Jump to content

Кръвоизлияние от белите дробове


Recommended Posts

Кръвоизлияние от белите дробове

Кръвоизлияние от белите дробове казваме на такова кръвотечение, което в голямо количество излиза (тече) от устата.

Причини. Белодробните кръвоизлияния никога не са самостоятелни заболявания, а в основата си винаги имат заболяване на белите дробове и бронхите. Тези кръвотечения могат да бъдат вследствие или на остро възпалителни поражения на самата белодробна тъкан, или пък на съединителната тъкан на дробовете, на белодробна туберкулоза, гангрена в белите дробове, наранявания на дробовете от удар, изстрел, контузия или сътресения в областта на гръдния кош и накрая на възпаление на вените и болести на сърцето.

Кръвотечението от бронхите може да бъде от белодробна туберкулоза, от аномалии в менструацията, от заразни и общи болести на обмяната на веществата (шарка, скарлатина, тифус, малария и други), от възпалителни (съпроводени с нагнояване) поражения на лигавата ципа на бронхите, а също от химически или физически раздразнения по нея.

Кръвотечение от дихателното гърло и гърлото се наблюдават по-рядко и изобщо стават при най-големите възпаления и при дълбоки гнойни процеси.

Признаци. Кръвотечението или настъпва внезапно, или го предшестват симптоми като възбуда, безпокойство и т. н. (вж. „Кръвохрачене“). Когато идва изобилно, то излиза изведнъж от устата и от носа. Кръвта се допира до мъжеца и предизвиква повръщане.

При кръвотечението болният е блед, твърде уплашен, диша бързо, покрит е със студена пот и може да припадне. Престане ли да тече кръвта, болният може и да се съвземе. За да се разбере откъде идва кръвта от носа или от дихателната тръба трябва да се знае, че при туберкулоза кръвта е червена и пенеста; ако идва само от носа, тя е червена; при пневмония ръждива на цвят. При повръщане на кръв, т. е. когато идва от стомаха, тя е черна, без въздух, смесена е с остатъци от храна и няма кашлица.

Предсказание. Ако кръвта е много, болният може изведнъж и да умре, било от изтичането на кръвта, било от запушване на бронхите с нея (последното се случва рядко). Повечето пъти кръвта престава да тече и кръвоизлиянието се повтаря след няколко часа или няколко дена.

А. Както при кръвохраченето, така и при кръвоизлиянието болният трябва:

а) да запази пълно спокойствие и веднага да легне с приповдигната горна част на тялото;

б) стаята му да е проветрена и в нея да е прохладно;

в) да не говори, да си разкопчае яката и да не мърда в кревата;

г) заобикалящите го да се опитат да го успокоят, защото както казва немската поговорка „лъжата, която прави добро, е по-добра от истината, която всява раздор“;

д) не трябва да се забравя необходимостта внимателно да се подготви болният за едно повторно кръвотечение;

е) да му се поставят студени компреси (10-15°С), които да се сменят първо на всеки 5 минути, а после на 2 часа. Тези компреси да се съчетаят едновременно или със студени компреси на прасците, които се сменят на всеки 2 часа, засилени на стъпалата с поставяне на горещи тухли или шишета, или пък:

ж) да му се дава да пие на глътки много студена вода и:

з) да му се направи (1-2 пъти на ден) хладка клизма (28°С) с желатин (на 1 л вода 1 лист желатин);

и) ако започне до губи съзнание, да му се дава да мирише амоняк.

Вътрешно:

а) Болният през деня да изпие 1-2 чаши студена вода, в която има разтворена и 1 супена лъжица готварска сол. Освен това да взема или:

б) 2-3 пъти на ден прах от полски хвощ (вземат се 5-10 изсушени стръка полски хвощ и се стриват на прах; от него се взема по 1 чаена лъжичка, разбъркан в малко мед и вода). С прекратяването на кръвотечението спира и вземането на праха, а се пие отварка от полски хвощ (2 супени лъжици от билката в 500 г вода ври 10-15 минути), и то на всеки 10-15 минути по 2 лъжици. Пиенето на отвар-ката да продължи 2 седмици след спиране на кръвта или пък:

в) отварка от къпинови корени, дъбови кори, дебела мара, полски хвощ, овчарска торбичка, бял равнец и малинови листа.

Приготовление. От общата смес, приготвена от всички билки по равно, се взема 1 супена лъжица и в 500 г вода ври, докато остане наполовина.

Употреба. Пие се студена и често (на всеки четвърт-половин час) на глътки, докато кръвта спре. Тази отварка помага също за спиране кръвта от носа, матката и други.

г) Полезни в случая са и вземането сутрин, обед и вечер по 1 сурово яйце, разбъркано с половин чаена лъжичка печени и счукани на прах черупки на яйца; или пък по 2-3 зърна (колкото царевично) смола от стволовете на сливите, черешите, вишните и зарзалите. Вземат се след ядене.

Диета. Най-добре е болният в този ден или да гладува, или да му се даде чаша студен плодов сок. След това няколко дни да се храни със съвсем лека природосъобразна (млечно-растителна) храна: овесена каша, разни ошави, сок от сурови плодове или зеленчуци, кисело мляко, лимонено желе и други.

Вместо вода болният да пие или отварка от полски хвощ, овчарска торбичка и пача трева. От общата смес, приготвена от по равни части от всяка билка, се взема 1 супена лъжица, запарва се с 500 г вряща вода, след което се оставя още 10 минути да ври; или сок от дюли, или пък студена вода с повече лимон.

При лекуването болният да пази пълно душевно и физическо спокойствие. Да не напуска леглото най-малко 7-10 дни, за да не лежи после цял месец.

След оздравяването в продължение на 3 месеца най-малко да се пази от всякаква тежка работа и особено от преумора и инфлуенца, които често са фатални за болни, оздравели след туберкулоза (вж. при грип инфлуенца).

Б. При счупване на ребро или дълбоко нараняване на гръдния кош да се прави казаното в том I за счупване и пукване на костите (фрактура).

В. При кръвоизлив от стомаха да се направи казаното по въпроса за кръвоизлив от стомаха (кръвоповръщане).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...