Jump to content

Отичане на ларинкса (задушаващ, едематозен ларингит)


Recommended Posts

Отичане на ларинкса (задушаващ, едематозен ларингит)

Задушаващият ларингит е много тежко страдание и затова търсете лекарска помощ.

Причини. Случва се понякога като последствие на острия ларингит; при някои хронични болести на ларинкса, като сифилис или туберкулоза; при остри заразни болести, като дифтерит, червен вятър на шията и други.

Признаци. Дишането е трудно и след час-два става невъзможно. Гласът задрезгавява и съвършено се изгубва. Цветът на лицето и на устните става синкав и болният има чувството, че умира от задушаване.

Лечение. Според болестта, която го предизвиква, и по начина, изложен за нея в книгата. Ако е последица от остър ларингит, тогава лекуването е общо за засилване и пречистване на организма. За целта:

а) първите една-две вечери подред да се направи на болния по една топла клизма (38°С) с чай от лайка, а след това да се прави такава винаги при запек;

б) всекидневно сутрин парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти) и след нея от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, съчетан едновременно с млечен компрес на гърдите с извара (държат се 2-3 часа).

На обяд (преди обяд) също както сутринта, само че в парната баня да се сложат 2 супени лъжици сода бикарбонат, а компресите се държат 2-3 часа.

Вечер преди лягане парна баня на главата с 2 супени лъжици морска сол, последвана веднага от гореща баня на краката (45°С за 1525 минути), след която веднага се прави сухо увиване за по-силно изпотяване, а след препотяването се слагат същите компреси както на обяд, засилени с торбичка квас на гърлото (вж. при хроничен ларингит); държат се цяла нощ.

За гаргара, вътрешно, диета и самовнушение вж. при хроничен ларингит.

При задушаване вж. истински круп, загърлица, с добавка: на гърдите и гърба на болния да се постави и синап (приготвен със сол и оцет, за да не гори вж. том I, синапени компреси), а на краката шишета с гореща вода. В много тежки случаи, когато дишането стане невъзможно, трябва да се прибегне и до операция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...