Jump to content

Срастване на плеврите


Recommended Posts

Срастване на плеврите

Причини. Развива се след сух, воден, гноен и кървав плеврит. Най-големи сраствания се образуват след прекарване на туберкулозен плеврит. Причина могат да бъдат още белодробният рак, белодробните нагноявания, бронхопневмонията и други. Срастванията деформират гръдния кош и затрудняват дишането и кръвообращението.

Признаци. По-малките сраствания обикновено нямат изразени прояви. При по-обширните сраствания болните се оплакват от теглещи болки в засегнатата страна и задух при физически усилия.

Усложнения. Като последствие може да се развие сърдечна недостатъчност.

Лечение. То трябва да бъде насочено предимно към намаляване възможностите за развитие на изразена дихателна недостатъчност. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се вземат 12 хапчета (големи колкото царевични зърна), приготвени така: 50 г чист боров катран, предварително измит в 9 води, за да пожълтее, се бърка бавно с 2 г рафинирана сяра на прах и кафе от бял фий, колкото поеме, за да стане гъсто като тесто. Оформят се топчета, овалват се в царевично брашно, за да не се слепят помежду си, и се нареждат в кутийка.

Употреба: Първия ден сутрин, обед и вечер преди ядене се взема по 1 топче, всичко 3 топчета; втория ден по желание могат да се вземат три пъти по 2 топчета, всичко 6 топчета на ден, и така продължава до края на лечението.

II. Заедно с катранените хапчета се изпива и 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, волски език, градински чай, живовляк (тесен), подбел, сладък корен и цариче по 50 г от всяка. От общата смес се вземат 2 супени лъжици, запарват се с 0,5 л вряща вода и след това се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета и вместо вода вж. „Сух плеврит“.

III. Два часа след ядене се изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици в 0,5 л вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 12 вечери подред се прави по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда). После винаги при запек клизма с 0,5 л от същия чай. След това върху гръдния кош се залепва домашна мушама, приготвена от 1/2 чаена лъжичка бяла дъвка и 1/2 чаена лъжичка бял тамян, счукани на ситно, 1/2 чаена лъжичка пудра захар, 1 белтък от прясно кокоше яйце, 50 г спирт за горене и 5-6 супени лъжици бяло брашно. Всички изброени продукти без брашното се разбъркват хубаво да стане рядка каша, а след това лъжичка по лъжичка се добавя брашното и непрекъснато се бърка да стане гъста като мехлем смес. Размазва се върху едно парче плат (пран американ) с размери според големината на болното място и се залепва, като отгоре му се поставя по-жилава хартия и се превързва с широк бинт. Така бинтовано, стои поне 2-3 дни. След това се сваля, почива се един-два дни и ако няма пъпки по кожата, залепва се нова мушама. При наличност на пъпки вечер върху тях се поставят млечни компреси от 2 бархетни парчета, натопени в топло сурово мляко, отгоре вестник и вълнен пояс. Ако няма пъпки, добре е през деня на същото място да се носи мушама от хаваджива.

След 3 до 5 такива якии, ако е необходимо, се прилагат и парна баня с чай от лайка (5-10 минути), меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди 5 пъти), коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 0,5 л вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда). Върху засегнатото място се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 10-20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките и накрая поръсени с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах. Едновременно се поставя на тила торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния. Прави се и фрикция на сърцето с хладка вода.

Добавка. При тежко главоболие на цялата глава да се слага „шапка“ от тензух, напълнена със съшия квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак).

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение. Следват фрикция на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Върху засегнатата страна се залепва мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“). След обличането непременно да се направи и следното гимнастическо упражнение: навежда се тялото на една страна с повдигане на противоположната ръка. Прави се до лека умора. След тази гимнастика се правят и 20-30 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VI. Лятно време преди обед от 10 до 12 часа се правят слънчево-пясъчни бани на плажа или в двора, като тялото се зарива в горещия пясък. На сърцето се поставя компрес от 4 парчета, натопени в студена вода, а главата се предпазва от слънчасване със зелени листа или пък с бяла кърпа. Продължителността е 25-50 минути. Или цялото тяло се полива с хладка слънчева вода, а след това бързо се изтрива и се облича.

През другите сезони добре е да се направят 15 цели топли бани (37°С за 15-20 минути) със сода бикарбонат, като на една вана се слагат 60-80 г сода бикарбонат. Правят се 2-3 пъти седмично, последвани от сухо увиване за по-бързо изпотяване. Лежи се в него 1 час. След препотяването фрикция на цялото тяло, направена на части с хладка вода.

Неделя пълна почивка от всичко. Носи се само мушамата от хаваджива или пък „жилетка“ от разтегателна хартия.

Важна добавка. Оздравелият най-малко една година да се пази от простуда и особено от грип и затова винаги след всяко изпотяване да се преоблича със сухи дрехи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...