Jump to content

Сърдечна болка


Recommended Posts

Сърдечна болка

Сърдечната болка се среща често, и то повече при жените. При нея сърцето обикновено не е увредено, а смущенията се дължат на различни причини предимно нервно пренапрежение. Тези болки са доста често явление у хора, които страдат от сърдечна болест. От 800 души, лекувани в една болница за такива болести, 296 имали болки в сърцето. За щастие, не всяка сърдечна болка е сериозна, но в повечето случаи на появяването е трябва да се гледа като на опасен сигнал. За да се разбере коя болка има в основата си нещо опасно и коя не, болният трябва да бъде подложен на внимателно изследване и наблюдение. Всяка сърдечна болка, без значение дали е сериозна, или не, почти винаги възбужда голям страх и загриженост у болния, така че премахването на този страх е много важно за него.

Причини. В много случаи тя е нервна болка и се дължи на вълнения, отравяне на организма с алкохол, никотин и т. н., сифилис, ипохондрия, истерия, простуда, ендокардит (възпаление на вътрешната ципа на сърцето и на клапите), като последица от остър ревматизъм и някои други заразни болести.

Най-често страдат от болки в сърцето ония, които имат атеросклероза (втвърдяване на артериите), тъй като в известен процент между тях са засегнати артериите, които доставят кръв на самия сърдечен мускул. Между тях са и случаите на гръдна жаба (ангина пекторис), но е потребно внимателно и по-продължително изследване, за да се разпознае добре това страдание. Някои страдат от местни инфекции, като зъбни гнойници или болни сливици, които могат да допринесат за това състояние. Когато се премахнат причините, изчезва и страданието. Понякога т. нар. междуребрена невралгия в областта на сърцето може да бъде погрешно взета, както от болния, така и от лекаря, за истинска сърдечна болка. В много случаи тя е признак, че мускулът на сърцето е лишен в този момент от кръв, която носи храна и кислород и поддържа с тях сърдечната дейност.

Също и някои войници, които имат малки сърца, при усилени упражнения усещат болки в сърцето, но чрез правилно обучение и отстраняване на страха, те губят значението си.

Признаци. Болките, които възникват или без всякакъв видим повод, или след силни вълнения, физическа преумора и всякакви излишества, са резливи и бодежни и се разпростират до лявото рамо, лявата част на тила, като понякога достигат и до горната част на лявата ръка. При това те не се съпровождат с ускорена сърдечна дейност, разстройство на дишането, спазми при гълтането, припадъци и т. н. Продължителността на различните припадъци и на времето, което ги разделя, е твърде различна. Припадъкът може да продължава от няколко минути до няколко часа. Следващият може да настъпи след няколко минути, часове, седмици, месеци и даже години.

Лечение. Преди лечението е много важно да се установи точно заболяването и да се открие истинската му причина. Това може да се извърши само от лекар. След като се установи болестта, трябва да се отстранят причините и да се изгради правилен режим на живот и хранене. Много важно е болният да не се преуморява, нито да употребява храни, които обременяват органите и възбуждат нервната система.

Като временно облекчаващи болката средства може да се препоръчат парните компреси, които се слагат върху сърдечната област, и то всеки 5-10 минути, съчетани с грейки на ръцете и краката, обвити в нещо влажно, или пък топли бани (39°С за 5-10 минути) на ръцете и краката, последвани от коремен компрес, натопен в хладка вода или пък в хладка отварка от овесена слама и трина. И в двата случая на тила се слага торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квас.

Вътрешно. Студен извлек от леонурус (дяволски уста): 1 чаена лъжичка от билката се залива с 1 чаша хладка вода и се оставя да кисне 8-10 часа; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка. Или отварка от селим (девесил): 1 супена лъжица от билката заедно с корена в 500 г вода се вари 10-15 минути; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Или счукан чесън с чист зехтин: 5-10 счукани скилидки от чесън се разбъркват с 10 супени лъжици маслинен зехтин. Взема се по 1 супена лъжица 20-30 минути преди ядене.

Диета. Същата, както при „Сърцебиене“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...