Jump to content

Гнойник (абсцес) на белите дробове


Recommended Posts

Гнойник (абсцес) на белите дробове

Белодробният абсцес е често заболяване. Настъпва след пневмония, бронхопневмония, при вдишване на заразена слюнка или кръв и други.

Признаци. Картината на болестта през първите дни на заболяването е тежка с кашлица, висока температура, втрисане, бодежи в гърдите. Към 5-10-ия ден гнойникът се отваря в бронхите и болният изхрачва обикновено с пълна уста известно количество храчки, които са гнойни и миризливи. Общото състояние се подобрява, температурата спада. Ако заболяването се хронифицира, болният продължава да вади гнойни храчки, а при задържането им състоянието се влошава, температурата се повишава наново, появяват се разтрисания. При това общото му състояние отпада значително.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. През първите два месеца, докато абсцесът се смята за остър, а не хроничен, лечението се провежда задължително в болнично заведение. При хроничен абсцес се поставя въпросът за хирургично лечение. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 12 зърна (големи колкото царевични) от следната смес: 50 г чист боров катран (предварително измит в 12 води, докато пожълтее, като при измиването водата се сменя веднага след утаяването на катрана), 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра.

Приготовление: Изброените продукти се бъркат бавно, като им се прибавя по малко кафе от фий, за да стане сместа на тесто. От това тесто се правят зърна, които се овалват в кафе от фий или пък царевично брашно, за да не се слепват помежду си, и се нареждат в подходяща кутия.

Употреба: Първия ден сутрин, обед и вечер се взема по 1 зърно всичко 3 зърна. На втория ден се пият по 2 зърна всичко 6 за деня, и след това се продължава с по 6 зърна на ден. За юноши не повече от 3 зърна на ден. На деца не се дават.

II. Веднага след катранените зърна болният да изпива и следната отварка: смрадлика (корени) 250 г, шипки (корени) 180 г, трънка (корени) 100 г, бяла ружа (алтея, корени) 250 г, червена върба (корени) 20 г, и ръж (зърно) 25 г.

Приготовление: Всички корени се настъргват на ситно ренде и се слагат в едно негледжосано гърне с вместимост 6 кг, след това се заливат с 5 кг вода, подир което капакът му се замазва с хлебно тесто, ври 3 часа на тих огън и веднага се прецежда, за да не попият корените обратно отварката.

Употреба: Първата седмица се пие по 1/2 кафена чашка; втората седмица по 2/3 кафена чашка; третата седмица по 1 кафена чашка: четвъртата седмица по 2/3 кафена чашка; петата седмица по 1 кафена чашка; шестата седмица по 2/3 кафена чашка; седмата седмица по 1/2 кафена чашка.

След това, ако има нужда, се повтаря по същия начин, при условие болният да почива 1 месец.

По желание отварката може да се подслажда с чист пчелен мед и лимон по вкус. Същата отварка да се държи в чисто стъкло и на студено място, за да не вкисне.

Диета. Същата, както при „Бронхит“, с добавка след ядене болният да изпива по 1 чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко мед или захар и плодов сок или вода, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от росопас и подбел по 1 супена лъжица от двете се запарва с 0,5 л вряща вода и ври още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей, маточина и трепетлика (пъпките) и полски хвощ по 50 г, бударица и кървав здравец (корени) по 75 г, обикновена коприва, пача трева и ранилист (листа и цвят) по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 0,5 л вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 12 вечери подред се прави по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се залива с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда) и след това винаги при запек (даже еднодневен) клизма с 1/2 л от същия чай. Гръдният кош се налага с „жилетка“ от тънко хасе, ушита на 4 джоба (от ключицата надолу), напълнени или с приятно гореща лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 40 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с 2 супени лъжици ситна захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага, или пък със селски квасец, засилен с 40 сини сливи, смачкани без кокичките, а отгоре вестник и стегнат пуловер. Едновременно се прави и коремен компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се варят в 0,5 л вода 5 минути и като изстине, се прецежда. На тила лапа от пресен селски хлебен квасец, засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.

Важна добавка. При главоболие на главата да се слага цяла „шапка“ със същия квасец, засилен с троен размер от казаното за тилната част.

VI. Сутрин още с отварянето на очите по-възрастните от 16 години да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея.“ Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. в том I, „Лечение със силна мисъл, самовнушение, внушение и хипноза“). След това се препоръчва фрикция на подмишниците, гърдите и половите органи с хладка вода, а след обличането 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

В тежки случаи 23 часа след закуската да се постави на гръдния кош „жилетка“ от хасе, ушита пак на 4 джоба, и то на хоризонтални тегели от по 1 см широки, напълнени с приятно гореща готварска сол, съчетана с коремен компрес, а на тила торбичка от тензух, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с чашка мляко (киснат в него 20 минути и добре се изстискват). Коремният компрес се държи 3 часа, а жилетката със солта 6 часа.

Ако болният е принуден да ходи на работа, през целия ден на болното място (от двете страни отпред и отзад) да носи във вид на „жилетка“ следната мушама за дълбок гнойник: чист пчелен восък 25 г, бяла дъвка (сакъз) 25 г, колофон 10 г, чист бял тамян Юг, чист маслинен зехтин 25 г, краве масло (чисто) 25 г и овча лой (стопена) 25 г.

Приготовление: Всички съставки предварително се счукват и след това заедно с другите продукти на тих огън и в чист съд се бъркат непрекъснато 10 минути, без да завират, а когато сместа се сгъсти, в нея се потапя парче хасе или американ (50-60 см) и се обръща няколко пъти с помощта на дървена лъжица, докато хубаво и равномерно се напои. След това се изважда и изопва, за да изстине и ако в съда е останало още малко от сместа, отново се потопява, изопва и т. н., докато напълно попие. При последното опъване мушамата се поръсва с 1 супена лъжица небетшекер (лята захар) и се оставя да изстине.

Употреба: При всяка употреба мушамата предварително се затопля, облича се на голо и стои до вечерта. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна.

Важни добавки:

1. При кръвохрачене топли лапи на гръдния кош да не се слагат. Всичко останало се прави. Освен това болният да спазва 7-дневно пълно мълчание, като се обяснява с околните писмено. Болният трябва да легне в кревата с повдигната горна част на тялото и на гладен стомах да изпие смес от един белтък от кокоше яйце, забъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгоряна чиста или пък непрана вълна, 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 57 зърна бяла дъвка, счукана на прах. За да не бъде изненадан от подобни кризи, добре е болният предварително да си приготви пепел от вълна, яйчени черупки и бяла дъвка.

2. При висока температура сутрин, обед и вечер болният да взема заедно с дадената му отварка или по 1 прах от 2 г от:

а) 6 г индийско орехче, 6 г нишадър и 6 г лимонтозу (от аптеката), стрити на прах, или пък:

б) хинин или пирамидон по указание на лекаря.

3. При силна кашлица преди всяко закашляне и след него да се изпиват по няколко глътки от следната отварка: ленено семе 1 пълна супена лъжица, анасон 1 изравнена супена лъжица, бяла ружа алтея (корени и цвят) по 2 супени лъжици, кромид лук (външни люспи) 1 супена лъжица и счукан синап 1 чаена лъжичка с 2 супени лъжици лята захар или мед в 1 л вода ври на тих огън 10 минути и веднага се прецежда.

4. Щом болният в продължение на 5-7 дни няма температура, може всекидневно да прави малки разходки от по 5 минути сутрин и до 15 минути след обяд, като разходките се удължават с по 1 минута на ден. Всеки ден болният сам да полива цветята си, ако има такива.

5. Да избягва лошото настроение, защото то влошава болестта. След оздравяването си най-много да се пази от грип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...