Jump to content

Гноен плеврит


Recommended Posts

Гноен плеврит

Причини. Гнойният плеврит обикновено възниква като усложнение от някое друго заболяване най-често пневмония, белодробно нагнояване, нараняване на гръдния кош, при абсцес на черния дроб и други.

Признаци. Общото състояние е много тежко: болният има висока температура, силни изпотявания, треска, бързо отслабва, изтощава се. Ако гнойната течност не е в голямо количество, тя може да се разнесе, като оставя след себе си сраствания на плеврите. Понякога може да пробие в бронхите или навън.

Предсказание. Много сериозно.

Предпазване. Същото, както и при сухия плеврит.

Лечение. Лечението на гнойния плеврит се провежда в болница, и то нерядко е хирургично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма по същия начин, изложен за водния плеврит, с добавка: за по-бързо ликвидиране на гнойта в този случай сутрин, обед и вечер преди ядене вместо даденото при водния плеврит алое болният да взема по 1 супена лъжица смес от 1 кг пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на брашно. Диета същата.

Вечер преди лягане да се лекува изключително по втория начин, даден за водния плеврит опушване с ориз, парни компреси и налагания на гръдния кош с квасец и нишадър, или пък още по-добре с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за двете места (отпред и отзад) на гръдния кош с 30-40 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките и поръсени с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, едновременно съчетани и с другите приложения, дадени за този начин на лечение при воден плеврит.

Важна добавка. Тъй като болестта е много тежка и опасна, то най-добре е болният да се лекува в болница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...