и бързо преминават в третия.

При повишено внимание крупът може лесно да се познае. Трябва да се следи редовно не се ли появяват в дълбочината на гърлото бели, набъбнали, разцъфтели кожици, които да покрият всичките стени. Ако е така, детето диша през носа си, отваря си устата и изхвърля парчета храчки. Треска липсва или е съвсем слаба.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Незабавно болнично и серумно лечение. Общото лечение се провежда по същия начин, изложен за дифтерия. Подложката на компреса на шията да се натопи в топъл оцет (39°С). Всеки 1/2 час подложката трябва да се натопява отново, докато детето започне да диша по-леко.

Ако дишането не е много тежко, може да се направи меняваща баня на краката и след нея веднага да се облече на детето мокра риза, натопена в топла отварка от трина (36°С). Мократа риза се облича два пъти през деня (сутрин и вечер), като детето престоява в нея час-час и половина.

В стаята въздухът да е чист и топъл (20°С) и да се остави до леглото на болното тенджера с вряла вода с 3% сол, за да овлажни въздуха.

Вътрешно. Най-напред се дава на детето лекарство да повърне, а след това чай от смил или някоя от отварките, дадени при магарешка кашлица.

Диета. През време на задушаването се дава по-често с лъжичка прясно масло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...