Jump to content

Сърцебиене


Recommended Posts

Сърцебиене

Сърцебиене се нарича учестяването на сърдечната дейност, която може да достигне до 120-150-180 и повече удара в минута. Причините за сърцебиенето могат да бъдат различни: то се среща както у напълно здрави хора при физическа и нервна преумора и при силни изживявания, така и при сърдечноболни хора, при температурни състояния, при инфекциозни заболявания.

Признаци. Сърцебиенето обикновено започва и завършва внезапно, а понякога болният не може да определи началото му. Той усеща ускорена и усилена сърдечна дейност, замайване, обща слабост, изпотява се, има тежест в сърдечната област. Ръцете и краката му изстиват, дишането става затруднено. Кожата, особено на лицето му, побледнява. Сърцебиенето продължава различно време и най-често завършва благоприятно.

Лечение. То цели общо укрепване на организма и отстраняване на причините, които предизвикват сърцебиене. Болният трябва да води умерен живот, без да се преуморява с работа и без да преяжда. Да избягва психически възбуди, употреба на кафе и тютюн. По време на сърцебиене добре действуват топлите бани на ръцете и краката и студени компреси върху сърцето.

При леки случаи повече спокойствие и малко движение.

При тежки случаи да се приложи изцяло лечението, дадено по-нататък за учестена сърдечна дейност (тахикардия).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...