Jump to content

Детски паралич (полиомиелит)


Recommended Posts

Детски паралич (полиомиелит)

Детският паралич в миналото беше често заболяване у нас, а сега се среща рядко. От него заболяват предимно малки деца, но по време на епидемия се засягат и възрастни хора.

Причини. Болестта се причинява от вирус, който се намира в секрециите на носа и в изпражненията на болния. Заразяването става през устата и стомашно-чревния канал и по-рядко през дихателните пътища. Заразата се предава, както при грипа, главно чрез пръските при кихане, кашляне, с храната, изпражненията и пр. Източник на заразата е болният човек. Особено опасни са заразоносителите и болните в лека форма.

Признаци. От деня на заразата до заболяването минават около 7-14 дни. През това време детето се чувствува уморено, няма апетит, има болки в гърлото и в корема, диария или запек. През втората седмица се явява висока температура - до 40-41 °С, главоболие, болки в мускулите на ръцете и краката, подобно на грипа, болки в гърба и кръста.

Едновременно с това болното дете кашля, има хрема, ангина, изпотява се обилно.

След няколко дни се появяват парализи на различни мускули - най-напред на ръцете и краката. Може да се засегнат и лицевите мускули, дъвкателните и гълтателните. Много тежко е състоянието, когато се парализират и дихателните мускули.

Предпазване. Задължителна имунизация на децата, особено на контактните по време на епидемия. Болните задължително се изолират в болница.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Спешно, и то задължително болнично. Добрият резултат зависи от навреме взетите мерки, затова още докато трае треската, трябва да започне лечението, а не да се чака да се появи парализата. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взима по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от чист зелен столетник (алое арборесценс и агава американа). И двата вида трябва да бъдат чисто зелени, и то от двете им страни, защото цветните столетници (агава американа) с бели и жълти ивици по тях са отровни.

Приготовление: От алое арборесценс се взимат 10-20 листа, а от агава американа (която не трябва да е по-стара от 10 години) 2-3 листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, а на агавето и външната ципа, нарязват се на ситно и се смилат на каша, прибавят се по 400 г чисто натурално червено вино (най-добре малага) и чист пчелен мед и на водна баня се варят 1 час; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване и се държи на студено да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца според възрастта) или:

а) отварка от киселец и червен кантарион - по 50 г, бял оман (корени) и жълт кантарион - по 80 г, агримония, арника, върбинка, глухарче и пелин - по 75 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда; или:

б) отварка от агримония, лавандула, зайча стъпка, невен, ранилист (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън и в закрит съд се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележки:

1. При варенето на отварките да се прибавя и по 1/4 чаена лъжичка чист руски чай.

2. При желание отварките може да се пият подсладени с мед, гликоза или захар.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, съдържащи повече витамин В и С, при това умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол, тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Освен това сутрин на закуска болният да изпива 1 чашка овесено мляко, приготвено от 2 супени лъжици овесени ядки, от вечер попарени в 200 г вряща вода; кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда, затопля се и се засилва с 1-2 чаени лъжички смлени бадеми или орехи, 1-2 чаени лъжички чист пчелен мед или захар и 1 парче препечен хляб.

Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък 1 чинийка салата от 1 супена лъжица прясно настъргана целина (корени), разбъркана с 200 г кисело мляко. На обяд и вечеря заедно с другата храна задължително да изяжда и 1 чинийка овесени ядки, сварени с малко вода и плодов сок (вари се, както грис с вода и захар), а след ядене да изяжда смес от 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и след нея (ако не е склонен към затлъстяване) да изпива 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, най-добре е да пие само овесено мляко - 3 супени лъжици очистен овес се варят в 600 г вода до пълното разваряване на овеса, след това се прецежда чрез изстискване и се подслажда с мед или захар по вкус.

III. Два часа след ядене да взима 1 супена лъжица (за деца според възрастта) от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на каша, 100 г обелени чесънчета, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца според възрастта) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред на по-големите деца се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. За малките деца клизмите се правят с 250-500 г от същия чай. След клизмата в понеделник и четвъртък се слага парен компрес на целия гръбнак с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик, варен 10 минути (за да може да се използува 2-3 пъти подред), или пък болният ляга в корито, напълнено с търпимо горещ ситен, промит и пресят пясък, както на морския плаж, със студен компрес на сърцето и покрит до шията с вълнено одеяло - лежи се така 10-15 минути или докато е приятно. Следват сухо увиване за по-добро изпотяване за 30 минути, изтриване и налагане на гръбнака с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 8-10 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно заедно с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 3-4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискали и на ситно нарязани, и 10-15 сухи сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките. Едновременно коленете се налагат с кърпички, намазани с мед и поръсени с прясно смлян синап на върха на ножа, и се увиват с вълнени бинтове, а сухожилията - с торбички, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно наряза-ни, и 1/2 чаена лъжичка сяра на прах. Коремът се налага с компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и оцет наполовина), а на главата се слага цяла „шапка“ от квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени със 7-9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.

Вторник и петък се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки спираловидни кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, за 1-2 минути, последвана от налагане на коленете с кърпички, намазани с мед и поръсени със синап, както по-горе, а на сухожилията с торбички, напълнени с топла лапа от кромид лук, сварен с газ (кромидът се нарязва на ситно и се поставя в дълбок съд, залива се с толкова газ, колкото да го покрие, и след като се свари като за ядене, се прецежда, изстисква се много добре и се поръсва за всяко място с 1 изравнена чаена лъжичка захар, за да не се получат мехури по кожата; самата газ се запазва за по-нататъшното използуване). Едновременно се налага гръбнакът само с квасец (без парен компрес), на корема се поставя компрес и на главата цяла „шапка“ с квас, както е казано по-горе; държат се цяла нощ.

Сряда и събота се прави цяла топла баня с вода (З6оС за 10-20 минути) или с цвик, взет от мандра, или с отварка от морски водорасли, борови клони, овесена слама и полски бъзак (цялата билка с корените, но без плодовете, които папат) - по 1-2 големи хватки от всички в 1 казан вода се варят 30 минути, след това в същата отварка се добавят 2-3 двойни шепи трина и по 1 двойна шепа орехови листа и здравец (листа и корени); вари се още 10 минути, накрая се добавя 1 шепа морска сол и като се разтвори солта, отварката се снема от огъня, а като изстине, се прецежда. Ако е недостатъчна, добавя се още малко топла вода. След това се прави сухо увиване за по-добро изпотяване.

При невъзможност да се правят тези бани, на болното дете се облича мокра риза (най-добре бархетната му нощница), натопена в същата отварка, добре изстискана. Отгоре се увива до шията като бебе с 2-3 одеяла и лежи така 1-2 часа.

Баните и мокрите ризи може да се заменят с разтривка на гръбнака с камфоров спирт, като след нея се правят всички приложения, дадени за вторник и петък; държат се цяла нощ.

Важни добавки:

1. За по-бързо излекуване от голяма полза е в началото на втория месец от началото на лечението да се добави и следното. Всяка вечер в продължение на 20 дни да се превързват първата вечер дясната длан близко до свивката на китката и петата на левия крак с 1/2 глава суров кромид лук (средата на който с остро ножче се изрязва, за да се образува паничка с дебелина на стената около 1/2 см, извадената маса от лука се счуква па ситно, засилва се с 1 изравнена чаена лъжичка сол и отново се връща в образуваната паничка от лука), втората вечер това се прави с лявата длан и дясната пета. Вместо това може същите места да се налагат с торбички, напълнени с хладка лапа, приготвена за всяко място с 1 изравнена чаена лъжичка счукан чесън, толкова сол и царевично брашно и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста кашица.

Забележка. Преди поставянето на лапите местата, които ще бъдат покрити с нея, предварително да се намажат с малко олио. След 20-дневно приложение на тези процедури се дава на болния 10 дни почивка и подир това същите приложения се повтарят още 3-5 пъти, а при желание и повече.

2. Ако китката на болната ръка е свита, всяка вечер тя се обвива с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 чаена лъжичка сяра на прах (от аптеката).

3. Ако стъпалото е изкривено и коляното е слабо, всяка вечер тези места се обвиват с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с по 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах и 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с една супена лъжица корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Изкривеното стъпало се поставя в домашна обувка, ушита от мека мукава, за да се изправи, леко се забинтова и се държи до сутринта.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите по-големите от 15 години юноши да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано за всички болни от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути и фрикция с хладка солена вода (на 1 л преварена вода 1 супена лъжица морска сол). Фрикцията се прави внимателно, под одеялото и на части, за да не се простуди детето. След фрикцията следва обличане, а изкривеното стъпало се обвива във вид на чорап с мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“) - мушамата се носи 15 дни от едната страна и 15 дни от другата - заедно с високи обувки, които подпомагат оправянето на изкривеното стъпало. Освен това добре е всички болни да носят през деня на гръбнака си мушама от хаваджива (дълга според дължината на гръбнака и широка 10-15 см). Освен това юношите, които са преминали 13 години, добре е да правят и по 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация парни компреси на гръбнака и цели топли бани не се правят.

Важни добавки:

1. При висока температура отварките за преди ядене да се засилват с по 1 г от следната аптекарска смес: индийско орехче, нишадър на прах и лимонтозу по равни части, стрити на прах. На деца под 10 години да се дава по 1/4-1/2 г според възрастта им.

2. Масажите са полезни, но след 3 седмици, когато болестта е ликвидирана и крайниците се отпуснат от само себе си. От този момент лечението се опростява така: сутрин се прави само цяла баня без сухо увиване, а вечер се прави масаж с маслен пелин — една шепа пелин (листа и клони) се залива с чист маслинен зехтин, колкото само да се облее пелинът, след това се слага в друг съд с вода и се оставя на огъня във водна баня, докато кипне водата. От това се получава нещо като кашица. Със сока на тази кашица много леко се масират болните (засегнатите) места, и то само от горе на долу, а не обратно. След масажа с гъстото на пелина се налагат масажираните места и хлабавичко се превързват (за да не се пречи на кръвообращението). Превръзката седи цяла нощ.

Забележка. Масленият пелин се приготовлява всяка вечер наново.

3. Болни, кожата на които не понася суровите лапи от кромид лук, със същия успех може да ги заменят, като постоят преди вечеря с боси крака - прави или седнали - върху дъното на 1 червен бакърен съд (тепсия или некалайдисан леген, и то от двете страни), на дъното на който е сложена хавлия или вълнено парче, натопено в гас и добре изстискано; стои се от 20 до 50 минути - започва се от 20 минути и постепенно се увеличава по 5 минути, докато се стигне до 50 минути. След това стъпалата се изтриват до сухо, леко се намазват с олио и се обуват чорапи. Преди лягане се изпълняват останалите приложения, дадени напред.

4. Преди да започне лечението, трябва да се премери дебелината на прасците и бедрата на болния крак и обиколката на ръцете и ако след 20-60-дневно лечение те започнат да се размърдват и пълнеят, това е първият признак, че болният ще оздравее, ако продължава упорито и с търпение лечението.

5. Ако болният крак на детето е изкривен и лекарят е предписал да носи • ортопедически апарат, то болното може да носи апарата до пълното заякчаване на болния крак, след което може да го махне.

6. Щом болното се почувствува достатъчно закрепнало, добре е да кара детско велосипедче с 3 колела за по-бързо оздравяване.

7. Ако болният е по-голям от 15 години, отварките се пият и налаганията се правят в максимален размер, посочен в плана; ако е по-малък от 15 години, се намаляват според възрастта му.

8. След оздравяването, ако детето се чувствува слабо, временно в продължение на няколко дни или седмици може да се подпомогне ходенето му, като му се дадат 2 бастунчета или пък като се държи за дръжката на детска количка.

При хроничната форма може да се приложи същото лечение, дадено за парализа на ръка или крак.

Внушение. Да се прилага с формулата: „Миличко, спи спокойно. От ден на ден ти се чувствуваш все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравееш съвсем.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...