Jump to content

Язви в гласните струни (певчески възли)


Recommended Posts

Язви в гласните струни (певчески възли)

Причини. Често пресилване и преуморяване на гласните струни от много пеене, високо говорене, викане.

Признаци. Постепенно изгубване на гласа до степен на пълното му изчезване. При преглед от лекар специалист между гласните струни се забелязват или спящи, или открити язвички, които пречат на правилната вибрация на гласните струни.

Лечение. Общо и по същия начин, изложен за хроничен ларингит, с добавка в този случай гаргара да се прави или с отварка от анасон, или с медена вода. Вътрешно да се взема отварка от ленено семе или от корените на бяла ружа, лопен и слез, или от камилско сено, или пък отварка от раноцелебник, а 10 минута след отварката се взема и 1 супена лъжица чист маслинен зехтин, сварен с жълт и червен кантарион. През деня заедно с другите компреси на гърлото се поставя млечен компрес с топло сурово мляко или торбичка със селски хлебен квас и се изпиват по няколко чаши топъл чай от корените на бяла ружа, липов цвят и лайка, подсладен с варен мед приготвя се по същия начин като чая от бяла ружа, лопен, слез и салвия.

Вместо вода болният да пие отварка от ленено семе, лайка, бъзов цвят и мед (приготвя се по същия начин, изложен в том II за увеличени и възпалени гръдни жлези).

След оздравяването да се вземат следните мерки за усилване на гласа: да се прилага очистителното и дишането за развитие на гласа (вж. том I, „Дишане и чист въздух“), което прави гласа великолепен; след обяд и вечеря да се вземат по 1/4-1/2 чаена лъжичка стрити черупки от яйца (вж. том II, „Вродено изкълчване на тазобедрената става“); да не се злоупотребява с половите сношения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...