Jump to content

Възпаление на вътрешната обвивка на сърцето (ендокардит)


Recommended Posts

Възпаление на вътрешната обвивка на сърцето

(ендокардит)

Ендокардитът е възпаление на вътрешната обвивка, която покрива кухините на сърцето и повърхността на клапите.

Различават се два основни вида ендокардит: доброкачествен, най-често ревматичен; и злокачествен (язвен ендокардит по сърдечните клапи се образуват язвички), инфекциозен.

Причини. На първо място причина за доброкачествения ендокардит е ревматизмът. Значение имат освен това ангината, възпалително-гнойните процеси в зъбите, яйчниците, а по-малко инфекциозните заболявания, като скарлатина, коремен тиф, пневмония и други. Язвеният ендокардит е тежко страдание, което се причинява от болестни микроорганизми.

Поражение както при единия, така и при другия ендокардит търпят клапите на сърцето. Те задебеляват, свиват се и не могат вече да затварят плътно отворите между отделенията на сърцето или пък достатъчно да се отворят, за да премине необходимото количество кръв оформя се сърдечен порок.

Признаци. При ревматичния ендокардит в началото преобладават ревматичните прояви. Температурата на болния се колебае, има сърцебиене, тежест в сърдечната област, отпадналост, понякога затруднено дишане. Най-често заболяването протича няколко месеца и завършва с оформянето на сърдечен порок.

Язвеният ендокардит (наречен още злокачествен) протича тежко, с висока температура (40-41°С) и втрисане. Болният е много отпаднал, изпотява се обилно, има сърцебиене, често устните и краищата на пръстите му са синкави, оплаква се от задух, особено когато легне на ниска възглавница, и болки в сърдечната област. По кожата му понякога се виждат дребни обриви. Пулсът е учестен, неправилен. В началото се появяват отоци само на стъпалата, а после и нагоре до корема. Когато сърцето отслабне много, отоците обхващат цялото тяло. Едновременно с това страдат всички органи вследствие на застой на кръв в тях: увеличават се черният дроб, далакът, белите дробове и т. н. Болният кашля силно, често и с кръв, има разстроено храносмилане, не спи добре. В урината му се явява албумин. Заедно с това е засегнат и душевният му живот той е мрачен, угнетен и понякога проявява признаци на умствено разстройство.

Предсказание. Сериозно, особено за язвения ендокардит.

Предпазване. Понеже главната причина за ендокардита са острият ставен ревматизъм, а също и заразните болести, трябва да се вземат навременни мерки срещу тях, като се спазва правилен хигиенен режим.

Лечение. Острият ендокардит задължително се лекува в болница при строг режим на легло, и то своевременно. Народното лечение е следното:

I. Сутрин един час преди ядене болният да изпие наведнъж сока на 1/2 лимон, разбъркан добре с 1 пресен жълтък и 1 чаена лъжичка захар. Това да продължи само 10 дни подред.

II. След това сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 200 г чист маслинен зехтин, размесен с 200 г сок от лимон и 1 г камфор на прах (предварително и настрана разтворен с няколко капки аптекарски спирт или пък чиста ракия, иначе не се разтваря); или люляков сироп 16 супени лъжици цвят от люляк с 300 г вода и 200 г захар се вари 10 минути, след това се добавя 1 кг чист пчелен мед и се вари още 10 минути.

III. Двадесет минути след сместа или сиропа да изпие 1 чашка от 50-75 г отварка от бъзов цвят, бабин зъб, обикновена коприва, дива чубрица, подбел и тръстика по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, варят се на тих огън още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна, умерено солена. Люто, алкохол и тютюн не! Сутрин на закуска добре е болният да изяжда по 1 пресен жълтък, забъркан с 1 чаена лъжичка от следната смес: 100 г пудра захар и 20 г канела на прах. Забраняват се всякакви храни, които образуват газове. Или да изпива сока на 1 лимон, разбъркан с 1 пресен жълтък и 1 супена лъжица пудра захар сместа трябва да престои цяла нощ и на сутринта да се изяде; това се прави 40 дни подред.

Всеки месец от първо до десето число на месеца, и то през време на сутрешната закуска и вечерята, да взема заедно с храната си и по 20 сантиграма хинин (от аптеката). След това 20 дни почивка, после пак от първо до десето число се взема казаното количество хинин. Пак 20 дни почивка и след нея се взема за трети път хинин.

Преди обяд и вечеря да изяжда по 1 чинийка салата от пресен или стар кромид лук, магданоз и настъргана целина по равни части с малко чист винен оцет и олио по вкус, а след обяд и вечеря да взема по 12 чаени лъжички от следния крем за усилване на сърцето: чист маслинен зехтин или прясно краве масло 200 г, чист пчелен мед 200 г, тиквено семе (сурово, обелено и счукано) 200 г и ориз (опечен до бежов цвят и след това смлян) 200 г всичко се разбърква добре да стане като крем. Или пък по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с мед, разбъркани с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1 чаена лъжичка смесено кафе от фий 100 г, ръж и нахут по 50 г и две счукани ядки от праскови, а след това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко чист пчелен мед и малко вода или плодов сок да стане гъсто и сладко като боза.

IV. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: чист пчелен мед 250 г, сока на 2 лимона и 3 супени лъжици балканска чубрица, стрита на прах.

V. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, глог (плод и цвят) по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка корени, балканска чубрица и мащерка по 20 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и врят след това още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

VI. Вечер преди лягане 12 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда). След това винаги при нужда клизма с 1/2 л от същия чай. Следва меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти), сухо изтриване на краката, лека разтривка на гръбнака с памуче, натопено в смес от счукан чесън и оцет по равни части, 12 пъти. На целия корем се поставя торбичка от тънко хасе, напълнена една вечер с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан, засилен с 2-3 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) и поръсен с 1 супена лъжица захар. Или пък с топла лапа от праз лук, бялата му част, на ситно нарязана и сварена с малко мляко, да стане гъсто като лапа от ленено семе и преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица захар; втора вечер с пресен топъл селски хлебен квас, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. На сърцето отпред и отзад (откъм плешката) се закрепват и торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен с по 3-4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и с по 1/4 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). На тила в двата случая се слага торбичка с хладък селски хлебен квас, поръсен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), а при главоболие цяла „шапка“ от същото. хасе, напълнена със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VII. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствувам все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея напълно“, последвано от фрикция на подмишниците, сърцето и половите органи с хладка вода, а след обличане и проветряване на стаята да се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“), които се повтарят преди обяд и вечеря.

Преди обяд добре е да се повтори казаното за вечерта.

Неделя. Ако се налага, лечението продължава, ако няма криза почивка.

При менструация жените не правят меняваща баня на краката.

Забележки:

1. Ако болният има треска, да му се дава сутрин, обед и вечер 2 часа след ядене по 1 прах от следната смес: 9 г индийско орехче, 9 г нишадър и 9 г лимонтозу, стрити на прах и разделени на 9 праха по 3 г всеки.

Употреба: Два дни подред се вземат по 3 праха, на 3-ия ден се почива и на 4-ия ден се вземат останалите 3 праха. Праховете се изпиват с отварката, предвидена за същото време. Ако няма възможност да се направят праховете с индийско орехче, те може да се заменят с по 1 супена лъжица смес от кромид лук и чесън (по 250 г от двете в 1 л вода се варят, докато стане гъсто като мармалад). Освен това на гръбнака се залепва мушама, приготвена от американ (дълъг според дължината на гръбнака и широк 8 см), намазана със следната смес: 1 пресен белтък и 1 чаена лъжичка камфор на прах.

2. При тежест в сърцето разтривка с памук, натопен в камфоров спирт, няколко пъти, докато острата криза мине. Едновременно се поставя и коремен компрес, съчетан с „мокри чорапи“, натопени във вода и оцет наполовина; държат се до преминаването на кризата.

3. При болки в сърцето вечер преди лягане в сърдечната област отпред да се сложи или млечен компрес от 4 ката, натопен в топло сурово мляко, или торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората държат се, докато болката премине.

4. Освен това болният трябва да спазва строг режим, за да не изморява сърцето си. Той трябва да води спокоен и редовен живот и не само да не се преуморява, но и да не се изморява.

При доброкачествения ендокардит с вода в корема да се приложи същото лечение, дадено за воден перикардит с вода в корема.

При злокачествен ендокардит само болнично лечение.

При лечението да се има предвид, че при задух болният непременно трябва да лежи в леглото полулегнал и подпрян с няколко възглавници.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...