Jump to content

Заушка (свинка, епидемичен паротит)


Recommended Posts

Заушка (свинка, епидемичен паротит)

Заушката е остра инфекциозна болест, която засяга околоушните жлези и по-рядко подчелюстните и другите жлези. Тя е болест на децата във възрастта между 6 и 15 години. Нерядко се среща и у възрастни. Дете кърмаче може да заболее от заушка само като най-рядко изключение.

Причини. Причинителят на заушката е вирус. Самото пренасяне на болестта става по въздушно-капков път чрез пръски, които излизат от болните, и по-рядко чрез допиране до предметите, които са били до болния (дрехи, ризи, завивки и пр.).

Признаци. От навлизането на заразата до появата на първите признаци минават около 12-21 дни.

Болестта започва със слабо неразположение, обща отпадналост, треска, липса на апетит, повдигане, повръщане, главоболие и болки в ушите и гърлото. Пред едно от ушите се явяват болки, които се разпростират към ухото и се усилват при дъвкане или натиск. След появата на болките пред ухото на заболялата страна се явява подутина. Кожата в засегнатото място е гладка, обтегната, бледа. Подутината се увеличава постепенно и понякога достига големи размери - може да достигне чак до клепките, надолу до ключицата, а отпред до брадата. Подутостта пред едното ухо често преминава и пред другото, обаче не са редки случаите, когато заушката започва едновременно от двете страни. В същото време слизестата ципа на устата и глътката е зачервена, подута, устата е суха. Отделянето на слюнката е намалено. Температурата достига до 38-38,5°С, даже до 39°С, трае от 1 до 3 дни и спада. При спадането на температурата болното се изпотява. Боледуването от заушка трае около 14 дни; в леки случаи тя може да премине и за 3-4 дни.

Усложнения. При момчетата най-често се среща възпаление на яйцето (орхит). То започва с болки и подуване на засегнатото яйце, кожата отгоре се зачервява, става обтегната и болезнена. Температурата се покачва наново и достига до 39°С, придружена е с главоболие, липса на апетит. Ако се засегнат и двете яйца, често последва безплодие. Понякога настъпват смущения в нервната система. Болният е неспокоен, има силно главоболие, повръща, съзнанието се замъглява.

Може да се засегнат освен това задстомашната жлеза, щитовидна-та жлеза, бъбреците, сърцето, ставите и други.

Предсказание. Ако не настъпят усложнения, болестта протича леко.

Предпазване. Състои се в изолиране на болните, обеззаразяване на вещите и приборите, с които си служат.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма. Болният трябва да се изолира в отделна стая. Обикновено се поставя на легло, особено когато има температура. Храната трябва да бъде течна и кашава, за да не утежнява дъвкането. На подутата жлеза се поставят топли или съгряващи компреси.

Вътрешно. Добре е устата да се плакне с хладьк чай от лайкучка.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене, ако болното дете има висока температура, да му се дава да пие по 1 прах от 1/2 г (за юноши и възрастни 1 г) от следната аптекарска смес: индийско орехче, нишадър и винена киселина (лимонтозу), стрити на прах, по равни части. За по-лесно вземане на малките деца да се дава в разтвор, подсладен с мед, а на юношите и възрастните в капсули (от аптеката).

II. Заедно с праха да изпие 1 чашка от 30-75 г (според възрастта) отварка от пресечка (бенедиктински трън) - листа и цъфтящи клонки 100 г. От него се вземат 2 пълни супени лъжици и се варят 15 минути в 1 л вода; като изстине, се прецежда. Или 1 чашка от 30-75 г отварка от млада праскова - 1 супена лъжица от кората, 10-12 листа от нея и 1 чаена лъжичка ядки от праскови, по 1 супена лъжица бял равнец, подбел и червен кантарион се варят заедно в 1 л вода, докато отварката остане наполовина и веднага се прибавят 25 цели шипки; оставя се да клокне и като изстине, се прецежда.

Ако болното дете няма температура, да изпие 1 чашка от 30-75 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, спирея, росопас и смил - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода; варят се 15 минути на тих огън и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб или 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови по равни части с малко чист маслинен зехтин и лимон или винен оцет по вкус. След ядене да изпива по 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко чист пчелен мед и плодов сок или вода да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при повишена температура болният да пие отварка от подбел (цялата билка с корена) - 3 супени лъжици се варят на тих огън 30 минути в 600 г вода; като изстине, се прецежда. Може да се поделали с мед.

При липса на температура болният да пие отварка от орехови черупки - 3 супени лъжици черупки се варят 30 минути в 1 л вода; като изстине, се прецежда. Може също да се подслажда с мед.

III. Два часа след ядене и при двата случая да изпива 1 чашка от 30-75 г (според възрастта на детето) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма:

а) при повишена температура с топла (3 5 °С) отварка от обикновена тиква (3 супени лъжици настъргана тиква се варят 5 минути в 300 г прясно мляко; кисне 5 минути и се прецежда), за юноши и възрастни клизмите се правят с 600 г от същата отварка;

б) при липса на температура с топъл чай (37°С) от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма със същия чай. За юноши и възрастни клизмата е двойна - с 600 г от същия чай. След клизмата се прави парна баня на главата с чай от орехови листа (на 1 л вода 7 листа) с продължителност около 5 минути или парен компрес (на болното място) с торбичка, напълнена с търпимо гореща, попарена и изстискана лайка, с продължителност 5-10 минути. Следва меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 30 секунди - 5 пъти).

Подутата жлеза се налага с едно от следните средства:

1) с памук, намокрен в смес от 300 г силна ракия и 20 г камфор напрах;

2) с топла лапа от сварен ориз (вари се като пилаф - на 1 чашка ориз 3 чашки вода), поръсен с камфор на прах на върха на ножа;

3) с торбичка, напълнена с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и поръсено с 1/2-1 чаена лъжичка пудра захар;

4) с топла лапа от гръцко сено (вари се както лененото семе);

5) с топъл пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1-3 супени лъжици маслини, счукани на ситно с костилките и поръсени с камфор на прах на върха на ножа;

6) с топла лапа само от маслини, счукани с костилките, поръсени с камфор на прах на върха на ножа;

7) с топла лапа от житни трици, забъркани с малко червено вино на каша и оставени на огъня да направят 3 пъти „пуф“.

Едновременно се поставя и коремен компрес от 2-4 парчета, натопени в топла отварка от трина (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда), а на тила торбичка, напълнена също с пресен селски хлебен квас. Държат се цяла нощ.

Важни добавки:

1. Ако възпалението е засегнало и подезичните и подчелюстните жлези, торбичката с лапата да покрива и тях.

2. При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 5-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица), или с 3-6 супени лъжици суров настърган кромид лук, засилен е 1-2 супени лъжици готварска сол; държи се до сутринта или докато много досади на болното.

V. Сутрин. Околоушните жлези се налагат с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, с прибавка на 1 китка листа от магданоз, също нарязани на ситно, 1 чаена лъжичка ленено семе и 100 г прясно мляко - всичко се вари на тих огън, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, преди поставянето й се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар; или с топла лапа от житни трици, сварени с малко чисто натурално вино (може и шипково вино); или с топла лапа от сплита на чесън, накъсан на малки парченца и сварен с малко вода, изстискана и преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка захар; или с топла лапа само от счукани сурови маслини. Едновременно се поставя коремен компрес, както е казано по-горе; лапите се държат 7-8 часа, а компресът 3-4 часа.

Важни добавки:

1. Добре е момчетата да са на легло и да не скачат.

2. Ако се възпалят и тестикулите им, да се лекуват така: през деня да се налагат с торбичка, напълнена с прясна топла извара, а през нощта с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, поръсен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).

3. На болното място не се слага лед.

4. При болки върху подутото място да се слагат торбички с прясна топла извара.

5. За избягване на усложнения добре е след оздравяването да се пази стаята поне още 7 дни.

Освен това, ако на момчетата са били засегнати яйцата, най-малко 1 месец след това да носят суспензор, за да ги предпазят от по-нататъшни усложнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...