Jump to content

Дизентериформен ентероколит


Recommended Posts

Дизентериформен ентероколит

Дизентериформеният ентероколит се явява най-често през лятото, а по-нарядко през пролетта и есента, при отделни случаи или епидемично.

Причини. Различни чревни инфекции, простуда на краката, седалището или корема, хранене с недоброкачествена или непригодна храна.

Признаци. Дизентериформеният ентероколит се среща предимно у децата, но макар и по-рядко, се наблюдава и при възрастни. Обикновено настъпва бавно, болното има диария, слаба треска, изпражненията му стават слизесто-кървави. Има случаи обаче, когато изведнъж температурата се покачва и достига до 39-40°С, болното повръща храната, в която има и жлъчка, оплаква се от болки в корема. В изпражненията, които са много миризливи, се виждат части от несмляна храна, останки от зеленчук, плодове, слуз, кръв.

Болният ходи на ден 8-10 пъти по голяма нужда. Кожата около ануса (задното черво) се възпалява, зачервява, а слизестата ципа на правото черво (ректума) се подува, зачервява и нерядко излиза навън. Температурата спада за няколко дни или продължава. Болният се измъчва, отпаднал е, няма сили, кожата му става суха, очите са вдлъбнати, лицето отслабва, той има жажда и постоянно иска да пие. Има леки и тежки форми на заболяване. При лека форма температурата се движи между 37-37,5°С и спада за 1-3 дни, а болният оздравява за 8-10 дни. При тежка форма температурата не е висока, но болният е много отпаднал. Изпражненията са слизесто-кървави, болният, ако е дете, често има конвулсии, езикът му е сух.

Усложнения. Бронхопневмония, възпаление на бъбреците, на пикочния мехур и др.

Предпазване. Децата трябва лятно време да се пазят от простуда и преумора. Да се държат ръцете им чисти и винаги преди ядене да се измиват със сапун и вода. Да се държат чисти и приборите за ядене, особено биберонът, лъжиците, вилиците. Да не се събират с деца, които имат чревни разстройства (диария). Храната и приборите за ядене да се покриват и да не се позволява да кацат по тях мухи. Зеленчуците и плодовете да бъдат пресни и добре измити.

Лечение. Общо за засилване на организма и по начина, изложен за диария или дизентерия (вж. том III при заразни болести на възрастните).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...