Jump to content

Отоци и циреи (гнойници-абсцеси) в гърлото


Recommended Posts

Отоци и циреи (гнойници-абсцеси) в гърлото

Причини. Хронично възпаление на гръкляна, изгаряне на глътката с пара или някаква киселина, загнездване в гръкляна на чуждо тяло. То става и при общ оток на тялото, при възпаление на бъбреците и при тежки заразни болести, също при рак, туберкулоза и сифилис.

Признаци. При такъв оток болният сякаш усеща в гръкляна си чуждо тяло, старае се да го извади и затова кашля постоянно, а гласът му е пресипнал, той поема въздух с мъка и свирене, а издиша лесно, понеже от отока в гръкляна се образува една клапа от гласните струни, която се затваря (отделя) нагоре при поемане на въздуха и болният усеща мъчнотия, а при издишане клапата се отваря и става обратното.

Освен това от време на време се появяват припадъци, болният се задушава и може да умре.

Предсказание. Много сериозно. Да се лекува бързо и енергично.

Предпазване. За избягването на такава болест да се пазят особено децата от изгаряне на глътката и гърлото с гореща пара или силни киселини азотна и други.

Лечение. Ако човек е болен от рак, сифилис или туберкулоза в гръкляна, трябва да се подложи или на съответното лечение с народната медицина, или пък да се лекува при лекар специалист по тези болести. В останалите случаи, щом се появи такъв оток в гръкляна, лекуването е общо. За целта народната медицина препоръчва да се прочистят червата на болния, като 12 вечери подред му се правят топли клизми (39°С) с една лъжичка сода бикарбонат. Всекидневно сутрин парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от меняваща баня (42°С за 30 секунди и 20°С за 3 секунди 5 пъти), а след нея и от коремен компрес в хладка отварка от трина или във вода и съчетан едновременно с „мокри чорапи“, натопени в студена вода, и с млечен компрес на шията, натопен в студено сурово мляко (компресите се сменят всеки два часа). Вместо мляко компресът на шията може да се топи и в студена вода. Преди обяд се повтарят всички приложения, изброени за сутринта, като компресите продължават да се сменят на всеки два часа. Вечер преди лягане се прави или парен компрес на шията с търпимо горещ и полусварен ечемик (20 минути), последван веднага от гореща баня на краката (40°С за 15-20 минути), или пък парна баня на главата, последвана веднага от меняваща баня на краката, и след тях коремен компрес, „мокри чорапи“, а на шията (околовръст) торбичка с пресен селски хлебен квасец (при липса на такъв пак млечен компрес на шията). Държат се цяла нощ.

Прозорците в стаята на болния в топло време трябва да са денонощно отворени, а в студено време често да се проветрява.

Гаргара. Прави се с топла отварка от миризлива теменуга (1 супена лъжица в 500 г вода ври 5 минути) или с топла ракия, и то сутрин, обед и вечер непосредствено след парната баня на главата или парния компрес на шията. От последната гаргара отокът се пука и бързо се изчиства, само че много гори гърлото.

Вътрешно. Ако отокът не минава, хубаво е да се вземат от аптеката корени от ипека, от които един грам да се попари със 150 г вода, докато е гореща, и да се изпие от болния в продължение на 10 минути (ако е на средна възраст), за да повърне. След това да пие всеки ден по три винени чашки отварка от камилско сено или по 3 чаши чай от ленено семе, или пък по три винени чашки отварка от раноцелебник (вж. при хронично възпаление на глътката, хроничен фарингит).

Диета. Изключително плодови и зеленчукови сокове. Жаждата да се утолява само със студена вода (по-добре дестилирана) на глътки.

Внушение. С общата формула: „Всеки ден все по-добре и по-добре ми става.“

При лекуването да се имат предвид общите упътвания за болестите на дихателните органи. Ако отокът е от по-сериозно естество, да се прибегне до лекарски съвет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...