Jump to content

Кръвохрачене


Recommended Posts

Кръвохрачене

При кръвохраченето се отделя кръв от белите дробове или от бронхите. Количеството на кръвта може да бъде по-малко или пък обилно. Когато кръвта идва от носа, устата (венците) или гърлото, кръвохраченето не е истинско.

Причини. Голяма част от кръвохраченията се дължат на възпаление на венците, разширение на вените на хранопровода, порок на сърцето, болести в гърлото и глътката, полили в носа, счупване на ребро с повреждане на дробовете, пневмония, разширени бронхи, абсцес, а също на скъсване на вътрешен кръвоносен съд вследствие вдигане и носене на тежки предмети. Най-чести и най-обилни са кръвохраченията при бронхиектазии, сърдечно заболяване, белодробна туберкулоза и други. Количеството на кръвта може да достигне до един литър и повече.

Признаци. При кръвохраченето кръвта идва от дихателните органи. Преди да се появи, болният е неспокоен, усеща натиск и горещина в гърдите, задух, суха кашлица, сърцебиене, солен вкус в устата. Понякога кръвохраченето настъпва ненадейно, изведнъж след закашляне на болния. Той е бледен, уплашен, диша бързо, покрит е със студена пот и може да припадне.

Предсказание. Ако количеството на кръвта е голямо, болният може за кратко време да умре било от загубата на кръвта, било от запушване на бронхите и задушаване.

Лечение. Кръвохраченето се лекува по спешност в специализирано болнично заведение.

Народната медицина препоръчва болният да запази пълно спокойствие и веднага да легне с приповдигната горна част на тялото. Стаята трябва да бъде проветрена и прохладна. Болният не трябва да говори и да мърда в леглото, да се разкопчае яката му. Добре е околните да го успокоят. На гърдите се поставят студени компреси (10-15°С), които трябва да се сменят всеки 5 минути, а после на 2 часа. Тези компреси да се съчетаят едновременно и с компреси на прасците, които да се сменят всеки два часа. На болния се дава да пие на глътки студена вода с разтворена готварска сол.

Освен това 23 пъти на ден се дава прах от полски хвощ. Вземат се 510 изсушени стръка от полски хвощ и се стриват на прах. От него се взема по една чаена лъжичка, разбъркана с малко мед и вода. С прекратяването на кръвотечението се прекратява и вземането на праха, а се пие отварка от полски хвощ (2 супени лъжици от билката в 0,5 л вода врят 10-15 минути), и то всеки 10-15 минути по 2 лъжици. Пиенето на отварата продължава 2 седмици след спиране на кръвохраченето.

Препоръчва се и отварка от къпинови корени, дъбови кори, дебела мара, полски хвощ, овчарска торбичка, бял равнец и малинови листа.

Приготовление: От общата смес, приготвена от всички билки поравно, се взема 1 супена лъжица и в 0,5 л вода се вари, докато остане половината. Пие се студена и често (всеки 1/4-1/2 час) на глътки, докато кръвта спре. Тази отварка помага също за спиране на кръвотечение от носа.

Полезно в случая е и вземането сутрин, обед и вечер по 1 сурово яйце, разбъркано с 1/2 чаена лъжичка печени и счукани на прах черупки от яйца, или пък по 23 зърна (колкото царевични) смола от дърветата на сливите, черешите, вишните и зарзалите. Вземат се след ядене.

Диета. Най-добре е болният в този ден или да гладува, или да му се даде чаша студен плодов сок. След това да се храни няколко дни със съвсем лека природосъобразна (млечно-растителна) храна: овесена каша, разни ошави, сок от сурови плодове или зеленчуци, кисело мляко, лимонено желе и други.

Вместо вода да пие или отварка от полски хвощ, овчарска торбичка и пача трева от общата смес, приготвена с по равни части от всяка билка, се взема 1 супена лъжица, запарва се с 500 г вряща вода, след което се оставя още 10 минути да се вари; или сок от дюли, или пък студена вода с повече лимон.

При лечението да пази пълно душевно и физическо спокойствие.

Да не напуска леглото най-малко 7-10 дни.

След оздравяването болният в продължение на 3 месеца най-малко да се пази от тежка работа и особено от грип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...