Jump to content

Хронично възпаление на гръкляна (хроничен ларингит)


Recommended Posts

Хронично възпаление на гръкляна (хроничен ларингит)

Причини. Обикновено настъпва след често повтаряне на острото възпаление. Дължи се също и на постоянно вдишване на прашен въздух и дразнещи вещества, прекалено и силно говорене и пеене. Хроничното възпаление може да бъде и професионално заболяване например при учителите, певците и други.

Признаци. Гласът става сипкав, дрезгав, лаещ, а в тежки случаи често почти се изгубва. Болки обикновено няма, но болният усеща тегота при поемане на въздух и при говорене, а най-много при преглъщане. Появява се кашлица, особено сутрин, с която болният иска да се освободи от набраните през нощта храчки.

Предсказание. Заболяването е упорито и трудно излечимо.

Предпазване. Да се избягват всички причини, които предизвикват острото възпаление. Необходимо е да се избягва и дразненето на гръкляна, особено да се пазят преболедувалите и предразположените към това заболяване.

Учителите, лекторите, певците и всички принудени постоянно и силно да напрягат гласа си, особено в запрашени помещения, трябва временно да прекратят занятието си и по възможност да се въздържат от физическа работа. Не трябва да се употребяват тютюн и спиртни напитки.

Лечение. Ако заболяването е последица от някое друго заболяване (рак, туберкулоза, сифилис и пр.), трябва да се лекува по начина, изложен за съответната болест.

Освен това трябва да се приложи и лечението за острото заболяване със следната добавка: сутрин, обед и вечер 5 минути преди ядене и 2 часа след ядене да се прави гаргара или с медена вода (1 чаена лъжичка чист пчелен мед в 250 г вода ври 5 минути), или пък с хладка отварка от корените на бяла ружа (1 супена лъжица с 250 г вода ври 10 минути и веднага се прецежда).

Добре е след всяка гаргара да се глътнат и по 23 супени лъжици от същата отварка.

Вътрешно. При желание може да се използува отварка от ленено семе: 2030 г ленено семе се вари в 1/2 л вода 10 минути. Получената отварка се изпива колкото може по-топла. Дневно се изпиват по 3 до 5 чаши. Добре действува и отварка от корените на бяла ружа, лопен, слез и салвия. От общата смес (която се прави от всички билки поравно) се вземат 2 супени лъжици и в 1 л вода се вари 2030 минути. Пие се топла като чай. Отварка от раноце-лебник също облекчава състоянието на болния.

При загуба на гласа се прилагат същите отварки или отварка от камилско сено (2 чаени лъжички прах от семето на камилското сено се запарват с 1 чаша вряла вода), или пък отварка от копъро-во семе, коприва и живовляк (от общата смес, направена от 50 г семе от копър и по 100 г коприва и живовляк, се вземат 2 супени лъжици и в 1 л вода врят 10 минути).

За изваждане на храчките е добре да се употребява сместа от синап с мед три супени лъжици мед, предварително врял във водна баня 10 минути, се разбъркват добре с 1 супена лъжица счукай синап. Взема се сутрин, обед и вечер по 1 чаена лъжичка (10 минути след отварката).

При сухота в гърлото се взема по същия начин сместа против сухота в гърлото, препоръчана при хроничен фарингит.

При загуба на гласа е необходимо да се правят повече движения на чист въздух, да се избягва тежката работа, в топло време всекидневно ходене с боси крака. След оздравяване (възвръщане на гласа) редовното прилагане на дишането на йогите за развитието на гласа (виж том I, „Дишане и чист въздух“) спомага за доизлекуване на болния. През време на лечението не трябва да се злоупотребява с гласа. На болния се забранява да говори високо, по-добре е да шепне, дори и напълно да мълчи известно време. При хубаво време може да излиза на открито, но при неблагоприятно време да остава в умерено затоплена и добре проветрена стая; да не пуши никак тютюн, нито да пие спиртни или студени напитки.

Вместо вода добре е болният да пие следната смес: 2 пресни яйца се разбиват добре с вилица, след това им се прибавят 4 бучки захар и 100 г вода и отново се разбиват да стане като мляко.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

След оздравяването не е добре болният отведнъж да прекъсне лечението, а това трябва да стане постепенно.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...