Jump to content

Хронично възпаление на глътката (хроничен фарингит)


Recommended Posts

Хронично възпаление на глътката (хроничен фарингит)

Среща се по-често сред мъжете.

Причини. Простуда, особено на краката, дишане през устата на студен и прашен въздух, неправилно дишане, злоупотреба с алкохол и тютюн, хронична хрема или синузит, прекалено напрягане при говорене, пеене, викане.

Признаци. Болните усещат сухота и болки в гърлото, особено при преглъщане, дразнене и парене. Лигавата ципа и сливиците в гърлото са зачервени. По тях се намират понякога малки червени и по-рядко жълти зрънца. Подчелюстните жлези са подути. В повечето случаи гласът е прегракнал и дрезгав. Често се среща дразнеща, мъчителна кашлица с жилави храчки. Гърлото става много чувствително, появява се гадене за повръщане. При все че страданието е хронично, често възникват периоди на утихване и усилване.

Предпазване. Необходимо е организмът да се закалява от ранни години, като се правят въздушни бани, а всяка вечер да се измиват (изтриват) шията и гърдите със студена вода. Да се избягва и вредното влияние на различните дразнители (главно простуди). Да се възстанови носовото дишане.

Лечение. Лечението се провежда както при острото възпаление.

Пушенето, алкохолните напитки и прашният въздух трябва да се избягват.

Болният да се научи да диша правилно, т. е. през носа, а не през устата.

Морският и планинският климат действуват добре, особено ако се съчетаят със слънчеви и въздушни бани и с масаж на цялото тяло, като се последват от хладка баня (35 минути).

Всеки 23 часа се прави гаргара с хладка отварка от корените на бяла ружа (една супена лъжица корени се варят в 200 г вода 10 минути) или със слабо подсолена вода (1/4 чаена лъжичка сол в чаша хладка вода).

Вътрешно. Отварка от раноцелебник 1 супена лъжица се запарва като чай с 300 г вряща вода. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка. Добре действува и отварка от корените на бяла ружа една чаена лъжичка корени се варят в една чаша вода, докато остане половин чаша течност. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една кафена чашка с мед и лимон. При сухота в гърлото се взема краве масло 100 г, мед (предварително врял 10 минути на водна баня) 100 г, бадеми счукани 100 г, бяла дъвка 10 г и камфор 1 зърно с големина колкото грахово, счукано на прах. Всичко се изсипва в чист тиган и се бърка на тих огън, докато се стопи дъвката. От тази смес се взема по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер преди ядене.

При дразнене в гърлото се препоръчва да се изпива на глътки по едно сурово разбито яйце, подсладено с мед.

При лечението трябва да се имат предвид общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...