Jump to content

Парализа на мускулите на гръкляна


Recommended Posts

Парализа на мускулите на гръкляна

Причини. Това страдание може да настъпи при някои заразни болести вследствие от заболяване на нервната система или при някои отравяния (например с олово, алкохол).

Признаци. В зависимост от това, кои мускули са поразени, картината на болестта е различна гласът повече или по-малко се изменя, спада, появява се пресипналост, дрезгавост, понякога дишането е затруднено.

Предсказание. В повечето случаи е сериозно, поради което трябва да се търси специализирана лекарска помощ.

Лечение. Според причината, която е предизвикала страданието. Необходимо е да се въздействува и общо върху организма. За целта първите 23 вечери подред на болния се прави по една топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек.

Всекидневно сутрин парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти), а след нея и от коремен компрес (натопен в хладка отварка от трина или във вода), съчетан с налагане на пялата шия с торбичка, напълнена или с хладък селски хлебен квас, или с топла лапа от бамя, сварена с мляко и захар. Компресът се държи 2-3 часа, а квасът или лапата до обяд.

Преди обяд се повтарят сутрешните процедури. Компресът се държи 2-3 часа, а квасът и лайката до вечерта.

Вечер преди лягане се прави парна баня на главата или парен компрес на цялата шия най-добре с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик (20 минути), последвана веднага от гореща баня на краката (40°С за 1520 минути) и след нея от коремен компрес, както сутринта, съчетан едновременно с цяла „шапка“ на главата и с торбичка на цялата шия, напълнени и двете с хладък селски хлебен квасец. Държат се цяла нощ. Въздухът в стаята на болния трябва винаги да бъде чист. Лятно време прозорците на стаята постоянно да са отворени, а зимно време по-често да се проветрява.

Вътрешно. Препоръчва се чай от ленено семе или пък отварка от корените на бяла (градинска) ружа.

Диета. Предимно млечна, плодова и зеленчукова, подсилена с 1-2 рохки яйца и разнообразена с плодови и зеленчукови сокове.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

При лечението е необходимо да се имат предвид както общите упътвания за нервните болести, така и за болестите на дихателните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...