Jump to content

Възпаление на дихателната тръба (трахеит)


Recommended Posts

Възпаление на дихателната тръба (трахеит)

Причини. Възпалението на дихателната тръба настъпва най-често при простуда, продължително вдишване (особено тичешком) на влажно-студен и прашен въздух, на остри и отровни газове, включително и тютюневия дим, особено в силно опушени кафенета и кръчми; лекарствени отравяния (йодов калий, живак и други); преумора на дихателната тръба и т. н.; случва се също при шарка, магарешка кашлица, грип.

Тютюноработници, предачи, воденичари и фурнаджии страдат много често от него.

Признаци. Мъчително кашляне, при което в началото по-малко, а после умерено се отделят пенести храчки, в които може да има и следи от кръв. Болният има чувство на дразнене, усещане на рана под гръдната кост и болки в гръдните мускули. В по-тежки случаи има студени тръпки, температурата се повишава, апетитът липсва.

Предсказание. Благоприятно. Обикновено от приложеното лечение минава бързо.

Предпазване. Много важно е каляването на организма чрез въздушни бани, сух четков масаж и редовно дълбоко дишане. По възможност дишането през устата да се избягва.

Лечение. Трябва да бъде насочено преди всичко към отстраняване на основната болест или причина, която го предизвиква и поддържа. Освен това лечението е и общо за засилване на организма.

А. При острия трахеит

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при кашлица се взема по 1 супена лъжица сироп от бира 500 г софийска, слабоалкохолна бира с прибавка на 400 г небетшекер, счукан на ситно, и два лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите; ври във водна баня 30 минути, като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

Или сироп от орехи 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка па 2 глави стар кромид лук заедно с външните люспи, разрязани на 2 части, и 1 супена лъжица сладко коренче в 1200 г вода врят на тих огън 20 минути. След това се прибавят 2 изравнени супени лъжици ленено семе, 1 изравнена супена лъжица анасон, 10 зърна карамфил и 250 г небетшекер или пък чист пчелен мед и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда през кърпа.

II. Десет минути след сиропа се изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), бъзов цвят, бударица, живовляк широколистен (листа), лешникови листа, мащерка и подбел по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон се запарват със 700 г вряла вода, добавя се 1 супена лъжица мед и ври 10 минути; като изстине, се прецежда.

Или пък 1 чашка от 100 г отварка от агримония, живовляк широколистен (листа), невен (листа и цвят), пача трева, полски хвощ, мента пиперита, сладък корен и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 чаена лъжичка ленено семе, анасон и дилянка (корени) се запарват с 600 г вряща вода; ври на тих огън 10 минути, а като изстине, се прецежда,

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна или обикновена храна без свинско, говеждо, консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не! Преди обяд и вечеря болният да изяжда като аперитив по 12 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба речна или океанска. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови пюрета, тестени храни и компоти с малко хляб, като всеки залък се дъвче, докато стане на водниста каша.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от бъзов цвят и лайка по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода и кисне захлупено 1 час, след което се прецежда.

III. Два часа след ядене се взема пак по 1 супена лъжица от сиропа.

IV. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек и пр., дадена в точка П.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен клизма е 500 г топла вода, последвана (при липса на кървави храчки) от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност от 5 до 10 минути, след нея сухо изтриване на лицето и налагане на гръдния кош с 2 торбички от тънко хасе, широки 12 см, напълнени или с топла (39°С) лапа от ленено семе, или с възтопъл селски хлебен квасец, леко напръскан с терпентин, или пък с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, и леко поръсен с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага). Едната торбичка се слага отпред върху гръдната кост, а другата отзад, откъм гръбнака. Отгоре им се поставят вестник и фланелен пояс. Едновременно се прави и компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, и на главата се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко поръсен от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване и носене през целия ден върху гръдната кост (трахеята) отпред мушама от хаваджива (25 на 12 см) с тропосано отгоре е парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки. При кръвоизлив от трахеята през устата веднага да се повика лекар.

Лапите от печен кромид лук да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечерта се затоплят.

Б. При хроничния трахеит

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при кръвохрачене болният да взема по 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка прах от изгоряла вълна (може и непрана), 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 57 зърна бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно.

При липса на кръвоизлив се взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин с по 3 супени лъжици бял равнец (цвят), жълт и червен кантарион (цвят) и ранилист (листа и цвят). Ври във водна баня 1 час, почива 12 дни и се прецежда през тънка кърпа.

II. Двадесет минути след това при кръвохрачене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от бяла върба (листа), дебела мара (листа), овчарска торбичка (листа и цвят), полски хвощ (листа и цвят) и смрадлика (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При липса на кръвохрачене, и то най-малко от една седмица, се изпива 1 чашка от 100 г отварка от жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), невен, пача трева, полски хвощ, мента пиперита и подбел (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 чаена лъжичка анасон и ленено семе се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. При кръвохрачене в продължение на една седмица болният да яде от следната смес: 500 г прясно краве масло, 500 г чист пчелен мед, 500 г сметана, 500 г пудра захар и 10 жълтъка от пресни кокоши яйца.

Приготовление: Маслото, медът и захарта се разбъркват в чист съд и се оставят на топла печка само да се разтопят, но не и да заврят, след това се прибавят каймакът и жълтъците и сместа се бърка, докато всичко се разтопи хубаво. Яде се без хляб. Може да се пие студено мляко, студена отварка от ленено семе (1 супена лъжица в 500 г вода се вари 10 минути) или пък оризова вода. След това се преминава към пюрета и кашеста храна с малко средичка от хляб.

При липса на кръвохрачене лека вегетарианска храна, повече кашава (пюрета) и млечна, сготвена с масло или чист маслинен зехтин, при това много добре сдъвкана. Тя трябва да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Може да се приема и обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Сутрин на закуска болният да изпива по 1 чаша от 200 г боза, в която от вечерта се слага 10-20 г прясна хлебна мая. Кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно. На обяд и вечеря храната да бъде от гъсти супи, зеленчукови пюрета и тестени ястия, компота и печени ябълки с малко бял хляб. След обяд и вечеря болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед и 25 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа добре се разбърква, защото сярата се утаява на дъното.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от риган (цвят) 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне 1 час, след което се прецежда и се пие.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка, дадена в точка II.

Вечер преди лягане при липса на кръвохрачене областта на гръд-ната кост се налага отпред и отзад с 2 торбички, напълнени с топла лапа от 200 г ориз и 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките в 600 г вода ври да стане на пилаф; след това се прибавя 1 супена лъжица ленено брашно или семе и ври още 10 минути, подир което се снема от огъня, поръсва се с 1 чаена лъжичка рафинирана сяра и се разбърква да заприлича на тесто. Или пък топла лапа от печен кромид лук, обелен, ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 20 сини сливи, смачкани без кокичките, и накрая поръсен с по 1 чаена лъжичка рафинирана сяра и царевично брашно и добре разбъркано. Отгоре се поставят вестник и фланелен пояс. Едновременно се поставя или коремен компрес от 3 бархетни парчета, натопени в хладка отварка от лайка, или пък коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа от 300 г ориз, сварен с 30 сини сливи в 900 г вода на пилаф и накрая засилен с 23 супени лъжици ленено семе; ври още 10 минути. Отгоре се покрива с вестник и вълнен пояс. На главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле. Държи се до сутринта.

IV. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване. През деня се носят две мушами от хаваджива със същите размери на торбичките с лапите и тропосани отгоре им парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла.

Лапите може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, а квасецът се засилва и с 2 лъжици нов квасец за нова ферментация.

При кръвоизлив от трахеята веднага да се повика лекар, за да се спре навреме кръвта и да не се стигне до някакво усложнение.

За по-бързо излекуване болният да спи на висока възглавница, за да не се задуши, да избягва да носи тежки предмети, да се пази от тежка работа, като копане, тупане на черги и т. н., които могат да предизвикат кръвоизлияние.

Мушамите от хаваджива да се носят 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и да се заменят с нови такива.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...