Jump to content

Магарешка кашлица (коклюш)


Recommended Posts

Магарешка кашлица (коклюш)

Магарешката кашлица е силно прилепчива болест. От много майки се смята за невинна болест и не й се обръща голямо внимание, но всъщност е доста тежко заболяване, защото изтощава значително детето. Най-често боледуват децата от 1-2 до 5-6-годишна възраст, но заболяват и по-големи, а дори и възрастни хора. Децата до 1 година заболяват рядко, понеже при тях условията за контакт с болни се осъществяват по-рядко. Възрастните боледуват, ако преди това не са прекарали болестта, и то сравнително по-леко. След преболедуване остава трайна невъзприемчивост (имунитет).

Много е важно детето да не заболее като кърмаче и когато е слабо или изтощено от друго заболяване, защото тогава прекарва болестта по-тежко.

Причини. Причинители на болестта са бактерии, които се намират в лигите и пръските, отделяни при кашляне, кихане, смях и пр., и се разпространяват чрез въздуха и т. нар. въздушно-капкова инфекция. Болните са най-заразни в началото на болестта, дори когато признаците още са неясни. Почти е невъзможно пренасянето на заразата чрез предмети, замърсени от болното с пресни храчки, лиги, слюнка или повърната материя, защото бацилите са неустойчиви и вън от болния организъм бързо умират. Болните са заразителни 6 седмици от началото на болестта.

Признаци. Коклюшьт е епидемично заболяване, т. е. обхваща много деца наведнъж. Проявява се от 7 до 10 дни след заразяването. Отначало признаците са много неопределени: обикновена кашлица, която се взема за лека простуда. Детето прокашля 2-3 пъти през деня, киха, имахремаи слабо повишена температура. Постепенно обаче кашлицата става все по-силна и придобива юнвулсивен характер, подобно на кучешко лаене, и след около 14 дни се чува типичната кашлица за коклюш. Каш лицата е много силна, лаеща, с малка пауза и накрая се явява силен шум при издишването, наподобяващ кукуригане. Често от това детето повръща, лицето му се зачервява, после посинява. При пристъпите от кашлицата се явява пот по челото.

При тежки случаи децата повръщат всичко и не могат да се хранят. Кашлицата се явява по-често нощем, и то след полунощ. Понякога след пристъпа болното изхрачва бяла прозрачна лига, храчка. Пристъпите от кашлица се явяват няколко пъти в денонощието до 40-50. Веднага след пристъпа детето е отпаднало, но бързо се възстановява и е в добро състояние до следващия пристъп. Всякакви възбуди и дразнения дори и при игра на детето предизвикват кашлица.

Предсказание. Болестта трае от 3 до 8 седмици, но е най-изразена до края на третата седмица. От лечението с антибиотици времетраенето може да се съкрати значително. Деца, които са боледували веднъж от магарешка кашлица, втори път не боледуват.

Усложнения. Кръвотечение от носа, тежък бронхит, бронхиектазии (разширение на бронхите), бронхопневмония, пневмония, туберкулоза, ушни болести, гърчове.

Предпазване. Каляване на децата с въздушни бани и сух четков масаж. При епидемии изложените на зараза деца по-често (2-3 пъти седмично) да се изпотяват (и то вечер) чрез парна баня на краката и всяка вечер да им се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от трина или във вода (26-28°С). Вкъщи и на улицата здравите деца не трябва да общуват с болните. По-големите да се приучат, когато кашлят, да поставят кърпа пред устата си. Замърсените кърпи да се изваряват в сапунена вода. Най-сигурното средство за предпазване е имунизирането, особено на по-малките деца.

Лечение. При по-силна кашлица и особено при усложнения е необходимо лечението да се провежда от лекар с подходящи лекарства. Народното лечение е общо и цели да подпомогне организма и отделянето на храчките. Добре е болното дете да се изпрати на планина или в местност с чист и топъл климат. Особено добре действува промяната на условията на живота и на климата върху болното - то се успокоява, не се дразни така лесно, както при обикновените домашни условия. Стаята на болното от коклюш дете трябва да бъде светла, слънчева, често да се проветрява, а през лятото прозорците да са постоянно отворени. Храната да бъде разнообразна и пълноценна, богата на витамини и белтъчини (мляко, сирене, кашкавал и др.).

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се дава на болни деца до 3 години (които не сучат) по 1-2 чаени лъжички, на по-големите деца до 7 години по 1-2 супени лъжици, а на останалите по 1 ракиена чашка сироп за коклюш:

Приготовление: 1/2 чаена лъжичка анасон, 5-10 зърна от драка (за деца до 3 години 5 зърна), 1 сладко коренче, 1 чаена лъжичка живовляк с тесни листа и 1 чаена лъжичка волски език се запарват с 500 г вряща вода и се варят, докато остане 300 г отварка, която веднага се прецежда. След това към нея се прибавя и друга отварка:

Приготовление: В съд с 300 г вряща вода се попарва по 1 пълна чаена лъжичка листа от бъз (свирчовина), мащерка и подбел. Съдът се захлупва и се оставя да кисне 1/2 час, подир това се прецежда и се подслажда със 100 г чист пчелен мед, предварително варен във водна баня 10 минути, защото суровият мед дразни кашлицата, а вареният я успокоява. Сиропът се държи на студено, за да не вкисне, и се дава топъл или хладък, като предварително се топва лъжицата в гореща вода, за да се затопли чрез нея.

Добре действува и сиропът от сладко коренче:

Приготовление: От сладкото коренче се взимат 3 супени лъжици и 1 супена лъжица небетшекер се варят 20 минути в 300 г вода; като изстине, се прецежда.

Забележка. И двата сиропа да се дават и извън казаното време, и то след всяко кашляне, като в този случай се дава половината от показаното в плана количество.

II. Пет-десет минути след сиропа добре е да се даде на болното да изпие по 1/4 до 1/2 кафена чашка (според възрастта) отварка от мащерка и ранилист (листа и цвят) - по 1 супена лъжица от двете се запарва с 400 г вряща вода. Кисне 30 минути и се прецежда. Пие се подсладена с мед, варен във водна баня 10 минути.

Диета. Според възрастта на детето. Ако суче, оставя се на кърма, ако е на изкуствена храна, оставя се на нея. Ако детето е на обща храна, по-добре е да бъде на вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена в умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.

Храната може да бъде и обща, като на обяд заедно с другата храна болният да изяжда по 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле, или прясна риба), винаги варено или печено, но не и пържено. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да взема 1 чаена лъжичка до 1 кафена чашка (според възрастта на болното) от една от следните течности:

а) отварка от овес - 1 супена лъжица очистен овес се вари 20 минути в 300 г вода на тих огън и веднага се прецежда; подслажда се с чист пчелен мед, варен във водна баня 10 минути;

б) чай от бъз - свирчовина (цвят) - и лайка (цвят) - по 1 супена лъжица от двете се запарва с 400 г вряща вода; кисне 30 минути и като изстине, се прецежда и се подслажда с 1-2 супени лъжици чист пчелен мед, предварително варен във водна баня 10 минути, или с небетшекер;

в) чай от цвета на акация - 1 супена лъжица цвят в 250 г вода или мляко с 1 чаена лъжичка мед се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Един-два часа след ядене болният да взема и един от следните сиропи (по желание):

а) сироп от мащерка и чесън, който се приготовлява така: мащерка (листа и цвят) 15-20 г и чесън (обелен и нарязан) 50 г се варят в 500 г вода на тих огън, докато отварката остане наполовина; прецежда се, добавя се 200 г чист пчелен мед (предварително варен във водна баня) или 200 г небетшекер, счукан на ситно, и се разбърква да стане гъсто като сироп;

б) запарка с чесън, която е само за деца над 2 години - обелен и нарязан на ситно чесън и 1 супена лъжица маточина (листа и цвят) се запарват с 300 г вряща вода, след това в захлупен съд киснат цяла нощ и отварката се прецежда през тънка кърпа; пие се подсладена с чист пчелен мед, предварително варен във водна баня 10 минути.

Забележка. И двата сиропа може да се дават след всяко кашляне, но в половината от показаното в плана количество.

IV. Пет-десет минути след казаните сиропи да изпива 1/4 до 1 кафена чашка (според възрастта):

а) прясно мляко 250 г, засилено (преди пиенето) с 3 капки терпентин (от аптеката) и поръсено със салеп на върха на ножа, стрит ситно, подсладено с чист пчелен мед, предварително варен във водна баня 10 минути, с небетшекер или с карамелизирана захар; или:

б) отварка от ленено семе и ружа (корени и цвят) - по 1 чаена лъжичка от двете с прибавка на 1/4 чаена лъжичка исиот (а при липса на исиот 1/4 чаена лъжичка счукан синап) и 1/2 чаена лъжичка мед се варят 10 минути в 600 г вода; веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма със 150-200 г (според възрастта) топла вода, последвана от гореща баня на краката до под коленете (40°С) за 10 минути и коремен компрес с 2-4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лайка (цвят) - 2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Едновременно на гърдите отпред се поставя млечен компрес от 2 парчета, натопени в топло сурово мляко, или торбичка, напълнена с прясна топла извара, или се облича на голо жилетка, ушита от тънко хасе с хоризонтални тегели (отпред и отзад на гръдния кош, започващи от ключицата надолу, по 1 см широки), напълнени със суха топла готварска сол; върху тях се облича фланелка. На тила се слага торбичка с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за по-възрастните от 7 години с по 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 1-2 супени лъжици пресни млади корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица); млечните компреси се държат цяла нощ или докато много досадят на болното, а жилетката - докато изчезне кашлицата.

При тежко главоболие се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3-10 супени лъжици (според възрастта на болния) диви кестени, настъргани с корите, или с пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица.

VI. Сутрин. Един-два часа след закуската да се направи цяла топла баня (37-38°С за 10-20 минути) с отварка от борови клонки 2 хватки и овесена слама 1 хватка - в кофа с вода се варят 1/2 час, след това се прибавя по 1 двойна шепа орехови листа и здравец (листа и корени) и 2 двойни шепи трина; вари се още 10 минути, прецежда се и ако има нужда,се разхлажда с друга вода. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването фрикция на цялото тяло с хладка (30°С) вода, направена на части. При липса на възможност за такава баня през целия ден болното да носи жилетка с готварска сол или вместо нея жилетка от американ с тропосани от вътрешната й страна две парчета мушама от хаваджива; носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и ако има нужда, се сменя с нова.

Важни добавки:

1. Отварката от банята с боровите клонки може да се използува три вечери подред, като детето се сапунисва в края на третата баня и се полива с чиста топла вода.

2. При конвулсии (занасяне) от кашлица майката да запази пълно спокойствие и веднага да направи на болното дете масаж на веждите (като палецът й е отгоре, а показалецът отдолу) в посока от носа към ушите. Ако това просто средство не помогне, да се направи гореща баня на цялото тяло (39-40°С за 10 минути), съчетана с 2-3 мигновени хладки (26°С) обливания на гърба, направени по време на самото къпане. След банята се прави сухо увиване. Вместо гореща баня може да се сложи на гърдите топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и преди поставянето поръсено с 1-2 чаени лъжички ситна захар; да се държи така, докато минат конвулсиите.

3. При повръщане детето да лежи и да не му се правят никакви горещи приложения.

4. Солта в жилетката се сменя след всяко изпотяване или на 2 седмици веднъж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...