Jump to content

Възпаление на сърдечната торбичка (перикардит)


Recommended Posts

Възпаление на сърдечната торбичка

(перикардит)

Възпалението на сърдечната торбичка най-често се съчетава с възпаление на останалите части на сърдечната стена.

Причини. Две са главните причини за перикардита туберкулоза и ревматизъм, но може да настъпи и при пневмония или някои инфекциозни заболявания (грип, скарлатина, коремен тиф и други). Случва се във всички възрасти.

Признаци. Заболелият усеща студени тръпки по тялото, температурата му се покачва, чувствува тежест и болки в сърдечната област, пулсът му се учестява.

При водния перикардит освен това болният има затруднено дишане и задух, понякога суха кашлица. Той е неспокоен, общото му състояние е тежко, болката в сърдечната област се засилва при натиск върху гръдната кост. Когато течността е гнойна, температурата е висока, общото състояние е много тежко. Ако набраната течност е много, дейността на сърцето се затруднява, може да се увеличи черният дроб и да се развият отоци по краката.

Водният перикардит може да се превърне в гноен при боледуване от родилна треска, пневмония, гнойник в белия дроб или кървав при боледуване от рак. Туберкулозният перикардит протича продължително време.

Предсказание. Сериозно. Обикновено заболяването трае дълго време седмици и месеци. Ревматичният перикардит в повечето случаи завършва благоприятно. Лош изход има гнойният перикардит. Често се образуват и сраствания.

Предпазване. Да се избягват причините, които предизвикват перикардита: простуда, ангина, инфекциозни заболявания.

Лечение. Провежда се в болница и е насочено срещу основната причина. Народната медицина прилага следното лечение:

А. При сух перикардит

Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от портокал (листа, цвят и кори), комунига, маточина, очанка, самобаянка и страшниче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

Или отварка от бял глог (цвят, кори и корените му), безсмъртница, леонурус, майорана и маточина приготовление и употреба, както при първата отварка.

Или пък отварка от безсмъртниче, градинска чубрица, дилянка (корени), обикновена коприва, лазаркиня, овчарска торбичка, росопас и слез приготовление и употреба както първата отварка.

Диета. Лека вегетарианска храна. Люто, алкохол и тютюн не! Въздухът в стаята на болния да бъде винаги чист, като прозорецът се държи отворен или пък всеки 2-3 часа се проветрява.

Б. При воден перикардит

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 супена лъжица от следната смес: 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, 12 г валерианова тинктура чиста, 12 г тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 2-3 г камфор на прах (от аптеката) според пулса при усилен 2 г, а при забавен 3 г; или пък:

б) по 1 супена лъжица сироп от бяла или черна мура: 40 г зелени шишарки от бяла или черна мура в 9 л вода се варят, докато останат 3 литра. След това отварката се прецежда, добавят се 1 кг захар и 5 листа от индрише за миризма и се вари, докато се сгъсти като сироп. Много е полезен, особено при сърдечна кашлица.

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства при всички случаи болният да взема или:

а) по 1 кафена чашка отварка от вътрешното сало на тиква, взето първоначално заедно със семето цялата вътрешност на тиквата без семето е с прибавка на 3-5 зърна черен пипер и 1 чаена лъжичка семе от магданоз в 2 л вода на тих огън се вари 30 минути, като изстине, се прецежда; или:

б) по 1 кафена чашка отварка от 2 връзки корени от магданоз в 1500 г вода на тих огън се варят, докато остане 500 г отварка, и веднага се прецежда, след което се засилва със сока на 2 лимона и 100 г пчелен мед или небетшекер.

Добавка. За засилване на уринирането добре е преди изпиването на всяка от казаните отварки в нея да се разтваря по едно зърно нишадър (от аптеката), голямо колкото царевично. Който получава болки от него, да не го взема.

Диета. В този случай най-подходяща диета е плодовият режим изключително с пресни череши, малини, ягоди, сливи, ябълки, кайсии, праскови, круши, портокали, смокини, банани и пр. При липса на достатъчно плодове може да се употребяват печена или варена тиква, сурови моркови и други зеленчуци и по малко чесън. След този режим се препоръчва вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (особено полезни са кайсиите и прасковите, независимо дали са сурови, сушени, или пък сокове от тях), слабо солена, умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Добре е на закуска да се ядат само пресни сварени картофи, и то заедно с люспите и подправени най-добре с кисело мляко.

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 2-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или пък по една чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с прибавка на листа от магданоз и черна ряпа (настъргана половин час преди ядене, за да не дава оригване) по равни части с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. Много е полезно всекидневно на обяд и вечеря болният да изяжда и по 1 чаша ориз, сварен със зелева чорба, супи от пшеничени трици и овесени ядки, а също ястия от зелен фасул, спанак, пащърнак, картофи, сливи, бадеми. Освен това храната да се соли с дива чубрица и непосредствено след обяд и вечеря болният да изяжда или:

а) смес, приготвена от по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, шипково брашно и кафе от фий с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, 1 супена лъжичка ядки от бадеми и 1-2 чаени лъжички гликоза или мед; или:

б) по 12 чаени лъжички от следната смес, която може да се маже и на хляб: 1 кг гликоза, 1/2 лимон, настърган на ситно ренде с кората и месото, но без семките, и 1/4 пудра захар се разбъркват добре да стане като крем; или:

в) по една чаена лъжичка от следния крем за усилване на сърцето: 500 г пчелен мед, предварително врял във водна баня 10 минути, се разбърква със сока на два лимона и настърганата им кора; отделно се разбиват два пресни кокоши жълтъка с две супени лъжици пудра захар, за да стане като шато, след това в него по малко се сипва първата смес с меда и добре се разбърква, за да стане като крем; или пък:

г) да взема по 1 чаена лъжичка от друг вид крем за усилване на сърцето: 100 г прясно краве масло, 100 г чист пчелен мед, 100 г тиквено семе сурово, обелено и счукано, и 100 г ориз, опечен до бежов цвят и смлян на брашно; всичко това се разбърква да стане като крем.

Добавка. Ако с плодова и вегетарианска храна болният не може да поддържа силите си, като изключение на обяд може да употребява и малко месо: пилешко, агнешко, телешко или пък прясна речна или океанска риба, засилена с други прибавки, които съдържат повече белтъчини. Препоръчват се и млечни храни, яйца, кремове и други подобни. Особено полезно е като десерт да се яде т. нар. домашно желе, приготвено от овес 120 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 60 г, просо и сладки жълъди по 40 г. От вечерта се заливат с 4 л вода и киснат захлупени цяла нощ. На сутринта се прибавят още 10 ореха, счукани с ядките и черупките, 1 лимон, разрязан на 4 части, 1 супена лъжица чубрица и един ученически тебешир, счукан на ситно. На тих огън се вари, докато всичко се развари на каша. След това се сваля от огъня, прецежда се през ситна цедка или гевгир и се подслажда със 150-200 г карамелизирана захар или пък небетшекер. Държи се на студено, за да не вкисне. Освен това за засилване на сърцето полезно е след обяд и вечеря болният да изпива по 1 кафена чашка кафе от семето на метла (изпича се до бежов цвят и се вари на кафе).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие не повече от 12 кафени чашки на ден:

а) отварка от ечемик (5 супени лъжици ечемик и 20 шипки плод, разрязани на по две части, в 1 л вода се варят 30 минута, като изстине, се прецежда); или:

б) отварка от корените на бъз свирчовина (5 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути; като изстине, се прецежда); или пък:

в) отварка от троскот (корени), полски хвощ, мечо грозде и царевични коси по 1 супена лъжица, червена хвойна (зърна) 10 г и 25 шипки в 700 г вода на тих огън се вари 20 минута и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чаша от 50 г (за деца наполовина) отварка от 25 ореха, счукани заедно с черупките, с прибавка и на по 3 супени лъжици счукано семе от диня, пъпеш, тиква в хладка вода се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Десет минути след нея да изпива и по 1 кафена чашка (за деца наполовина) отварка от гръмотрън (корени), магданоз (корени), гръцко семе (фенум грекум) от аптеката, кървав здравец (корени), полски бъзак (корени) и обикновена коприва (корени) по 50 г, пелин и ранилист (листа и цвят) по 30 г. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л хладка вода с 1 супена лъжица счукано семе от пъпеш и 1 супена лъжица пепел от лозови пръчки на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда. При изпиване на всяка чашка от тази отварка в нея се разтваря с върха на ножа нишадър на прах (от аптеката).

V. Вечер преди лягане 12 вечери подред топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при нужда се прави клизма с 1/2 л от същия чай. За деца клизмите се правят с 200-500 г от същия чай според възрастта им (вж. том I). Или пък по-добре е вместо вечер сутрин 20 минута преди вземане на едно от средствата, дадени в точка първа, болният да пие 2-3 пъти седмично английска сол (30 г), разтворена в 100 г вода. След това водата се премахва по два начина.

Първият начин, удобен на възрастните, е чрез опушване с ориз (вж. том I, същото название при „Запарки за изпотяване“), последвано от сухо увиване с помощта на 2-3 одеяла за 12 часа, докато болният се препоти.

Вторият начин е с парен компрес на корема с торбичка от стар калъф от възглавница, ушит с юргански шев и напълнен с 1 кг търпимо гореща морска сол, с продължителност 20-30 минута, едновременно съчетан (за по-бързо изпотяване) със сухо увиване и поставяне на топли шишета на стъпалата и бедрата. След препотяването и в двата случая да се направи бърза фрикция на цялото тяло с хладка вода, а подир нея коремът да се наложи с торбичка от тънко хасе.

Първата вечер торбичката да се напълни с топла лапа от сплита на чесън (половин метър), който се сварява в 1 л вода и след това се прецежда и на ситно нарязва на парчета и забърква с 1 чашка ориз, сварен като пилаф (1 чашка ориз се вари с 3 чаши отварка от сварения сплит). След това се добавят 2 супени лъжици чист винен оцет и 1 супена лъжица олио и всичко това се разбърква добре да стане хубава лапа. Или пък с топла лапа от печен кромид лук (всяка глава се пече с 1 зърно черен пипер, втикнато в нея), нарязан, полуизстискан, засилен с 20-30 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко хладка вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките), и 2-3 супени лъжици брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част, на ситно нарязана), с прибавка на 2 супени лъжици ленено семе, 20-50 сини сливи и 100 г прясно мляко: на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе.

Втората вечер с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 15-20 супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 20 сини сливи и на 12 изравнени чаени лъжички нишадър на прах. Едновременно в областта на сърцето (отпред и отзад) се поставят две торбички от тънко хасе, напълнени с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2-4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах. На главата цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак; държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавка. Опушването с ориз се прави 12 пъти седмично, а парните компреси през вечер.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствувам и в най-скоро време ще оздравея.“ След него се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, обличане и 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. В тежки случаи два часа след закуска добре е да се повторят казаните за преди лягане приложения, но без опушване и парни компреси, като лапите се държат 5-6 часа.

В по-леки случаи достатъчно е през деня да се носи на сърцето (отпред и отзад) мушама от хаваджива (25 на 20 см), върху която се тропосват подходящи парчета от тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата спокойно. Рецептата за тази мушама е дадена в том I, „Домашна аптека“. Тя се носи 10 дни от едната и 10 дни от другата страна. А на черния дроб и на далака, ако и те са засегнати торбичка от тънко хасе с размери 24 на 12 см, ушита на тегели от по 1 см широки и напълнена с помощта на малка фунийка със смес от 6 супени лъжици готварска сол и 2 супени лъжици сяра на прах (от аптеката).

Неделя. При нужда лечението продължава. Ако състоянието позволява почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация опушване с ориз и парни компреси на корема не се правят.

VII. Лятно време преди обяд, от 10 до 12 часа, добре е да се направи слънчева баня на краката и корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от фрикция на цялото тяло с хладка слънчева вода. След нея на корема се поставя компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от полски бъзак (корени). Шест супени лъжици корени от полски бъзак в 2 л вода се варят 30 минути и веднага се прецеждат. Държи се 2-3 часа.

Важни добавки:

1. За изхвърляне на събраната течност, ако казаните средства не помагат, болният да взема по 3 пъти на ден, и то след ядене, заедно с посочените отварки и по 1/2 г нишадър на прах. Това да се прави в продължение на 10 дни. Ако през това време водата не се изхвърли, тогава същото да продължи още 20 дни.

2. При суха кашлица всеки 2 часа болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 200 г чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути), 200 г сок от печен кромид лук и сокът на 1 лимон.

3. При наближаване на менструация лечението да не се прекъсва и вместо дадените билки да се пие само сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене по 1 кафена чашка отварка от външните люспи на кромид лук (1 стиска люспи в 400 г вода се варят 20 минути, а като изстине, се прецежда).

4. При температура заедно с отварката, дадена за два часа след ядене, да взема по 1 прах от 2 г (за деца по 1 г) от следната смес: индийско орехче (мускатно), нишадър и лимонтозу (от аптеката) по 6 г от всяко, стрити на прах и добре разбъркани, или пък хинин (от аптеката), по указание на лекаря.

5. Селският хлебен квас може да се замени с домашен квас, приготвен от средата на стар черен (типов) тричав хляб (от 3 дни), на който се маха кората, а средата се разронва в дълбока чиния, поръсва се с 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, напръсква се с топла прокиснала боза и се намачква да стане тесто.

6. Върху всички лапи, които се слагат на корема, добре е да се поставя вестник за по-силно въздействие.

7. Добре е болестта да се прекара на легло, защото излишното движение я влошава.

8. За да може лапата равномерно да покрие корема, необходимо е хасената торбичка да бъде ушита на три вертикални джоба.

9. Всички лапи може да се използуват две-три вечери подред, като сутрин се държат на студено място, а вечер отново се затоплят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...