Jump to content

Белодробна емболия и белодробен инфаркт


Recommended Posts

Белодробна емболия и белодробен инфаркт

Белодробна емболия означава внезапно запушване на белодробната артерия или на някое от нейните разклонения от чуждо тяло (ембол), попаднало в кръвта и разнасяно от нея. Когато запушването стане в по-малък клон на същата артерия и не настъпи смърт, белодробната тъкан се пропива с кръв тогава говорим за белодробен инфаркт.

Причини. Запушването на кръвоносните съдове става най-често с кръвен съсирек в резултат на боледуване от флебит, сърдечен порок, при тежки наранявания със счупване на костите, след някои операции и други.

Признаци. Ако се задръстят големи кръвоносни съдове в белите дробове, след силен бодеж и задух настъпва внезапна смърт. Когато запушването причини инфаркт, в началото признаците са както при емболия силен бодеж, задух, посиняване, студена пот. По-късно се явява кашлица, температурата се повишава. Болният започва да отделя кървави храчки, които след 3-4 дни обикновено изчезват. Постепенно състоянието се подобрява.

Последствията зависят от големината и положението на засегнатата част от белия дроб. Малки задръствания остават съвсем незабелязани. Ако гнездото на „тапата“ лежи непосредствено под плеврата, тогава тя може да се възпали и да се получи кървав плеврит. Ако ли тази „тапа“ е възпалителна, тогава се развива т. нар. инфаркт-пневмония. Когато тя е гнойна, развива се белодробен абсцес и т. н.

Предсказание. Емболията понякога завършва със смърт. Белодробният инфаркт, правилно лекуван, преминава за 2-4 седмици. Възможни са и усложнения плеврит, пневмония, абсцес или гангрена.

Първа помощ. Веднага по спешност да се повика лекар-специалист. До оказване на лекарска помощ народната медицина препоръчва да се разкопчаят яката, ръкавите и други стягащи части от дрехите на болния, да се напръскат лицето и гърдите със студена вода, болният да се сложи на легло по гръб с високи възглавници.

Ако неговото състояние позволява, да му се даде очистително, на стъпалата му да се сложат грейки и кожата на тялото му да се разтрива леко с вълнени парчета или със сухи длани, след което да се остави да лежи по гръб съвършено неподвижен и напълно отпуснат.

За намаляване на болките върху гърдите да се сложат 2 торбички с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 5-9 диви кестена, настъргани с кората. Ако пулсът намалява, тогава в областта на сърцето да се сложи компрес от два ката, натопен в камфоров спирт, съчетан с коремен компрес (отпред), натопен във вода и оцет наполовина, а на цялата глава студени компреси или торбичка със сурови картофи, настъргани на рядко ренде, или пък торбичка със суров счукан кромид лук, посолен с 2 супени лъжици сол. Държат се, докато се затоплят, след това, ако болният не спи, се сменят с други.

На болни, страдащи от високо кръвно налягане, да се поставят 6-8 пиявици (вж. том I). При задух веднага да се сложи на сърцето на болния компрес с кисело мляко и да му се даде да изпие 1 винена чашка отварка от орехови черупки (5 супени лъжици в 0,5 л вода се варят 30 минути, след това в същата отварка се добавят още 1 пълна супена лъжица лешникови листа и 1 чаена лъжичка дилянка корени и се варят още 10 минути, а като изстине, се прецежда).

Забележка. В първите дни болният мъчно храчи и плюе, затова да му се дават книжни отворени фунийки да плюе в тях в лежащо положение.

Лечение. Лекува се от лекар-специалист.

Народната медицина прилага следното лечение:

Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на машина за месо заедно с корите, по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 15 капки ментово олио (от аптеката).

II. Двадесет минути след това при болки в гърдите да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, волски език, лепка, невен, магарешки трън (цвят), маточина, пача трева, розов цвят (листенца) и слез по 30 г от всяка билка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 0,5 л кипяща вода и след това на тих огън се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда.

При високо кръвно налягане да пие 1 чашка от 100 г отварка от акация (листа), листа и цвят от бъз (свирчовина), зайча стъпка, хмел и полски хвощ (цвят и листа) по 50 г, и дилянка (корени) 30 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 3 листа от лимон в 0,5 л вода се варят 10 минути на тих огън и като изстине, се прецежда.

Диета. Първия ден се пие само чай от лайка с кафена чашка и на три пъти по кафена чашка мед, разреден с вода и лимонов сок, или пък прясно мляко и вместо хляб, накиснати сурови овесени ядки (от вечерта се накисват 6 лъжици овесени ядки в 10 супени лъжици мляко). Седем-осем дни (докато болният започне да сяда в леглото) храненето да се извършва с лъжичка, и то бавно когато болният си отвори устата, чак тогава му се дава следващата лъжичка храна, за да не го притеснява. Течностите се дават също с лъжичка или със специални чашки, които имат извито клюнче (чучурче). Както храната, така и течностите да бъдат винаги топли и никога студени. Храненето да става в строго определени часове, и то 5 пъти дневно с малко количество храна; вечерята винаги в 18 часа със значително по-малко и по-лека храна. Течности болният не трябва да получава дневно повече от 600-800 г, в които се включват и млякото, отварките и пр. Винаги да се дават по-малко от 150 г наведнъж, като се пие на глътки и бавно. Храната да не е солена, кисела и люта. С нея трябва да се регулира и стомахът, за да няма газове, запек, диария, болки и пр. Консерви, алкохол и тютюн не се дават. В този случай особено се препоръчва суровоядство (вж. том I) с добавка на обяд и вечеря да се изяждат по 4 супени лъжици смлени орехи, поръсени със захар. След това да се прибягва до лека вегетарианска храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет по вкус. Преди ядене да се изпива по 1 кафена чашка сок от печен кромид лук. След ядене добре е болният да взема по 12 чаени лъжички от крема за усилване на сърцето: 100 г мед, 100 г прясно краве масло, 100 г тиквено семе (обелено и счукано) и 100 г ориз, опечен до бежов цвят и счукан на прах.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие по няколко глътки отварка от ленено семе 1 супена лъжица, алтея (корени и цвят) по 1 супена лъжица, лешникови листа 1 супена лъжица, анасон и сладко коренче по 1 чаена лъжичка в 600 г вода да се вари на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива и 1 чашка от 50 г отварка от босилек, маточина, лавандула, липов цвят, риган и хмел по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на по 1 чаена лъжичка кори от портокал и дилянка (корени) се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане, ако болният е запечен, да взема по 1 супена лъжица от сместа, посочена в точка I, последвана от поставяне върху болното място на торбички, напълнени с топла лапа от печен, обелен, нарязан и полуизстискан кромид лук, поръсен с 12 супени лъжици царевично брашно (за да се отнеме излишната влага на лапата) и 1 супена лъжица захар. Вместо това може да се използува хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 35 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с 2-3 супени лъжици зелени листа от магданоз, попарени с малко вода, за да омекнат, и след това на ситно нарязани. Втората вечер се поставя торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, сварено с малко мляко да стане гъста лапа и след това поръсено с 1 супена лъжица захар, или пък торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано по-горе. Едновременно и в двата случая се прави и коремен компрес, натопен в топъл чай от лайка (2 супени лъжици в 500 г вряща вода се варят 5 минути и като изстине, се прецежда), а на тила торбичка с чист селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с кората.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, гърдите, корема и половите органи с хладка вода, а след това (ако може) добре е да се направят 5-7 леки вдишвания, като се държи пред носа лист от здравец или пък друго любимо цвете.

Неделя. Ако болният се чувствува добре, може да си почине от всичко с изключение на билките и диетата. Ако не се чувствува добре, лечението продължава.

Важни добавки:

1. До десетия ден болният да пази пълен покой. Да отбягва да говори, може само да шепне.

2. Уринирането да става на леглото в специално шише и с подканване.

3. За голяма нужда се използува подлога, и то така: двама души повдигат болния с подложен чаршаф под кръста и така поставят, а после вадят предпазливо подлогата, за да не раздвижват болния. Клизми не се разрешават.

4. От първия до двадесетия ден при газове и твърдина в стомашната област в ануса се поставя накрайникът на иригатора, който се държи само 2 часа през деня и вечер при лягане пак 2 часа (но в никакъв случай накрайникът не се поставя през нощта).

5. Леглото трябва да бъде поставено така, че главата на болния да бъде към стената, и то да не се опира от никоя страна към стена или мебел, за да може да се обикаля и обслужва отвсякъде. Леглото да бъде без пружина, но с два дюшека.

6. Върху дюшека се постила здраво одеяло и отгоре чаршаф, за да може след осмия ден болният да бъде издърпай с одеялото и чаршафа малко по-високо на възглавници. Смяната на чаршафа на болния да става така: по дължина на леглото отдясно се прокарва на части (като се натиква ) чаршафът откъм краката и най-после под гръдния кош и от другата страна (отляво) леко се издърпва. Така едновременно става и изваждането на нечистия чаршаф. В никакъв случай болният да не се раздвижва при смяна на постелката му. Леглото не бива да бъде близо до врата или прозорец. При това трябва да бъде завит и пазен от простуда и грип, да не се допуска да се тревожи, доколкото това зависи от него.

7. Тоалет на болния (миене, малка и голяма нужда, избърсване и бръснене). Болногледачът с мокра (топличка) кърпа избърсва лицето, устата и ръцете на болния преди и след всяко ядене, а сутрин или вечер избърсва с мокра кърпа и ходилата му. Със сюнгер или меко парче плат лекичко избърсва гръдния кош с камфоров спирт (а през деня с хладка вода), а като пъхне ръката си под гърба на болния, изтрива и него. Не се допуска никакво натискане и придвижване. Към 15-ия ден се избърсва цялото тяло, но само в топла стая.

8. Докато болният не започне сам да сяда в леглото, наместването му (сутрин, обед и вечер) на по-високи възглавници става от двама души с подложеното под чаршафа одеяло. Ставането от леглото трябва да бъде предшествувано поне от 15-дневно сядане на леглото с увиснали крака (краката висят първите дни по 5 минути, после вече до 30 минути). Ставането и прохождането става само в присъствие на лекаря, и то най-рано на втория месец, а понякога и след 3 месеца.

9. Духът на болния има голямо значение за оздравяването. Болният трябва да вярва, че ще оздравее, да не се нервира и вълнува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...