Jump to content

Белодробна склероза (цироза)


Recommended Posts

Белодробна склероза (цироза)

При белодробната склероза в белите дробове се разраства в голямо количество съединителна тъкан.

Причини. Никога не е самостоятелно заболяване. Обикновено е последица от друга някаква белодробна болест туберкулоза, бронхопневмония, силикоза и др., при които се разраства много съединителна тъкан.

Признаци. Признаците на страданието зависят от степента на склерозата. Задухът, който отначало е слаб, по-късно се появява и при малки физически усилия, става дори постоянен. Болният има кашлица, храчки, устните посиняват, гръдният кош видимо се деформира. Могат да настъпят усложнения, най-често от страна на сърцето.

Лечение. То се провежда от лекар и е насочено към отстраняване на основната болест.

Народната медицина препоръчва пълно въздържане от алкохолни напитки и тютюн. Първите 2-3 вечери от започване на лечението на болния да се направят топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка, след това при запек винаги обикновени клизми. Всекидневно сутрин се прави коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Едновременно с това целият гръден кош (отпред и отзад) се налага с хладък пресен селски хлебен квас, разстлан в тънка торбичка с размерите на гръдния кош, или с млечен компрес „жилетка“ с прясна извара. Компресите се държат 2-3 часа, а квасът до вечерта.

Вечер преди лягане (понеделник и четвъртък) парна баня на главата с лайка, последвана винаги от меняваща баня на краката и след нея от същия коремен компрес, съчетан с квас или млечен компрес, както сутринта. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния, след което се снемат и при желание отново се поставят. Вторник и петък на гръдния кош (отпред и отзад) се поставят парни компреси най-добре с търпимо горещ и полусварен ечемик (20 минути), последвани от същите приложения, както в понеделник. Сряда и събота парна баня на краката, последвана след препотяването от същите приложения, както във вторник. Много са полезни и дълбоките дишания правят се всеки час по 5-7 дълбоки вдишвания с бавни издишвания при отворен прозорец.

Вътрешно. Отварка от росопас пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка. Петнадесет минути след нея се взема по 1 супена лъжица отварка от смес на живовляк широколистен с варен мед (20 г живовляк листа, стебла и корени в 500 г вода се варят, докато остане наполовина; след това в получената отварка се сипва и толкова количество варен мед).

Диета. Природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци. Люто, солено и кисело не!

Вместо вода болният да пие отварка от подбел с варен мед (вж. „Хроничен бронхит“).

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...