Jump to content

Остро възпаление на глътката (остър фарингит)


Recommended Posts

Остро възпаление на глътката (остър фарингит)

Причини. Най-често настъпва при простуда, когато в глътката попаднат болестотворни причинители. Понякога придружава общото възпаление на горните дихателни пътища и някои инфекциозни заболявания.

Признаци. Болният усеща сухота и парене в гърлото, а понякога и болки при преглъщане. Дразненето в гърлото го принуждава да прави често опит да кашля и храчи. Лигавата ципа в гърлото е зачервена. Понякога езичето (мъжецът) е значително увеличено и болният го чувствува като храчка в гърлото.

Предсказание. Благоприятно. Заболяването обикновено трае няколко дни.

Предпазване. Фарингити може да се повлияе благоприятно още в самото начало, ако се направи гаргара с хладка вода, в която има няколко капки оцет.

Лечение. Народната медицина препоръчва, ако болният е запечен, да му се направи топла клизма с 1 л вода или пък да му се даде очистително.

Всяка сутрин да се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, последвана от гореща баня на краката (40°С за 10-15 минути) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода, покрити отгоре с вълнен пояс. На гърлото се поставя торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискай и поръсен с 1 супена лъжица ситна захар и малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), а отгоре фланелен бинт държи се до вечерта.

Вечер преди лягане се повтаря същото, съчетано с „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък (при главоболие) от тензух, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с една кафена чашка оцет, престояли в него 1/2 час и много добре изстискани. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка и се държи до сутринта.

Всеки 23 часа през деня се прави гаргара с хладка солена вода (една чаша вода с 1/4 лъжичка готварска сол) или с нишадърена вода (прави се както солената вода). При по-силен оток може да се прави гаргара с гореща лимонена вода. Гаргара се прави и с 2-3 стръка от меча пита и джоджен, които се варят в половин литър вода, докато остане половината. Отварката се прецежда и се гаргари няколко пъти на ден, като се сръбва и по една-две глътки от нея.

Външно. Полезно е да се намазва глътката сутрин и вечер с памук, натопен в лимонов сок.

Вътрешно. Да се пие топъл чай от лайка, подсладен с мед и лимонов сок, или чист лимонов сок сутрин, обед и вечер по 2-3 чаени лъжички преди ядене.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече сок от ябълки и други плодове или компот с хляб.

При лечението трябва да се спазват общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...