Jump to content

Кучешка тения (ехинокок) на белия дроб


Recommended Posts

Кучешка тения (ехинокок) на белия дроб

Причини. Заразяването с кучешка тения става чрез кучета и замърсената от тях храна. Последното членче на тенията е пълно с яйца, които попадат лесно по козината на кучето, и човек лесно може да се зарази с тях, особено когато милва кучето и го държи близо до себе си. Попаднали в червата на човека, яйцата се развиват в зародиши, които чрез кръвта се отнасят в различни органи на тялото, най-често в черния и белия дроб. Там се образуват една или повече кисти, които с течение на времето нарастват понякога колкото човешка глава.

Признаци. Заболелите от белодробен ехинокок в началото (около 2 години) нямат оплаквания. По-късно се появяват суха кашлица, болки или бодежи в гърдите, задух, а нерядко и кръвохрачене. Температурата е нормална. Характерно е, че общото състояние на болния се запазва. Боледуването може да продължи с години. Понякога настъпват тежки усложнения. Ценно средство за разпознаване е рентгеновият преглед.

Предсказание. Болестта е сериозна. Рядко съдържанието на ехинококовия мехур може да бъде изхвърлено чрез храчките и тогава настъпва самоизлекуване.

Предпазване. За предпазване от ехинокок на белия дроб трябва да се избягва контактът с улични кучета. Особено опасно е да се целуват кучетата и да се пипат, а след това да не се измиват ръцете. Заразяването става и когато се дава на кучетата да ядат или ближат приборите за ядене (чинии, вилици, тенджери). Кучетата трябва да се хранят в специални съдове, които да не се употребяват за други цели. Заразяването става и когато кучетата ближат ръцете, краката, лицето, дрехите. При измиването на зеленчуци и плодове водата трябва да е чиста изворна, чешмяна или преварена, наситена със сол (1 супена лъжица сол на 1 кг вода).

Лечение. Лечението е оперативно. Народната медицина използува следното лечение:

I. Сутрин 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чиста сливова ракия, 500 г чист маслинен зехтин, 1 зърно камфор (колкото царевично) и такова зърно кристален нишадър (от аптеката), 5-10 бучки захар. Последните три съставки се стриват на прах и се смесват заедно с ракията и зехтина, след което сместа се разбива дотолкова, че да стане бяла като мляко. Сместа може да се повтори.

II. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пелин (листа) 90 г, лайка (цвят) 30 г, ягода (листа) 20 г и мъжка папрат (листа) 10 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври още 10 минути, като изстине, отварката се прецежда.

III. Десет минути след тази отварка при суха кашлица болният може да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от ленено семе 1 пълна супена лъжица, бяла ружа (алтея, корени и цвят) по 1 супена лъжица от двете, анасон (семе), драка (плод) и сладко коренче по 1 чаена лъжичка от трите и прясно смлян синап 1/2 чаена лъжичка в 1 л вода с прибавка и на 2 супени лъжици чист пчелен мед на тих огън се вари 10 минути и веднага се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Да се дава предпочитание на плодовете, особено ако има портокали. Освен това препоръчва се на по-възрастните преди обяд и вечеря да изпиват и по 1 ракиена чашка чиста сливова или плодова ракия и след това като аперитив да изяждат по 1 чинийка салата от 1 до 3 необелени солени хамсии с прибавка на счукан чесън и винен оцет по равни части на вкус. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от любима салата с малко винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, може да се изяжда и по 100-150 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След ядене болният да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/2 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки и подир това 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода; поставя се захар по вкус да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие мляко, сварено с чесън (на 0,5 л мляко се слага 1 глава необелен чесън и след като се свари в млякото, се прецежда чрез изстискване), или пък мляко, сварено и разбъркано след това с 50-100 г каша от сурови, обелени и счукани на ситно семки от тиква и заедно прецедени през кърпа.

IV. Два часа след ядене при суха кашлица добре е да се изпива 1 чашка отварка от ленено семе и пр. (вж. точка III), а при липса на кашлица да изпива 1 чашка отварка от пелин и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при нужда се прави клизма с 0,5 л чай от лайка 2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 0,5 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда. След това една вечер се правят парни компреси върху засегнатия бял дроб, и то отпред и отзад на гръдния кош, с 2 торбички, напълнени с търпимо гореща готварска сол, отгоре се слагат мушама и вълнен пояс (с продължителност от 30 до 60 минути), последвани от поставяне върху целия гръден кош на „жилетка“, ушита от тънко хасе на 4 джоба (от ключицата надолу), напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен върху засегнатата страна (отпред и отзад) с по 20-30 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 20-40 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките, с прибавка и на 1 чаена лъжичка счукан чесън. На здравата страна само чист хлебен квасец с дебелина около 1/2 см. Едновременно се поставят коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (5 супени лъжици се запарват с 0,5 л вряща вода и се варят още 5 минути, като изстине, се прецежда), а на тила торбичка със същия хлебен квас, засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ.

Втората вечер се прави парна баня на главата и гърдите с чай от лайка с продължителност 7-10 минути или пък парен компрес на засегнатата страна на гърдите с търпимо гореща морска сол, както бе казано вече, последван след препотяването от налагане на целия гръден кош с „жилетка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен, както бе казано по-горе. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Забележка. За деца засилването на лапите с кестени, бъзак и сини сливи трябва да става според възрастта на детето 1/2 и даже 1/4 от даденото за възрастни количество.

Важна добавка. При тежко главоболие на главата да се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак. Държи се също цяла нощ.

VI. Сутрин още с отварянето на очите по-възрастните от 15 години болни да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствувам и в най-скоро време ще оздравея.“ Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. том I, „Лечение със силна мисъл, самовнушение, внушение и хипноза“). Следва фрикция на гърдите, подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането 10-20 дълбоки вдишвания през носа и бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Два часа след закуска, ако болният е на легло вкъщи, добре е да повтори парния компрес на засегнатата страна, последван от поставяне на същата страна, но не и на целия гръден кош, на торбички, напълнени с топла лапа от попарени зелени листа от полски бъзак, на ситно нарязани и добре изстискани, или с пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано по-горе. Едновременно се прави и коремен компрес, натопен в хладък чай от бял равнец. Коремният компрес се държи 24 часа, а торбичката с квас 7 часа. Ако болният няма възможност през деня да се лекува, тогава на болната страна да носи „жилетка“, направена от мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“). Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се сменя с нова.

Важна добавка. При кръвоизлив или кръвохрачене болният веднага да изпие смес от 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от непрана (серива) вълна, 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка счукана бяла дъвка (сакъз), и да не прави нито парни компреси, нито парни бани, а само да се поставят торбички с квас на болното място и на тила, съчетани с коремния компрес, както е казано вече. Ако болният забележи, че и от торбичките с квас кръвта се засилва, тогава временно до спирането на кръвта да не се слагат.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...