Jump to content

Recommended Posts

Силикоза

Болестта е била известна на старите учени Хипократ, Гален, Авицена. Те описват болестта с поява на задух, кашлица и кървави храчки.

Причини. Силикозата е професионално заболяване, което се причинява от продължително и системно вдишване на прах, който съдържа кварц, или силициев двуокис. Думата силикоза произхожда от латинската дума силициум кремък.

Силикозата се среща сред работници, заети в добиването и преработването на кварц и кварцсъдържащи материали. Най-застрашени са работниците, заети с добиването и преработването на рудите на цветните и скъпоценните метали. Опасност представлява също работата с пясък и пясъчни материали и добиването на въглища, намиращи се в скали с богато съдържание на пясък, т. е. силициев двуокис. Възможност за възникване на силикоза съществува и в керамично-фаянсовото производство.

Прашинките, които съдържат силициев двуокис, проникват през дихателните пътища и достигат до най-тънките разклонения на бронхите. Големите прашинки се задържат по лигавицата на носа, глътката и бронхите и при кашляне се изхвърлят обратно. А най-малките достигат до белия дроб, където се утаяват. Постепенно в белите дробове настъпват изменения, появява се и възпалителна реакция във форма на възелчета с големина най-често колкото главичка на карфица, наречени силикотични възли. По-късно те се увеличават.

Признаци. Заболяването се проявява обикновено бавно и късно: 10-15 години след началото на работата с вредния прах. Болните имат слаба кашлица, отделят малко храчки. По-късно се явява задух, който постепенно се засилва, болните се оплакват от болки в гърдите. Общото състояние се влошава. Могат да настъпят различни усложнения.

Предпазване. То има голямо значение. Състои се в система от мерки, които се прилагат при производствения процес.

Лечение. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива по 1 ракиена чашка от 50 г настойка от 100 г чист боров катран, който в подходящо стъкло се залива с 1 л преварена вода и без да се разклаща, захлупено кисне 24 часа.

Употреба. Щом се изпие една чашка, на нейно място веднага се долива друга чашка от преварена вода, така че стъклото винаги да е пълно и без да се разклаща катранът. Така се пие в продължение на 20 дни, а след това се прави настойка с нов катран.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани с черупките и вързани в марличка, с прибавка на една глава стар кромид лук заедно с външните люспи, разрязана на 4 части, и по 1 супена лъжица корени от ружа (алтея) и сладко коренче в 2 л вода се варят 20 минути на тих огън, след това се добавят по 1 супена лъжица босилек, борови връхчета, градински чай, лешникови листа, мечо грозде, тополови листа (от нашата конусообразна топола) и ленено семе и 12 супени лъжици мед и ври още 15 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не! На обяд заедно с друга храна (винаги придружена от любимата салата с малко винен оцет или лимон и зехтин по вкус) болният може да изяжда и по 100-150 г младо месо: агнешко, телешко, пилешко или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 12 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти, като по-често да се предпочита компот, приготвен от 500 г мляко с 10-15 сухи смокини и 3 супени лъжици захар, сварени за ядене. Този компот дава спокоен сън и предпазва от кашлица и пристъпи. След закуска, обяд и вечеря като десерт болният да поглъща с малко вода и по 1 топче колкото царевично зърно от следната смес: 30 г чист бял тамян и 30 г чиста бяла дъвка (сакъз), на ситно счукани и размесени като тесто с 1 чаена лъжичка захаросан пчелен мед. Топчето да се поставя по-далеч от зъбите, за да не се повредят.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие отварка от агримония, бяла ружа (цвят), градинска ягода (листа) и кори от ябълка по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици в 0,5 л вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, 1 г камфор на кристали (настрана разтворен с няколко капки аптекарски спирт или ракия, защото иначе остава неразтворен) и по 12 г обикновена валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят.

IV. Десет минути след тази смес да изпива пак по 1 чашка от 75-100 г отварка от лилов цвят, мечо грозде, пача трева, полски хвощ и троскот (корени) по 50 г. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани на две, и 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) в 700 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 0,5 л топла вода, последвана една вечер от парна баня на главата с чай от лайка, засилен с 1 супена лъжица чист пчелен мед, с продължителност около 10 минути и сухо изтриване на лицето и гърдите. Спи се с топла (37°С) „жилетка“, ушита от тънко хасе на 4 джоба (и то от ключиците надолу) на тегели, широки 1 см, напълнени със смес от готварска сол и сяра на прах в пропорция на 3 супени лъжици готварска сол 1 супена лъжица сяра на прах. Отгоре се облича фланелка. Втората вечер се облича „жилетка“ от същото хасе с 4 джоба, напълнени с приятно гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всеки джоб с по 10 сини сливи, смачкани без костилките, и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Едновременно и в двата случая се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (4 супени лъжици листа и цвят в 1 л вода се варят 5 минути), или пък торбичка, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 2 китки магданоз със 100 г мляко ври да стане гъста лапа. Отгоре се покрива с вестник и вълнен пояс. На главата се слага „шапка“ от същото хасе (която да покрива челото и тила), напълнена с пресен селски хлебен квасец, гъсто замесен отпреди 4 часа и засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако болният страда и от синузит с кихавица, тогава във всяка ноздра да се капват по 12 капки бадемово масло, а на носа му да се залепи питка от същия квасец с парченце вестник отгоре и така да спи.

VI. Сутрин. Изтриване на гръдния кош (отпред и отзад) със суха кърпа. В хладно време през целия ден болният да носи друга „жилетка“ от хасе, подплатена от вътрешната страна с 4 парчета мушама от хаваджива (25 на 25 см). При свалянето е преди вечеря гръдният кош да се изтрие с памуче, натопено с камфоров спирт, а преди лягането отново се облича „жилетка“ със сол и сяра, с която се спи.

Забележка. През летните горещини вместо „жилетката“ с мушамите от хаваджива болният да облича на голо друга „жилетка“, ушита от разтегателна хартия.

Важни добавки:

1. При кръвоизлив болният веднага да легне в кревата, като пази пълно спокойствие и мълчание, и да изпие 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбит с 1 чаена лъжичка пепел от изгоряна вълна (може и непрана) и 5 зърна бяла дъвка (сакъз), счукали на ситно. Ако един белтък е недостатъчен, това може да се повтори преди обяд и вечеря.

2. Солта със сярата може да се сменят на две седмици, а мушамите от хаваджива се използуват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменят с нови.

3. Болният да следи краката му винаги да са сухи и топли. За целта в студено време всяка сутрин табаните на чорапите му да се поръсват с малко прясно смлян синап, а вечер на стъпалата му да се поставя топла грейка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...