Jump to content

Едра шарка (вариола, черна сипаница)


Recommended Posts

Едра шарка (вариола, черна сипаница)

Едрата шарка е много заразна остра инфекциозна болест, от която боледуват най-често децата. След заболяването остава траен имунитет.

Причини. Причинителят на болестта е вирус. Заразата постъпва по въздушно-капков път. Болният, преди още да е видимо болен, е вече заразен за другите. Заразата се намира в слюнките, в секрета от носа, в течността на самите мехурчета на шарката, в загорелите корички и пр. Тя се пренася още с дрехи, завивки, съдове и всичко, което е било в допир с болния. Възможно е и въздухът около болния да носи заразата и да представлява опасност за здравите.

Признаци. От деня на заразяването до заболяването минават обикновено 10-14 дни. Болестта започва внезапно с втрисане и висока температура, силно главоболие, болки в кръста, понякога бълнуване.

Езикът е сух, апетитът липсва; често има повръщане и диария, а понякога запек. Кожата и лигавиците са зачервени.

Към втория ден се явяват малки червени петна, особено по корема, и в продължение на 9 дни се развива изшарване - първо по лицето и главата, а после по гърба, гърдите, ръцете, корема и накрая краката. Образуват се червени подутини (като пъпки), които стават на мехурчета, пълни с бистра течност, която на шестия ден става мътна, и в средата им се набира голяма капка гной.

След 3-4 дни мехурчетата се пукват и изтича голямо количество гной. Най-обилни и най-чести са тези гнойни мехурчета по лицето и около очите. Кожата между мехурчетата обикновено е подута. Подобни гнойни мехурчета се явяват по всички лигави ципи, устата, носа, трахеята, хранопровода, червата, срамните устни и пр. През време на оформянето на мехурчетата температурата е почти спаднала, а щом течността започне да нагноява, температурата силно се покачва и общото състояние е много тежко. След това мехурчетата започват да изсъхват и се образуват корички. Тогава температурата пак спада и изобщо положението се подобрява. Най-после коричките падат и кожата се очиства, при което се образуват дълбоки белези и обезобразявания.

Заболяването може да протече в различни форми - леки, средно тежки или много тежки със смъртен изход.

Предпазване. Поголовно задължително ваксинираш на населението. В резултат на това в нашата страна повече от 50 години не е имало заболяване от едра шарка.

Лечение. Болният незабавно се изолира и лекува в болница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...