Jump to content

Recommended Posts

Кашлица

Причини. Най-често кашлицата е проява на простудно-възпа-лително заболяване на дихателните пътища. С нея се изчистват образувалите се храчки, които дразнят и затрудняват дишането. Тя придружава и някои инфекциозни заболявания. Лечението на кашлицата е свързано с лечението на основното заболяване.

Признаци. Усещане на слабо дращене в гърлото и трахеята, последвано от притискане зад гръдната кост и между раменете. Появяване на слаба суха кашлица, по-сетне отделяне на бели прозрачни храчки (сиви, непрозрачни, жълти), понякога слаба треска и главоболие. Признаците зависят от това, коя е основната причина за кашлицата, която сама по себе си е болестен признак, целящ да изхвърли всички неорганични материи (болестни вещества), напластили се в белите дробове.

Лечение. При обикновена кашлица народната медицина препоръчва на болния в продължение на 1-2 вечери подред да си прави по една топла клизма (38°С). Всекидневно сутрин парна баня на гръдния кош (прави се както тази на главата, само че в случая парата да бие предимно в гърдите), за да се предизвика изпотяване, а половин час подир нея, т. е. когато болният се препоти коремна баня (30-25 °С за 10-20 минути) или пък коремен компрес държи се 2 часа.

Вечер на болния да се направи гореща баня на краката, след която да се постави коремният компрес, съчетан с гръден („жилетка“), натопен в топло сурово краве мляко (вж. том I, „Млечен компрес“).

При силна и мъчителна кашлица същото лечение, засилено така: вместо парна баня на гърдите се поставя торбичка, напълнена с гореща лапа от ленено семе (държи се от 30 до 60 минути), и вместо гореща баня на краката може да се прави меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти), а вместо млечния компрес на гърдите може да се слага синапена лапа, приготвена със сол и оцет налага се вечер за през цялата нощ на гърдите и гърба и се повтаря, докато изчезне кашлицата. Добре е да се поставят и вендузи на гърба. Синапената лапа се последва от компрес на корема, а вендузите от компрес на гърдите.

При суха и мъчителна кашлица, когато изброените средства не помагат, може да се прибегне до лапата от кромид лук с газ (петрол). Вземат се 10 глави кромид лук, нарязват се на ситно и се запържват в тиган с 1/2 л газ, докато лукът омекне. След това той хубаво се изстисква от газта и се слага на гърдите в торбичка по възможност търпимо горещ държи се 12-24 часа. Препоръчва се и следното: кърпа с размерите на гърдите и гърба се натопява в чист зехтин, размесен с лимон и камфор (в 100 г чист спирт се разтваря 5 г камфор на кристали; след като се разтопи камфорът, се прибавя 50 г чисто дървено масло и сок от 1 лимон държи се в запушено шише). В тази смес, предварително разклатена и малко затоплена в една чинийка, се натопява кърпата (компресът) за гърдите и гърба, която след това се покрива с фланела, за да е стегнато. Държи се, докато е приятно на болния.

Прозорецът в стаята му при топло време трябва да бъде денонощно отворен, а в студено време всеки 23 часа стаята добре да се проветрява. Болните, които са се залежали, често да променят положението си да лежат ту на гръб, ту на страна и от време на време да правят по няколко дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Трябва да се избягва всичко, което дразни и затруднява дишането: прашният, сух и горещ въздух, бързите промени на температурата, оживените разговори и т. н. Да се диша винаги през носа. В тежките случаи лежането на легло е най-препоръчително. Важно е също така да се вдишва влажен и топъл въздух.

Гаргара. Прави се всеки 23 часа с топъл (36°С) чай от ленено семе (1 супена лъжица ленено семе в 300 г вода врят 10 минути).

Вътрешно. При обикновена кашлица да се дават на болния често (по желание) един или два от следните чайове.

1. Чай липов, гръден или от джоджен, подсладен с варен мед, врял във водна баня 10 минути. Медът се вари така: 1 супена лъжица мед в 250 г вода ври 10 минути. Чайовете се запарват като обикновен чай и се пият сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане.

2. Отварка от агримония с варен мед: 1 супена лъжица от агримония в 1/2 л вода ври 10 минути. Пие се както първия чай.

3. Отварка от ирландски мъх (морски кадаиф) с варен мед 1 супена лъжица от мъха в 1/2 л вода ври 10 минути. Пие се по 100 г наведнъж.

4. Много успокоително и оздравяващо действува и следното питие: преди лягане (най-малко 1 час след ядене) да се изпие 1/4 л горещо мляко, в което има добре разбити 2 лъжици варен мед и 1 яйце (с белтъка и жълтъка). Същото да се повтори и сутрин преди ставане, но най-малко 1-2 часа преди ставане от кревата.

5. Отварка от подбел и дюлено семе: 45 листа от подбел и 1/2 чаена лъжичка дюлено семе се варят 1015 минути в половин литър вода. Отварката се пие топла с варен мед по една винена чаша.

6. Смесена отварка за кашлица: 5 смокини, 5 рожкови, 1 голяма кисела ябълка, 1 г анасон, 25 г лята захар ( небетшекер) или мед се варят в 2 л вода, докато изври и остане наполовина. Пие се три пъти на ден по една чашка. Изпива се 3 л отварка.

7. Смесена отварка от червен кантарион, подбел, липов цвят и волски език по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка ленено семе се запарват с 500 г вряща вода и захлупено, ври 10 минути; като изстине, се прецежда.

При суха и дразнеща кашлица без храчки сутрин, обед и вечер преди ядене се взема по 1 чаена лъжичка исиот на прах, разбъркан добре с малко топъл варен мед, а след него се изпива по 1 чашка от една или две от по-долу изброените отварки:

1. Отварка от външните люспи на 10 глави кромид лук: варят се в 1 л вода, докато остане наполовина. Прецежда се и се пие подсладена с варен мед.

2. Отварка от корените на обикновена коприва с варен мед 1 шепа корени се варят в 2 л вода, докато остане 1 л. Пие се както първата.

3. Отварка от ленено семе с корите на ябълка 3 чаени лъжички ленено семе и корите на една ябълка в 300 г вода врят 1015 минути. Пие се както другите, подсладена с варен мед.

4. Отварка от бяла ружа (алтея), обикновена коприва, медуница и овча опашка (бабяк): вземат се по равно количество корени от бяла ружа и коприва (цялата билка), медуница с корена и бабяк (листа и цвят) и се прави обща смес. От нея се вземат 2 супени лъжици и в 1/2 л вода врят 15 минути. Пие се по 1 кафена чашка, подсладена с варен мед и лимон, сутрин, обед и вечер преди ядене.

При кашлица с изобилни храчки (за изхвърлянето им):

1. Отварка от феникъл (резене) с варен мед една чаена лъжичка семе от феникъл в 300 г вода врят 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене и лягане по 1 кафена чашка, подсладена с варен мед.

2. Отварка от пчелник с варен мед една супена лъжица от билката без корена и 500 г вода врят 5 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене и лягане по една чаша, подсладена с варен мед.

3. Чай от червена ружа с варен мед.

При силна и мъчителна кашлица да се взема едно от следните средства:

1. Отварка от подбел, риган, бяла ружа (корени, листа и цветове), липов цвят, мащерка, драка, волски език и сладък корен по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Пие се топла сутрин, обед и вечер преди ядене и лягане, а през деня вместо вода.

2. Отварка от волски език, подбел, борови връхчета, анасон, бял слез, марибиум, алтея (корени), бъзов цвят, резене, пирински чай, риган, драка, агримония, градински чай, горска теменуга (листа) и сладък корен. От тези 16 треви, смесени всички добре и поравно (50 г от всяка), се прави обща смес, от която се вземат 2 супени лъжици на половин литър вода и се вари да остане наполовина. Пие се подсладена с варен мед, и то след кашлянето, една чаша, немного топла и не студена.

3. Смес от варен мед с прясно масло 1/4 кг мед се разбърква добре с 1/4 прясно несолено масло. От тази смес болният взема всеки час по 1 чаена лъжичка преди и след ядене.

4. Смес от варен мед с лимонов сок и синап всяка вечер преди лягане се взема по 1 чаена лъжичка варен мед с малко лимонов сок и 1020 зърна счукан синап.

5. Смес от исиот, бял тамян, бяла дъвка (сакъз) и варен мед една чаена лъжичка предварително счукани исиот, бял тамян и дъвка се разбъркват добре с 1/4 кг варен мед. Сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане се взема по 1 чаена лъжичка.

6. Смес от варен мед, ленено семе, чер пипер и индийски орехчета 1/2 кг чист варен мед, 100 г счукано (смляно) ленено семе, 100 г смлян чер пипер (зърна) и 2 индийски орехчета (счукани).

Приготовление: Медът се стопля, за да стане рядък, след това се прибавя лененото семе и се бърка, след него черният пипер и пак се бърка, и най-после индийските орехчета и пак се бърка, докато се изгубят в общата смес. Сутрин и вечер на гладен стомах се взема по едно късче, голямо колкото царевично зърно, което трябва да се сдъвче, а не да се глътне.

При стара, хронична кашлица действуват добре следните от-варки:

1. Отварка от миризлива теменуга и драка. Пие се топла сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 чаша, подсладена с варен мед.

2. Чай от каменоломка 1 супена лъжица от билката се запарва с 1 чаша вряла вода и кисне 1 час. Пие се както първата.

3. Отварка от слез (корена), бъзов цвят, липов цвят, коприва и подбел (листа) по 10 г от всяка се варят с 1200 г вода или прясно мляко с прибавка по 50 г лята захар (небетшекер) и мед. Ври, докато остане 800 г, прецежда се и се изпива на три пъти сутрин, обед и вечер преди ядене, и то топла като чай.

4. Отварка от смрадлика, шипка, червен трън (драка), червена върба, синя ружа (градинска перуника) и бяла ружа с варен мед 250 г корени от смрадлика, 130 г шипка (плода), 100 г червен трън (корен), 25 г червена върба (корен), 35 г синя ружа (корен) и 50 г бяла ружа (цвят).

Приготовление: Поставя се всичко в два и половина литра вода и ври, докато стане на литър и половина. Пие се по една винена чаша сутрин, обед и вечер преди ядене.

Диета. Лека природосъобразна (млечно-растителна) храна. Силно осолените и подправени ястия, оцетът и студените напитки да се отбягват на всяка цена. Много полезно е в случая яденето на чесън, защото е същинско лекарство за вадене на храчки. Тези, които отбягват миризмата му, да го употребяват така: 2 чаени лъжички чесън, предварително счукан на дребно, да се изпият преди лягане с 1 чаша топло мляко.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...