Jump to content

Болести на сърцето, кръвоносните и лимфните съдове. Болести на сърцето. Общи упътвания


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО, КРЪВОНОСНИТЕ И ЛИМФНИТЕ СЪДОВЕ.

БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО

Общи упътвания

Сърцето е мускулен орган, разположен в гръдния кош повече вляво. Свързано е с големите кръвоносни съдове. То се свива ритмично и непрекъснато около 70-80 пъти в минута, при което поддържа кръвообращението в организма.

Сърцето е най-дейният и най-неуморният орган на човешкото тяло. То пулсира на ден 100 000 пъти, в годината 40 милиона пъти, а в един 70-годишен живот 2,5 милиарда пъти. Сърцето изтласква 4 милиона литра кръв из човешкото тяло за една година (дневно по 10 000 литра). И тази гигантска дейност се върши от един орган на нашето тяло, който тежи само 300 грама и притежава мощ 1/375 конски сили.

Не ще съмнение, че този малък сложен апарат в нашето тяло, който извършва тази непосилна работа, може да претърпи известни повреди и да заболее. А пък всяка една негова малка повреда се отразява зле върху тялото. Има тежки болести, от които болният се лекува само благодарение на здравото си и силно сърце.

При масовото рентгенизиране на населението в Германия се установило, че в 0,2% сърцето се намира в дясната страна на гръдния кош. Това няма никакво значение за здравето на такива хора. Често те са по-здрави от другите.

Болестите на сърцето се разделят на смущения в честотата и ритъма на сърдечната дейност, болести на сърдечната обвивка (перикарда), болести на сърдечния мускул (миокарда), болести на вътрешната ципа на сърцето (ендокарда), болести на кръвоносните съдове (артерии и вени). По-голямата част от тях са придобити. Има и вродени сърдечни заболявания смущения във вътреутробното развитие. Някои от заболяванията могат да протекат съвсем незабелязано за болния и околните. Други, напротив, са много тежки и инвалидизират трайно заболелия, изискват постоянно лечение и режим. Затова много е важно предпазването от сърдечни заболявания.

Най-честа причина за заболяване на сърцето са острият ставен ревматизъм и ангината, а и зъбният гранулом, синузит, някои бъбречни заболявания. По-малко значение имат инфекциозните заболявания, като скарлатина, коремен тиф и други, а също повишеното кръвно налягане и атеросклерозата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...